Desi traim in era digitala, intre muzica si viniluri inca exista o foarte stransa legatura, cele din urma fiind un simbol al culturii muzicale si al evolutiei acesteia de-a lungul timpului. Din ce in ce mai multe persoane aleg drept hobby colectionarea vinilurilor, aceasta activitate fiind intalnita inca de la inregistrarea muzicii pe acest suport, pentru ca niciun colectionar de viniluri nu va colectiona vinilurile de dragul de a le colectiona ci si pentru a le asculta.
Este adevarat, pare foarte dificil ca o astfel de colectie sa prinda viata in aceasta epoca, deoarece intreaga tehnologizare a ucis vinilul si sunetul analog, insa tocmai faptul ca vinilurile reprezinta legatura cu istoria muzicala fac ca aceasta pasiune sa fie atat de des intalnita in intreaga lume. Si, mai mult decat atat, adevaratii iubitori de muzica vor stii intotdeauna ca sunetul inregistrat pe acest suport are proprietati superioara fata de sunetul digital.
Colectionarea vinilurilor – sfaturi pentru colectionari
Vinil, caseta, CD sau mp3? Vinil! Desi este cel mai „batran” element de inregistrare a sunetului din toate cele pe care le-am enumerat, vinilul ocupa locul intai in topul preferintelor iubitorilor de muzica pentru ca, spun acestia si confirma si specialistii in domeniul, sunetul pe care vinilul il inregistreaza este superior fata de sunetul oferit de toate celelalte suporturi. Spre deosebire de fratii mai, vinilul ofera un sunet cald, plin, care nu zgarie urechea si are continuitate.
Tocmai din acest motiv si in prezent artistii aleg, pe langa formatul digitial, si aceasta varianta, pentru a-si multumi pe deplin ascultatorii pasionati de calitatea sunetului.
Mai mult decat atat, vinilurile reprezinta o parte importanta a istoriei muzicale, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare. Colectionarea vinilurile este o pasiune deosebita deoarece vinilurile sunt speciale tocmai prin felul lor de a fi. Sunetul boem care umple orice incapere este stocat pe un suport fragil care necesita o atentie deosebita.
Daca doriti sa incepeti o astfel de colectie, inainte de toate va trebui sa va documentati cu privire la istoria vinilului si la impactul pe care acesta l-a avut asupra muzicii. Cu siguranta fiecare persoana are in casa sau in podul bunicilor, un vinil uitat de lume care ar putea reprezenta startul colectiei.
Colectionarea vinilurilor nu este o pasiune foarte costisitoare, insa valoarea vinilurilor creste cu timpul si este influentata de origini. De exemplu, daca alegeti sa colectionati viniluri semnate de artisti va trebui sa va pregatiti buzunarul pentru investitii mai mari insa cu siguranta va veti bucura de o colectie valoroasa.
Unde gasiti viniluri?
Aceasta intrebare se citeste frecvent pe buzele colectionarilor iar raspunsul variaza in functie de preferintele fiecaruia deoarece colectionarii pot alege intre viniluri vintage si viniluri moderne ale artistilor preferati. In magazinele de antichitati dar mai ales in magazinele de muzica veti gasi vinilurile preferate, iar Internetul reprezinta o sursa importanta de procurare a acestora. Inscrierea in cluburile destinate colectionarilor va ajuta sa va imbogatiti colectiile.
Organizarea si depozitarea vinilurilor reprezinta un pas foarte important pentru a avea coelctia mult dorita. Pentru ca cei mai mult colectionari isi asculta vinilurile este indicat sa va asigurati ca acestea sunt ascultate la un pick-ul bun pentru a evita ca suprafata vinilurilor sa fie zgariata. V
Vinilurile pot fi organizate dupa preferinte, in functie de perioada sau in functie de artistii preferati. Intretinerea corecta a vinilurilor este foarte importanta daca va doriti o colectie a carei valoarea sa creasca o data cu trecerea timpului. Vinilurile vor vor fi aranjate pe rafturi si vor fi pastrate in carcasele originale pentru a fi ferite de praf.
De asemenea, este bine ca acestea sa fie tinute departe de razele directe ale soarelui si de temperaturile ridicate. Si pentru ca praful este inamicul numarul unu al discurilor de vinil, incercati sa le stergeti din cand in cand cu o carpa foarte moale.