Ciuma la caini este o boala virala care apare la animalele nevaccinate. Boala poate afecta si pisicile dar si animalele salbatice (mai ales rozatoarele): lupi, ratoni, ursi, vulpi, nevastuici. Cei mai afectati sunt puii de caine care au varsta cuprinsa intre 2-4 luni. Agentul patogen este bacteria Yersinia pestis care poate provoca ciuma si la om.
Tipuri de ciuma la cani si simptomele acestora:
Ciuma se manifesta in forme simptomatice in special prin febra si intoxicatie. In functie de severitatea simptomelor ciuma poate fi acuta, subacuta, butonica, de tip pneumonic, intestinala, de tip septicemic, de tip cutanat, care afecteaza sistemul nervos si ciuma generalizata.
Ciuma acuta: cainele are temperatura corpului de 39,5-41 grade Celsius, tuse uscata si apoi umeda (dupa 4-5 zile), descarcare de gestiune din nas, cauta sa stea la umbra si intuneric pentru ca este sensibil la lumina.
Ciuma subacuta: timp de 1-14 zile are febra inalta apoi aceasta scade, apar stari de letargie, depresie, frica, uscaciune in nari, scaderea poftei de mancare si slabiciune musculara.
Ciuma bubonica: cainele are febra, ganglionii limfatici umflati si durerosi, zona capului este umflata, este deshidratat, are stari de greata, varsaturi si diaree, descarcari de gestiune la ochi, prezinta ulceratii la gura, amigdalele marite, devine anorexic din cauza lipsei poftei de mancare si deshidratarii corpului.
Ciuma de tip pneumonic: apar infectii pulmonare, animalul stranuta, tuseste, se freaca cu labele insistent la nas incat se zgaraie, are palpitatii si respiratia suieratoare, prezinta inflamatii in zona laringelui, nasului, traheei si in tesuturile inconjuratoare.
Ciuma intestinala: cainele sufera de constipatie persistenta sau de diaree cu sange, are stari de greata si voma, refuza mancarea din cauza lipsei apetitului si vomita o spuma alba-galbuie din stomac sau bucati de alimente nedigerate. La palpare peretele abdominal este tensionat iar cainele reactioneaza nervos deoarece simte durere abdominala intensa.
Ciuma de tip cutanat este cea mai usoara forma de ciuma si de obicei precede ciuma intestinala si pulmonara. Aceasta se manifesta prin eruptii de forma unor pustule pe pielea coapselor, abdomenului, urechilor, in zona din jurul gurii si nasului. Aceste pustule se sparg si se usuca, se acopera cu o crusta maro. De asemenea in cazul acestei forme de ciuma se umfla picioarele animalului, dar si pielea de pe alte zone ale corpului (nas, pleoape, urechi si buze).
Ciuma de tip septicemic: cainele are aceleasi simptome ca la ciuma bufonica dar prezinta si infectii in sange.
Ciuma care afecteaza sistemul nervos poate duce la aparitia unor complicatii foarte grave de encefalita, meningita, pareze si paralizii ale membrelor, epilepsie. Astfel de boli pot fi depistate pe baza simptomelor care apar la 2-6 saptamani de la infectare. Cainele care are imunitatea organismului scazuta poate prezenta stari proaste ca de exemplu: temperatura crescuta, intoxicate generala in corp, dureri musculare, raspuns anormal la stimuli exterini si sensibilitate tactila. In cazuri grave cainele latra si urla mai ales pe timp de noapte, de asemenea pot sa apara la acesta convulsii si tulburari nervoase.
Ciuma generalizata apare in majoritatea cazurilor. Simptomele apar la nivelul pielii, la nivel pulmonar, intestinal si nervos. Animalul sufera de pareze si paralizii, poate orbi, poate deveni surd, isi pierde mirosul si devine epileptic.
Cauzele ciumei la caini:
- Cainele poate lua bacteria de la alt animal bolnav, de la o capusa sau de la rozatoare infectate.
- Alimentele necorespunzatoare, apa infectata sau gunoaiele sunt surse de transmitere a bolii.
La aparitia primelor simptome cainele trebuie dus la o clinica veterinara unde medicul ii va face o serie de analize si va stabili un diagnostic. Uneori se intampla ca animalul sa prezinte o serie de simptome asemanatoare care sa indice alte boli grave ca de exemplu: enterita virala, leptospiroza, hepatita infectioasa sau rabie.
Metode a tratament in cazuri de ciuma la caini:
- Cainele bolnav va fi spitalizat intr-o clinica veterinara si va urma un tratament cu antibiotice pentru combaterea infectiei.
- De asemenea se va urmari reducerea inflamatiilor din tractul gastro-intestinal ficat, rinichi, sistem respirator si sistem nervos central prin medicamente corespunzatore.
- Daca este deshidratat si slabit i se va aplica perfuzii intravenoase pentru reabilitarea starii de sanatate.
- Va fi deparazitat daca este infectat cu purici sau capuse.
- Alimentatia sa va fi dietetica, iar daca va refuza mancarea va fi hranit artificial.
- Daca are dureri i se vor da calmante, medicamente analgezice.
- Pentru tuse se vor folosi solutii expectorante eficiente.
- In cazuri de ciuma pneumonica se vor utiliza enzime proteolitice sau alte substante care imbunatatesc lumenul bronhiilor si bronhiolelor.
- De asemenea medicul va incerca imbunatatirea metabolismului, consolidarea sistemului imunitar si regenerarea celulelor sistemului nervos.
Durata tratamentului si tipul de tratament depinde de severitatea simptomelor bolii si sunt stabilite de medicul specialist.