Caldura din lunile de vara este o amenintare nu doar pentru sanatatea umana ci si pentru cea a pasarilor si animalelor. In acest articol – pasarile si canicula – ne vom referi la modul cum temperaturile mai mari din timpul verii pot afecta atat pasarile de curte cat si pe cele de colivie. Este de remarcat cum pasarile salbatice, care traiesc liber, zboara in locurile cu apa si umbra.
Dar nu despre acestea vom scrie, ci de pasarile care depind de noi (daca le avem in casa sau curte) sa le asiguram conditii normale de viata. Cert este faptul ca in general pasarile nu tolereaza foarte bine caldura, la prima vedere par ca se adapteaza in oarecare masura, insa cu siguranta canicula devine o mare problema pentru ele.
Pasarile nu pot transpira pentru ca nu au glande sudoripare si astfel ele sufera frecvent de seceta si caldura. Temperatura normala a corpului lor este cuprinsa intre 40-41 grade Celsius, in momentul in care ea creste deja starea de sanatate a pasarilor este afectata. Datorita faptului ca ele nu-si regleaza temperatura corporala prin transpiratie este clar ca cererea lor de apa nu este exagerat de mare.
De multe ori cantitatea de lichid pe care o consuma pasarile este atat de mica incat, pentru oameni poate trece ca neobservata in momentul cand ele beau apa. Totusi vasul cu apa rece trebuie sa nu lipseasca, apa trebuie frecvent schimbata pentru ca se incalzeste destul de usor si nu mai este curata si proaspata.
Chiar si o inghititura de apa rece este pentru pasare reconfortanta, ii racoreste corpul si o face sa-si pastreze starea de sanatate. Pentru a face fata la caldura extrema pasarile si-au dezvoltat anumite strategii prin care reusesc sa-si mentina temperatura corporala in limitele normale, insa este posibil ca la un moment data sa aiba nevoie si de alte solutii pentru a se racori (unele pot fi oferite foarte usor de oameni).
Iubitorii de natura si de pasari nu trebuie decat sa puna un vas mare cu apa, cu marginea neteda, ingropat pe trei sferturi intr-o groapa sapata in pamant in gradina lor si sa nu faca altceva decat sa admire spectacolul creat de pasarile care vor face baie in apa pentru a se racori si a-si potoli setea. Vasul trebuie sa fie suficient de mare, iar apa schimbata frecvent, de cateva ori pe zi, pentru a fi curata, destul de rece si proaspata.
La fel ca si cainii pasarile obisnuiesc sa gafaie spre a elimina aerul cald din plamani si a-si reduce temperatura corporala. De asemenea isi racoresc corpul prin miscarea rapida a osului hioid din zona gatului, ce faciliteaza racirea sangelui din acea parte a corpului bogat vascularizata. Pasarile care isi tin penajul infoiat si aripile departate de corp, nu fac altceva decat sa isi tina umbra cu ele si sa lase zona interna a aripilor neacoperita cu pene sa se racoreasca. Pulverizarea usoara cu apa sub aripile pasarilor le poate ajuta sa isi scada temperatura corpului.
Pasarile care sunt tinute in colivie pot suferi vara din cauza caldurii ce se acumuleaza in camera. Acest lucru afecteaza negativ micutele inaripate. O fereastra deschisa poate aduce un strop de alinare pentru ele, le face sa simta o briza usoara care sa le racoreasca. Intotdeauna insa fereastra trebuie sa fie prevazuta cu o rama cu sita deoarece, in caz contrar, ea devine drumul cel mai scurt si sigur catre libertate.
Colivia poate sa fie mutata pe balcon sau terasa dimineata si seara, intotdeauna la umbra si departe de alte animale de companie. Daca este asezata langa fereastra trebuie astfel pozitionata incat sa ofere si un spatiu umbrit in interior, unde pasarea sa se mute in cazul in care simte nevoia sa se racoreasca.
Pentru a reimprospata aerul din camera se pot folosi ventilatoare sau aparate de aer conditionat. Atentie insa unde sunt pozitionate acestea, pasarile ce sunt lasate libere in camera nu trebuie sa intre in contact cu astfel de aparate. Ele sunt atrase de zgomotul ventilatoarelor si in timp ce zboara ar putea veni in contact cu paletele rotorului, ceea ce ar fi chiar periculos pentru viata lor. De asemenea fluxul de aer oferit de aceste aparate nu trebuie sa bata direct asupra coliviei (in care se afla pasarea). Ea trebuie ferita de curentii de aer, pentru a-si pastra sanatatea.
Ideal este sa lasati fereastra deschisa pe timp de noapte. Aceasta este o modalitate buna de a raci camera, mai ales ca in timpul verii temperatura aerului pe timp de noapte nu scade nicioadata sub 10 grade Celsius. Fereastra poate fi lasata deschisa fara probleme insa dupa cum am spus si mai sus ea trebuie sa fie protejata cu acea ,,sita contra tantarilor”. Chiar si aceste insecte pot fi o problema pentru prietenii nostri inaripati, ii inteapa si le suge sangele si chiar le poate transmite boli infectioase grave. De asemenea, pe fereastra deschisa si neprotejata prin sita noaptea pot intra lilieci si molii mari, care produc intotdeauna panica pasarilor de colivie.
Vara, pasarile pot fi mutate in voliere in aer liber. Aceste adaposturi sunt ideale pentru ele, trebuie pozitionate in gradina, astfe incat sa ofere si soare dar mai ales suficienta umbra si astfel pasarile vor avea cu siguranta mult mai putine probleme din cauza temperaturilor ridicate. Important este sa nu le lipseasca hrana dar mai ales apa. Aceasta trebuie sa fie curata si proaspata. Un vas cu apa si unul cu nisp in care pasarea sa se balaceasca si sa faca bai de nisip o vor face foarte fericita. Aceste bai atat de preferate de pasari dar si de alte vietuitoare le ajuta sa isi racoreasca corpul.
Cei care isi transporta pasarea cu masina, nu trebuie sa o lase niciodata in masina in colivie. Aerul cald din interior devine de nesuportat in cateva minute (mai ales daca masina este parcata la soare) si mortal pentru pasare. Pentru a nu se deshidrata trebuie sa aiba apa proaspata si eventual o carpa umeda in interiorul coliviei. Daca se adauga un castravete sau alte legume umede din care aceasta sa-si ia necesarul de lichide, este chiar si mai bine. Atentie cu aerul conditionat din masina, pentru cei care vor sa-si racoreasca pasarea si in acelasi timp si pe ei in acest mod. Acesta nu trebuie folosit foarte mult, iar fluxul de aer sa nu vina nicioadata direct asupra pasarii.
In lunile calde ale anului apar multe infectii virale la pasarile de curte care declanseza boli infectioase grave. Pasarile pot fi atacate de paduchi, purici, capuse – paraziti externi care le afecteaza sanatatea. Pentru a evita acest lucru se face deparazitarea periodica. Hrana lor trebuie sa fie bogata in minerale si vitamine, sa contina seminte, verdeturi si ierburi proaspete, legume si fructe pentru a le intari sistemul imunitar si a le da energia necesara organismului. pasarile trebuie sa aiba apa si un loc unde sa stea la umbra.