Părinți și copiiSunt pierderile de memorie și dificultățile de concentrare un real simptom al...

Sunt pierderile de memorie și dificultățile de concentrare un real simptom al sarcinii?

Domnișoara de la bancă îți cere numărul de telefon și constați uimită că nu-l știi; te trezești și-ți dai seama că habar nu ai în ce dată, ce zi ești; intri în alimentară și te uiți pierdută la produse neștiind ce voiai să cumperi; cauți înnebunită prin casă telefonul pentru a constata uimită că îl țineai în buzunar; arunci supărată revista pentru că nu reușești să faci un simplu rebus; soțul rămâne uimit că, pentru prima dată, tu ești cea care a uitat de aniversarea voastră… Ești însărcinată și începi să te confrunți cu pierderi de memorie și dificultăți de concentrare!

Multe femei însărcinate se plâng de acest simptom, de pierderi de memorie și dificultăți de concentrare (există și un termen special – momnesia – de la amnezie și mom – mamă!); multe constată surprinse și frustrate că sunt deodată incapabile de sarcini dintre cele mai simple. Multe se simt de parcă creierul lor ar fi în concediu. Altele nu resimt atât de puternic acest simptom, ceea ce face specialiștii să se întrebe dacă este într-adevăr vorba de o reală modificare în modul de funcționare al creierului în timpul sarcinii sau nu.

Sunt pierderile de memorie și dificultățile de concentrare un real simptom al sarcinii?

Unii specialiști neagă faptul că aceste simptome ar fi provocate de modificări în modul de funcționare al creierului – el nu este afectat de sarcină. În schimb, femeia se poate simți deseori mai puțin capabilă de anumite sarcini din cauza oboselii și a lipsei somnului. Este un fapt cunoscut că, în lipsa odihnei, creierul nu funcționează la capacitatea sa normală.

De asemenea, specialiștii spun că pierderile de memorie și dificultățile de concentrare ar fi o urmare a anxietăților legate de sarcină și a schimbării complete a priorităților femeii însărcinate. Este normal ca femeia să fie axată pe sarcină și pe copil și să acorde mult mai puțină atenție altor aspecte. Evoluționiștii spun chiar că aceste simptome de sarcină sunt necesare – femeia este „programată” să uite de altele pentru a se concentra doar pe ea și copilul ei.

În schimb, alți specialiști spun că există o reală modificare a creierului în timpul sarcinii – chiar și volumul celulelor scade! Aceste schimbări sunt cauzate de – surpriză – hormonii produși în timpul sarcinii. De asemenea, se pare că în această perioadă, activitatea creierului este mult mai intensă în aria corelată cu emoții (emisfera stângă) și mai redusă în aria corelată cu gândirea logică; aceasta pentru a încuraja formarea legăturii emoționale între mamă și copil.

Studiile nu sunt concludente însă – deși femeile însărcinate știu mai bine cât de reale sunt aceste pierderi de memorie și dificultăți de concentrare. Ce rost are un studiu care-ți spune că creierul tău nu se modifică, când tu citești și uiți în 5 minute ce tocmai ai aflat?!

pierderi de memorie in timpul sarcinii

Specialiștii spun că femeile însărcinate vor avea dificultăți legate de sarcinile noi, nefamiliare și complexe, dar nu vor avea probleme cu sarcinile de zi cu zi. De exemplu, își vor aminti fără probleme unde își țin cheile și se vor descurca cu sarcinile pe care le fac în mod obișnuit, însă vor uita o informație nouă (precum o adresă) și nu vor putea îndeplini o muncă nefamiliară sau complexă (precum o problemă de calcul mai complicată).

Totuși, sunt multe femei care constată cu uimire că uită orice, că nu pot face o adunare, că nu pot nici măcar să găsească cuvintele potrivite pentru a se exprima…

Sigur că oboseala, lipsa de somn, anxietatea și toate schimbările din viața femeii accentuează aceste dificultăți; însă acestea sunt o realitate evidentă pentru majoritatea celor care au trecut printr-o sarcină. La fel cum nu toate femeile suferă de grețuri matinale, nu toate se vor confrunta cu aceste simptome.

Se pare că pierderile de memorie și dificultățile de concentrare apar preponderent în trimestrul al treilea de sarcină, deși nu este un fapt universal. Partea bună – este doar o problemă temporară, capacitățile creierului revenindu-și la normal la câteva luni, maxim un an după naștere.

Un alt aspect interesant este legat de modul în care femeia însărcinată se percepe: stresată și obosită, ea se poate simți incapabilă să facă ceva, când de fapt ar fi. Un studiu psihologic a testat un grup de femei însărcinate dându-le diverse sarcini; deși au îndeplinit satisfăcător sarcinile, majoritatea femeilor s-au autoevaluat mai jos și au precizat că s-ar fi descurcat mai bine înainte de sarcină.

Sunt pierderile de memorie și dificultățile de concentrare din timpul sarcinii un semn rău?

Nu – sunt stări cât se poate de normale, indiferent de ce anume le cauzează. Singura problemă apare atunci când, alături de acestea se manifestă o stare de tristețe permanentă ce ar putea sugera o depresie.

Ce sfătuiesc specialiștii? Nu cere prea multe de la tine! Nu te lăsa supărată de aceste dificultăți, oricât de iritante sunt ele. Încearcă să te calmezi și folosește-te de mici ajutoare – notițe și alarme care să-ți amintească de sarcinile zilnice. Poți încerca și suplimente alimentare care stimulează capacitățile cognitive, însă doar la recomandarea medicului tău.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.