Animale de companieAflă cum apare giardioza la pisică, la câine sau la om și...

Află cum apare giardioza la pisică, la câine sau la om și cum se transmite această boală intestinală între specii!

Giardioza este o afectiune intestinala cronica sau o boala care poate sa apara la pisica, caine, om si pasari. Este provocata de un parazit microscopic Giardia spp., de un fel de vierme care nu se poate observa cu ochiul liber. Acest vierme face parte din grupa protozoarelor, din genul Liamblia, care paraziteaza in intestinul subtire la suprafata epiteliului. In acest fel poate provoca colita, enterocolita si diaree prelungita.

Din pacate acest parazit este omniprezent, el se poate gasi in apa sau alimentele contaminate cu Giardia spp., chisturile cu acest protozor sunt bine conservate in mediul inconjurator timp de o luna daca temperatura si umiditatea mediului sunt corespunzatoare.

Astfel, un animal – caine sau pisica – se poate infecta foarte usor mai ales daca se afla in apropierea unui animal deja bolnav. Boala se transmite de la un animal la altul, de la animal la om si de la o specie la alta.

Principalele simptome ale giardiozei sunt:

  • Animalul nu mai are pofta de mancare.
  • Scade mult in greutate.
  • Are senzatia permanenta de sete.
  • Poate suferi de colita si enterocolita.
  • Are stari de greata, varsaturi si diaree.
  • Fecalele sale au miros exagerat de urat si pot contine picaturi de sange.
  • Unele animale pot suferi de constipatie in mod frecvent.
  • Au dureri abdominale.
  • Blana lor este lucioasa, ciufulita, pare neingrijita.

In majoritatea cazurilor animalul nu prezinta simptome clare, deca boala este asimptomatica si nu poate fi depistata imediat. De asemenea este posibil ca patrupedul sa sufere de diaree cu firisoare de sange, ceea ce ar trebui sa atraga atentia stapanului si sa-l ingrijoreze.

Pentru a-l ajuta trebuie sa-l duca imediat la un medic veterinar care ii va face o examinare medicala (microscopica a fecalelor spre a depista parazitul) si va prescrie un tratament corespunzator pentru vindecare. De regula ii va administra metronidazol o perioada de doua saptamani, iar apoi ii va face o reexaminare a materiilor fecale spre a vedea daca medicamentul i-a ajutat. De asemenea alaturi de tratament este foarte important sa se respecte normele de igiena, mediul sa fie decontaminat, animalul spalat si alimentatia sa fie de calitate.

Avand in vedere ca aceasta afectiune cronica apare la animalele mici, in primii ani de viata se poate folosi un vaccin eficient pentru prevenirea ei, care se face in clinicile veterinare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.