In general astfel de produse – seminte, arahide, nuci – sunt bogate in substante nutritive si au un continut ridicat de grasimi. O parte din ele sunt foarte bune pentru un astfel de animal de companie, insa altele sunt toxice pentru el. Introducerea celor bune in dieta cainelui poate sa-i ofera o buna sanatate si un meniul variat, insa cele toxice il pot imbolnavi. In al doilea caz, lucrurile sunt mai serioase decat par la prima vedere, de aceea in articol prezentam care sunt aceste produse nerecomandate animalelor de companie.
Hrana permisa in cantitate mica:
Arahidele pot face parte din alimentatia cainelui. Au rol benefic asupra tesutului cardiac, ficatului, sistemului nervos, ajuta la regenerarea celulelor si dezvoltarea acestora, reduc nivelul de colesterol din sange si vindeca anemia. Contin multe uleiuri vegetale, acid folic, proteine, minerale si vitamine. Dintre minerale cele mai importante sunt: calciul, magneziu, sodiu, zinc, fier, fosfor si potasiu. Dintre vitamine fac parte vitamina A, C, E, B1, B2, K, D, PP.
Nucile de pin au o cantitate semnificativa de vitamine (A, C, B1, B2, B6, B12, D, E, PP) si de aceea combat anemia, bolile tractului gastro-intestinal, afectiunile sistemului cardiovascular, bolile respiratorii, normalizeaza metabolismul si compozitia sangelui, consolideaza sistemul imunitar.
Migdalele sunt bune pentru caine deoarece mentin sanatatea pielii, parului si a dintilor. Sunt o sursa importanta e calciu, fosfor, magneziu, zinc, fier, vitamina B, vitamina E. Desi migdalele ajuta la curatarea organelor interne de toxine si la normalizarea metabolismului, ele nu trebuie administrate in cantitate mare animalului.
Alunele sunt la fel de eficiente pentru caine ca si migdalele, se introduc in alimentatia acestuia in cantitate redusa. Acestea ajuta la consolidarea sistemului imunitar al organismului, la detoxifierea corpului, la vitaminizarea si mineralizarea acestuia. Alunele au iod, fosfor, magneziu, potasiu, vitamine (A, C, B1, B2, D si PP).
Semintele de dovleac sunt recomandate mai ales cainilor care au viermi intestinali. La fel de bune sunt si semintele de floarea-soarelui. Ele se administreaza in dieta in stare naturala, decojite si nu prajite.
Hrana toxica pentru caine:
Nucile de Macadamia sunt toxice pentru caine, nu se dau deloc la un astfel de animal. Ele fac rau si in cantitate mica, de exemplu un caine de 8-9 kg care consuma 4 nuci de Macadamia poate avea simptome de greata, varsaturi, slabiciune la membrele posterioare, tremuraturi, dureri de stomac, stari depresive, stari febrile. De asemenea in cazuri grave poate prezenta membranele mucoase palide, suferi de afectiuni neurologice sau chiar de paralizie. Daca animalul are stomacul deranjat si consuma nuci de Macadamia poate da in pancreatita.
Semintele de fructe au substante toxice pentru caine, contin cianuri ce provoaca foarte mult rau animalului, ii pot induce coma. In acest caz ne referim la seminte de mere, pere, cirese, piersici, prune, caise.
Semintele, frunzele de avocado si chiar pulpa fructului au o substanta toxica pentru pisici si caini.
Nucusoara este interzisa cainelui deoarece ii poate produce daune grave la sistemul nervos central, convulsii si chiar moartea (mai ales daca este ingerata in cantitate mare).
Nucile pot da la caine dureri de burta si tulburari gastrice. Daca sunt vechi si mucegaite dau simptome neurologice si convulsii.
Fisticul nu este bun pentru caine, ii provoaca dureri abdominale, diaree si chiar pancreatita.