Animale de companieȘocul anafilactic la câini și pisici - vezi care sunt principalele cauze...

Șocul anafilactic la câini și pisici – vezi care sunt principalele cauze și metodele de tratament

Anafilaxia este o o problemă de sănătate la animalele de companie – câini sau pisici. Animalul poate suferi de anafilaxie sau de șoc anafilactic atunci când intră în contact cu agentul cauzator sau cu un alergen. Din păcate, se poate întâmpla ca în urma expunerii la un anumit tip de alergen să sufere o reacție care să-i fie fatală. Contactul cu alergenul va duce cu siguranță la o reacție alergică și dacă se intervine imediat și pisica este supusă unui tratament corespunzător, poate fi salvată.

Cauzele anafilaxiei la pisici pot fi de tipul unor înțepături de insecte, sau îngerării unor alimente, medicamente sau substanțe periculoase. Alergenul care ajunge la pisică îi va provoca o reacție alergică gravă și astfel aceasta poate ajunge în șoc anafilactic. Va avea stări de greață și vărsături, probleme respiratorii, extremitățile reci, diaree, probleme la urinare, salivare excesivă, gingiile palide, tulburări intestinale grave, convulsii.

Pentru a salva animalul, acesta trebuie dus imediat la medic, el necesitând spitalizare. Cel dintâi trebuie identificat și îndepărtat alergenul din corpul pisicii și acest lucru se face doar de către cadrele medicale avizate. Medicul poate vedea dacă pisica este sensibilă la anumiți alergeni, deoarece există teste prin care se verifică reacția ei la anumiți stimuli.

Foarte important este să i se dea animalului primul ajutor, în sensul de a i se restabili respirația normală și hidrata organismul. De asemenea, pisica poate fi vaccinată împotriva unui anumit tip de alergen (dacă acesta este cunoscut), sau poate fi tratată cu medicamente speciale cum sunt: antihistaminicele și epinefrina, care vor preveni astfel de alergii în viitor.

soc

La câini, anafilaxia se manifestă la fel ca la pisici, este o reacție la acțiunea unui alergen asupra corpului animalului. Animalul poate suferi de tulburări respiratorii, reacții alergice, probleme intestinale și urinare, diaree, salivare excesivă, gingii palide, convulsii, imediat ce a intrat în contact cu respectivul alergen. Cauzele apariției anafilaxiei la câini sunt asemănătoare celor de apariție a acestei boli la pisici și au fost prezentate mai sus.

Corpul animalul va reacționa imediat la contactul cu alergenul și simptomele pot fi mai mult sau mai puțin grave, în funcție de fiecare animal în parte. Diagnosticul va fi pus de către un medic veterinar și tot acesta îi va administra tratamentul pentru salvarea vieții.

În cazuri grave, câinele nu poate respira normal de aceea se impune un ajutor din partea cadrelor medicale pentru a-i deschide căile respiratorii, și în plus, va trebui hidratat pentru restabilirea sănătății. Cele mai utilizate medicamente în astfel de cazuri sunt antihistaminicele și epinefrina.

Pentru prevenirea anafilaxiei trebuie să fie depistat alergenul la care este sensibil animalul și eventual făcut un vaccin contra acestuia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.