Muzica face parte din viata fiecaruia dintre noi inca din cele mai vechi timpuri, aceasta arta cunoscand o evolutie foarte interesanta de-a lungul timpului. Si cu siguranta cei care asculta muzica hip hop sau electronic stiu ce inseamna DJ-ing-ul si ca acesta forma de manifestare artistica poate fi practicata atat ca hobby, insa se poate transforma intr-o frumoasa cariera. Despre DJ-ing ca hobby puteti afla mai multe informatii din randurile ce urmeaza.
Ce reprezinta DJ-ingul si cum a luat nastere?
Un DJ – disck jockey – este persoana care, in timpul uneui eveniment, se ocupa de partea muzicala in sensul ca alege melodiile si le mixeaza dupa bunul plac si in ton cu evenimentul. Nu exista o definitie clara a acestui termen, insa o istorie indepartata exista, aceasta arta evoluand considerabil pana in prezent, atat din punctul de vedere al tehnicilor, cat si din punctul de vedere al echipamentului folosit.
Istoria DJ-ingului dateaza inca de la aparitia gramofonului, la sfarsitul secolului al XIX-lea, atunci cand discurile de vinil au inceput sa fie utilizate. Ray Newby este considerat a fi primul DJ, acesta lucrand in 1909 in cadrul unui post de radio din California si a inceput sa experimenteze cu discurile si evident cu muzica pe care o prezenta ascultatorilor sai. Termenul DJ a fost patentat abia in anul 1935 tot de catre un important reprezentant al lumii radio – Walter Winchel, iar in anul 1943 a fost organizata prima petrecere la care un DJ s-a ocupat de partea muzicala.
Acest moment a avut o mare importanta pentru evolutia uluitoare pe care acest domeniu a cunoscut-o dupa incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial. Numarul cluburilor si al cluburilor de noapte a inceput sa creasca fiecare club anagajandu-si propriul DJ. Deja a fi DJ devenise o adevarata moda, o adevarata cariera. Echipamentele au inceput si ele sa evolueze, la fel si tehnicile.
DJ-ingul a cunoscut adevarata explozie la inceputul anilo ’70, atunci cand cultura hip-hop a inceput sa ia nastere, DJ-ingul devenind una dintre cele patru elemente ale acestei culturi, alatuir de breakdance, graffiti si MC-ing. Tehnicile au cunoscut o importanta evolutie in aceasta perioada, luand nastere beatmatching-ul ca forma de unficare armonioasa a melodiilor.
Platanele au deveni instrumentele preferate ale DJ-ilor si tocmai din acest motiv, in aria hip hop, DJ-ingul a primit denumirea de turntablism, chiar daca artistii inca poarta numele de DJ. DJ-ingul a devenit o parte foarte importanta a muzicii electronice la inceputul anilor ’90 si ocupa aceeasi pozitie si in prezent.
DJ-ing – arta si pasiune
DJ-ingul inseamna pasiune pentru muzica. Este un hobby frecvent intalnit in randul adolescentilor, in randul tienrilor care isi doresc o activitate creativa, dar si in randul adultilor, avand in vedere ca Ruth Flowers sau DJ Mamy Rock, este cea mai batrana DJ-ita din lumea, aceasta avand 73 ani. Asa ca nimic nu va paote opri daca iubiti muzica si vreti sa treceti pasiunea pentru aceasta catre un alt nivel.
Ghidul incepatorului:
Inainte de a deveni un DJ si de a imbratisa acest hobby va trebui sa studiati putin istoria muzicala si evolutia DJ-ingului. Cultura muzicala este foarte importanta in acest domeniu, si este important sa stiti ce va place si ce nu va place pentru a va descoperi propriul stil pe care sa il puteti dezvolta ulterior.
Chiar daca veti practica DJ-ingul doar ca hobby, este important sa aveti propriul echipament. Nu trebuie sa investiti sume colosale in platane profesionale ci va puteti procura un echipament mai ieftin, potrivit pentru un incepator. Alaturi de platane (clasice sau digitale) mixerul este si el un instrument important pentru un DJ. Nu uitati nici de casti.
De indata ce v-ati procurat echipamentul necesar, puteti incepe sa experimentati si sa invatati toate tehnicile. Incercati sa va descoperiti propriul stil, analizand si alti DJ.
Nu mixati acasa, in singuratatea camerei, ci mergeti la petreceri si impresionati-va prietenii cu noul dumneavoastra hobby. Treptat, puteti incepe sa mixati si in cadrul unor evenimente mai importante si nu mic este numarul DJ-ilor care incep o cariera in acest moment.
Va puteti inscrie si la cursurile dedicate DJ-ilor pentru a invata mai multe lucruri.
Avantajele DJ-ingului ca hobby
DJ-ingul este un hobby plin de avantaje. Este potrivit pentru oricine, indiferent de varsta, putand fi practicat chia si de catre cei mai mici, si de catre adulti.
Este relaxant si va pune imaginatia la incercare.
Va ajuta sa socializati si sa descoperiti oameni si lucruri noi.
Va poate deschide calea catre o noua cariera si va poate aduce venituri suplimentare.
DJ-ingul inseamna distractie avand in vedere ca locul unui DJ este in mijlocul petrecerii.