Animale de companieCât de periculoase pot fi abcesele, iritațiile și infecțiile bacteriene la câini...

Cât de periculoase pot fi abcesele, iritațiile și infecțiile bacteriene la câini și pisici

Iritațiile, abcesele sau rănile la animalele de companie pot să apară destul de frecvent, pe orice parte a corpului, dar, dacă sunt tratate la timp, nu creează probleme grave de sănătate. În cazul în care sunt neglijate și lăsate netratate, ele se pot infecta și crea complicații destul de grave la aceste animale.

La câini pot să apară răni pe suprafața pielii sau iritații ce se pot observa cu ochiul liber, trebuie doar ca stăpânul lor să fie atent și să depisteze la timp abecesul la nivel cutanat la animalul său de companie și să-l trateze imediat cu creme și unguente antiseptice și cicatrizante. În caz contrar, astfel de abcese se pot infecta din cauza bacteriilor care sunt ,,oportuniste˝, care, cum găsesc o portiță de intrare în organism (prin răni deschise) pătrund și atacă celulele, se înmulțesc și invadează țesuturile, și astfel afectează starea de sănătate a animalului.

Există diferite tipuri de bacterii, care au preferințe pentru anumite celule din organismul animalului, astfel, anumite bacterii preferă țesutul cutanat și provoacă infecții la nivelul acestuia. Exemple de asemenea bacterii sunt Staphylococcus intermedius și Pasteurella multocida. Pentru combaterea lor se recomandă de către medicii veterinari anumite unguente care duc la distrugerea lor, pentru ca acestea să nu ajungă mai adânc în straturile pielii, să producă infecții în sânge și să deterioreze și mai mult sănătatea animalului.

În cazul în care patrupedul prezintă un abces pe suprafața pielii trebuie dus la un medic veterinar pentru a-i face un test de analiză a bacteriei ce i-a provocat infecția și de asemenea foarte importantă va fi și analiza sângelui pentru a descoperi dacă infecția a ajuns în fluxul sanguin.

infectie pisica

După ce medicul va afla tulpina de bacterie care i-a provocat infecția, va putea stabili un tratament corect în funcție de acest diagnostic. Abcesul va trebui curățat, dezinfectat, drenat, spălat, apoi se va administra un antibiotic sub formă de cremă sau unguent pentru combaterea bacteriilor. La animalele care nu prezintă abcese grave, se folosesc unguente antibacteriene și șampoane care au efect bun de vindecare a pielii.

Pisicile pot suferi și ele abcese pe suprafața pielii, în diferite zone ale corpului. Foarte important este ca ele să fie descoperite la timp pentru a fi tratate în scopul vindecării și acest lucru se face destul de ușor dacă se observă pisica de către stăpânul ei, mai ales că un astfel de animal de companie are tendința de a-și linge mereu rana pentru a o curăța și vindeca. O pisică poate suferi un abces sau rană în lupta cu alte animale sau accidental, lovindu-se de ceva în timp ce sare de la înălțime mare.

Pielea sa poate fi afectată de bacterii de tipul Staphylococcus intermedius și Pasteurella multocida, ca și la câini, care au predilecție pentru țesuturile tegumentare. Când abcesul este grav pot să apară complicații și probleme grave de sănătate, în schimb, dacă rana este depistată și tratată la timp, situația este mai simplă și ușor de vindecat pentru pisică.

Foarte important este ca pisica să fie ajutată, dusă la un medic veterinar care să îi pună un diagnostic și să-i aplice un tratament pe bază de unguente antibiotice eficiente în îndepărtarea bacteriilor. Dacă infecția se extinde și bacteriile ajung în sânge, apar complicații de sănătate pentru animal.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.