Pisica Ojos Azules se remarca prin culoarea ochilor ei, de un albastru-intens. Desi are si blana frumoasa, matasoasa si moale, rasa nu impresioneaza prin nuanta firelor de par ci prin irisul ochilor care este albastru datorita unei mutatii genetice.
Aceasta pisica a fost crescuta in Statele Unite ale Americii din anul 1984 cand a impresionat foarte multi crescatori americani ce apreciau pisicile siameze cu ochi albastri. Ea a aparut in Mexic in anii ’80, este o rasa destul de noua si rara. Standardul rasei a fost recunoscut ca fiind unic in anul 1991 de catre Asociatia Internationala de Pisici (TICA). In anul 1992 existau doar 10 exemplare, in prezent numarul lor a crescut iar variantele de nuante de culori ale blanitei lor sunt numeroase.
Pisica Ojos Azules este de talie medie, are un aspect gratios desi corpul sau este oarecum grasut si indesat. Are pieptul ingust, gatul destul de lung si flexibil, spatele drept, iar greabanul mai mic decat crupa. Membrele anterioare sunt mai scurte decat cele posterioare, labele sunt mici si rotunde. Coada este de lungime medie, are varful ascutit si este acoperita cu fire de par dese, in nuante asemanatoare corpului.
Capul este destul de mare, fruntea rotunjita, pometii bine evidentiati, botul mic prevazut pe buza superioara cu numeroase perechi de vibrize lungi si albe, iar urechile sunt mari, triunghiulare si au varful rotunjit. Ochii ei sunt foarte frumosi, expresivi, mari, de forma rotunda, migdalati si cu irisul albastru. Unele exemplare au irisul cu o tenta gri-albastruie sau mai interesant pot fi pisici Ojos Azules care au ochi albastrui-galbui sau turcoaz.
Ca animal de companie pisica Ojos Azules nu necesita ingrijiri speciale, ea trebuie alimentata cu hrana de calitate si periata deseori pe blana cu o perie speciala cu dinti rari. Daca este hranita corespunzator nu va suferi de complicatii in timpul vietii, ea avand in general o stare de sanatate buna.
Are un temperament jucaus, activ, vesel mai ales in primii ani de viata, natura ei este prietenoasa, isi iubeste stapanul si este afectuoasa cu acesta. Interactioneaza foarte bine cu cei mici, insa uneori nu suporta sa fie necajita in exces de copiii hiperactivi sau de animale de companie mai agresive (caini si pisici).