Casă și grădinăPlanta de apartament Yucca – recunoscută pentru frumusețea și esența sănătății

Planta de apartament Yucca – recunoscută pentru frumusețea și esența sănătății

Yucca este una dintre cele mai frumoase si mai apreciate plante exotice fiind folosita atat in scop decorativ in interior si exterior, cat si datorita numeroaselor proprietati benefice pe care le are asupra sanatatii. Este un gen ce apartine familiei Asparagaceae si cuprinde mai multe specii care impartasesc pe o scara larga caracteristici asemanatoare.

Yucca – frumusete la superlativ

Inainte de a fi utilizata in scop curativ, Yucca este folosita in scop decorativ datorita aspecului sau impunator. Are o tulpina lemnoasa si groasa cu numeroase ramificatii in varful carora isi fac aparitia frunzele lungi, ascutite si groase ca de palimer. Frunzele sunt dispuse sub forma unor rozete bogate iar inaltimea pe care Yucca o poate atinge in mediul natural este de 10 – 12 m, dimensiunea reducandu-se considerabil in momentul in care Yucca este crescuta in ghiveci (1,5 – 2 m).

Frumusetea plantei exotice este completata de usurinta in ceea ce priveste ingrijirea, pentru ca Yucca nu este deloc o planta pretentioasa. Yucca iubeste caldura si lumina, asa ca daca v-ati procurat o astfel de planta asigurati-va ca se va bucura de toata caldura si lumina ce scalda locuinta dumneavoastra. Daca planta este privata de lumina, frunzele isi vor schimba aspectul, se vor ingalbeni dupa care se vor usca si vor pica.

Pe timp de vara, Yucca poate fi mutata in gradina intr-un loc plina de lumina.
Pentru ca solul trebuie sa fie foarte bine drenat, pamantul din ghiveci va consta intr-un amestec de pamant de flori, turba si nisip, compostul fiind necesar si el in momentul transplantarii.

Yucca va fi udata mai frecvent pe timp de vara si mai rar in sezonul rece si in anotimpurile de tranzitie. Nu este indicat sa exagerati in privinta udatului ci sa asteptati ca solul sa se usuce la suprafata inainte de a efectua o noua udare. Daca udati planta prea des sau cu o cantitate prea mare de apa, riscul ca radacinile sa putrezeasca este foarte mare. Este indicat ca in anotimpul cald sa udati si frunzele plantei, insa intotdeauna dupa lasarea serii pentru a evita arsurile.

Pe langa stratul de compost care va fi folosit in fiecare primavara pentru imbogatirea solului, este indicat sa se foloseasca fertilizatori speciali pentru sanatatea frunzelor. In magazinele de specialitate exista substante fertilizatoare pentru plante exotice.

Yucca planta

Daca aceste conditii sunt indeplinite, pe la jumatatea sezonului cald veti putea avea o surpriza foarte placuta deoarece planta va inflori.

Yucca se poate inmulti atat prin seminte, cat si prin butasi, cea de a doua varianta fiind mult mai eficienta. Asa ca daca doriti sa va inmultiti planta sau sa oferiti unei persoane dragi sansa de a se bucura de o Yucca sanatoasa, nu va trebui decat sa taiati o mica rozeta cu flori si sa o lasati in apa pana cand prinde asa-numitele mustati. Cel mai indicat ar fi ca Yucca sa fie plantata la inceput de primavara, moment in care se realizeaza si transplantarile, schimbarile de ghiveci si pamant, la fiecare doi ani.

Yucca poate fi plantata direct in gradina deoarece este foarte rezistenta la temepraturile scazute si la schimbarile de temperatura.

Yucca – elixir al sanatatii

Desi cele mai multe persoane o percep doar ca pe o planta decorativa, Yucca este folosita de catre amerindieni inca din cele mai indepartate timpuri datorita proprietatilor sale benefice asupra organismului. Yucca este o planta exotica foarte bogata in vitamine si minerale, extractul de Yucca fiind indicat persoanelor care sufera de boli ale oaselor, dar si celor care doresc sa isi detoxifice organismul. De asemenea, seva de Yucca epoate fi utilizata si pentru tratarea unor afectiuni dermatologice (iritatii ale pielii, eczeme, acnee, matreata).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.