Cartile care sunt citite in copilaria noastra au o importanta extraordinara in viata. Ele sunt cele care ne vor defini ca oameni, ne vor forma gustul pentru lectura, ne vor fi cei mai buni prieteni si ne vor insoti toata viata, la bine si la greu.
Asa cum frumos spune un critic contemporan, mare iubitor de carte, aceste carti sunt “cartile care ne-au facut oameni”. Gustul pentru lectura trebuie cultivat de la varsta foarte mica, mai intai prin lecturile de seara, povestile citite de mama, de tata sau de bunici, pana la primele carti silabisite dupa ce copilul a invatat sa citeasca. Pericolul care ameninta continuu, o stim cu totii, astazi este calculatorul. Copiii nostri sunt mai curand atrasi de el decat de lectura; si e de inteles, este un mijloc modern mult mai facil si placut de a-ti petrece timpul liber.
Copilul trebuie insa convins ca experienta lecturii este unica, fabuloasa si ca aceasta te modeleaza, in interior si in exterior. Te imbogateste, te transforma, te consoleaza, te ajuta. Din orice carte ai ceva de invatat. O carte iti este cel mai bun prieten. Si, asa cum spune un mare scriitor, “ai tot atatea vieti cate carti ai citit”.
O prima conditie care trebuie indeplinita pentru ca fiul sau fiica ta sa iubeasca lectura este aceea de a avea o biblioteca personala. Acolo se pot regasi si cartile pe care tu ai dori sa le citeasca si este extraordinar sa fie chiar cartile tale, cartile de altadata, pe care le-ai citit la aceeasi varsta; si cartile recomandate la scoala si cele pe care si le alege singur, dupa ce isi formeaza gustul pentru anumite genuri literare si isi poate delimita preferintele. O biblioteca personala, cu mai multe sau mai putine carti, este punctul de plecare in aceasta aventura spirituala. Daca intr-o casa nu exista carti, sa nu ne miram ca acolo nu citeste nimeni, cu atat mai mult cei mici.
Care sunt cartile care trebuie citite in copilarie?
Primele lecturi recomandate copiilor sunt, desigur, povestile. De la cele autohtone, ale lui Ion Creanga, Petre Ispirescu sau Alexandru Mitru, pana la Fratii Grimm, Ch. Perrault si H. Ch. Andersen. Povestile au o lume a lor, mirifica, potrivita cu varsta copilariei, o lume in care orice este posibil, unde zane, balauri si viteji convietuiesc, dar pe care copilul o simte ca fiind una a imaginatiei. De aceea, astazi, povestile reprezinta o lectura amuzanta, un exercitiu de imaginatie si fantezie.
Pentru ca par putin anacronice, copiii le pot inlocui cu “povestile moderne”: “Alice in tara minunilor”, romanele lui Ch. Lewis despre tinutul plin de farmec al Narniei, cu “Povestea fara sfarsit “ a lui M. Ende, cu romanele despre ucenici vrajitori gen Harry Potter. Potrivite la orice varsta, acestea reprezinta formule moderne prin care lumea fanteziei este adusa in fata copilului, o lume in care, ca si in povestile traditionale, binele invinge. Personajele sunt, insa, de multe ori, chiar copii obisnuiti, ceea ce face aceste carti mult mai atractive pentru micii cititori, care se identifica cu eroii lor.
Un alt gen de carti care trebuie sa se afle in biblioteca copilului tau sunt cele care zugravesc copilaria “copilului universal”, cum spunea G. Calinescu. “Amintiri din copilarie”, “Aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberry Finn”, “Singur pe lume”, “Rapit de pirati” primele doua volume din “La Medeleni” sunt numai cateva dintre cartile care descriu copilaria copilului obisnuit, care traverseaza situatii si evenimente mai putin obisnuite, dar care, ajutat de calitatile sale si de prietenii pe care si i-a facut, se descurca si reuseste sa se intoarca langa cei dragi, la o viata normala. Aceste carti sunt foarte educative, copilul receptand evenimentele prin care trece eroul sau ca pe niste lectii de conduita, lectii din care invata sa fie curajos, inventiv, cinstit, afectuos.
Incepand cu varsta preadolescentei si adolescentei, cartile incep sa se diversifice si sa aiba ca personaje acei eroi pe care vom continua sa-i iubim toata viata. Cu tenta istorica, “Cei trei muschetari” si urmarile romanului vor continua sa vrajeasca generatii dupa generatii. Cu aventurile lor atat de savuroase, “Ciresarii” vor continua sa existe pe rafturile bibliotecilor noastre si vor face parte din vietile noastre. “La Medeleni”, intregul roman, ne va emotiona, “Legendele Olimpului” va fi lectie de mitologie, “Fratii Jderi”, o lectie de istorie romaneasca, “Coliba unchiului Tom”, aventurile lui Gulliver, ale lui Robinson Crusoe si multe, multe altele ne vor transporta in lumi minunate unde vom cunoaste personaje extraordinare. Daca vor face efortul de a le citi, copiii nostri vor avea ca prieteni si sfatuitori pentru totdeauna niste eroi exemplari, iar mintea si sufletul lor se vor imbogati cu fiecare pagina citita cu informatii si emotii noi.
Spre sfarsitul adolescentei, copiii nostri pot deja sa manifeste interes pentru un anumit gen literar. Fie ca vor prefera poezia, romanul istoric, politist, S.F., de orice factura ar fi, aceasta preocupare trebuie incurajata si sustinuta de catre parinti. Achizitionarea de carti de la librarii ori anticariate ori un abonament la o biblioteca nu sunt cheltuieli atat de mari, iar castigul este unul extraordinar. Daca lectura va continua sa fie una din ocupatiile preferate ale copiilor vostri, daca o carte va continua sa fie cel mai bun prieten al lor, atunci v-ati indeplinit cu cinste o parte din misiunea de parinte.