Papagalul Ara Hiacint este considerat cel mai spectaculos papagal din lume si cel mai mare dintre toti. La varsta adulta papagalul poate avea lungimea corpului de 1 m si greutatea de 1,5 kg. Aceasta specie impresioneaza prin penajul sau extraordinar de frumos, uimitor, prin coloritul albastru-cobalt.
Femela se deosebeste foarte greu de mascul deoarece are penajul asemanator. Ea este de regula putin mai mica, dar ca aspect exterior este la fel. Ambele pasari impresioneaza si prin pata stralucitoare galbena de la barbie care contrasteaza puternic cu albastrul intens al penajului. De asemenea papagalii ies in evidenta prin ochii mari si rotunzi cu cate un inel galben in jurul lor, prin irisul de culoare maronie sau neagra, ceea ce ii face sa para mult mai expresivi comparativ cu alte specii.
Coada este lunga si ingusta, uneori depaseste lungimea corpului. Aripile sunt mari si impresionante, au anvergura de pana la 35-40 cm. Ciocul este masiv, robust, gros si de culoare neagra. Cu ajutorul lui sfarma nucile de cocos, fructele de padure si de palmier coapte sau necoapte, sau inghite ocazional pietris pentru a-si usura digestia.
Picioarele sunt puternice, se termina cu cate patru degete, doua indreptate inainte si doua inapoi, toate prevazute cu gheare lungi, usor curbate, ascutite si de culoare neagra. Pielea de pe degete este gri-albastruie, iar cea de pe corp este galben-pal-deschisa.
Papagalul Ara Hiacint este originar din regiunile centrale ale Americii de Sud, cloceste frecvent in padurile tropicale, umede, cu palmieri, din Brazilia, Paraquay si Bolivia. Cei mai mari dusmani ai sai in mediul natural sunt mamiferele, serpii, furnicile, soimii si alte pasari de prada. De asemenea acesti papagali sunt vanati de populatia locala pentru carnea gustoasa si penele lor frumos colorate.
Papagalii Ara Hiacint isi fac cuibul in copaci, la inaltime mare, de cel putin 12 m. Uneori astfel de cuiburi sunt realizat in scorburile deja sapate de ciocanitori si pot avea un diametru de 50 cm si o adancime de 30 cm. De asemenea isi pot construi cuibul si pe sol dar nu oriunde, ci pe cele mai abrupte maluri ale raurilor.
Papagalii Ara Hiacint sunt monogami, dupa ce formeaza perechi traiesc impreuna toata viata. In perioada de reproducere, in lunile mai-septembrie, femela depune cate un ou la doua zile, in total cloceste 2-3 oua. Perioada clocitului dureaza 30 de zile, timp in care masculul ii asigura hrana, ii aduce fructe in cioc la cuib.
Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt golasi, orbi si neajutorati. Ei cersesc imediat hrana parintilor si din nefericire in cele mai multe cazuri supravietuieste doar unul dintre ei. Puii au corpul acoperit de penaj abia la varsta de 2 luni insa mai raman alaturi de parinti pana la 3 luni si sub ocrotirea acestora. Ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3 ani.
Papagalul Ara Hiacint are denumirea stiintifica de Anodorhynchus hyacinthinus, face parte din ordinul Psittaciformes, familia Psittacidae. Aceasta specie a ajuns sa fie in pericol de disparitie, in ultimii ani numarul de exemplare a scazut foarte mult datorita pradatorilor, vanatorii excesive, a prinderii si vinderii ca pasari de colivie, pretul lor fiind exorbitant. Speranta de viata la papagalul Ara Hiacint este de aproximativ 65-90 de ani in conditii de captivitate si de pana la 25 de ani in libertate.
Video – Ara Hiacint (Anodorhynchus hyacinthinus):