Obezitatea la caini este o problema acuta la fel ca si obezitatea la oameni, prin ea se intelege excesul in greutate la aceste animale. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca 35 % dintre animalele de companie sufera de obezitate si majoritatea sunt caini si pisici. Unele animale pot creste mult in greutate datorita unei alimentatii necorespunzatoare sau unui dezechilibru hormonal, altele pot manifesta o predispozitie genetica la cresterea greutatii corpului.
Alti factori care pot duce la un astfel de rezultat sunt sedentarismul sau lipsa de activitate, stresul, probleme ale sistemului endocrin, afectiunile sistemului nervos. Obezitatea este foarte periculoasa pentru caini deoarece duce la aparitia anumitor boli interne precum sunt: diabetul, afectiunile ficatului, bolile cardiace, problemele inflamatorii ale articulatiilor, bolile pancreasului si altele.
Cei care au animale de companie care sufera de obezitate trebuie sa consulte un medic veterinar, pentru ca doar acesta va putea pune un diagnostic corect si ii va consilia cu privire la reducerea greutatii corporale. In caz contrar depunerea excesiva de grasime in tesutul subcutanat dar si in alte tesuturi ale corpului la care se adauga si tulburarile metabolice pot afecta starea de sanatate a animalului si viata acestuia.
Acumularea de grasime in exces are loc mai ales pe abdomen si coapse, ceee ce la un moment dat este atat de vizibila incat oricine isi poate da seama ca animalul are un surplus de greutate. De asemenea alte semne evidente sunt urmatoarele: animalul se misca lent, este mereu obosit, sufera de constipatie, are dificultati respiratorii si palpitatii ale inimii.
Daca un caine depaseste cu 15 % greutatea sa normala este clar ca sufera de obezitate. Greutatea normala este specifica fiecarei rase de caini in parte si stabilita de specialisti ca fiind standard. Cele mai predispuse rase de caini la obezitate sunt Labradorii, Rottweilerii, Dalmatienii si altele.
In general femelele sunt mai predispuse la obezitate decat masculii, iar castrarea contribuie la cresterea in greutate. Conform specialistilor hormonii sexuali afecteaza si ei greutatea organismului prin sistemul nervos central. De asemenea hormonii afecteaza in mod indirect si metabolismul celular.
Un medic veterinar poate evalua starea de sanatate a cainelui si masura greutatea acestuia. Pentru a afla daca animalul sufera de o anumita boala sau afectiune medicul recomanda analiza sangelui sau sumarul de urina. Daca in urma rezultatelor testelor se constata ca animalul este bolnav el trebuie sa faca un tratament in scopul vindecarii si abia apoi sa urmeze recomandarile pentru pierderea in greutate.
Pentru a se obtine un progresc in scaderea in greutate a cainelui este foarte important ca acesta sa aiba o alimentatie corespunzatoare si un stil de viata activ. In primul rand trebuie redus aportul de calorii din alimentatie cu 50%, de asemenea trebuie crescut consumul de apa deoarece acesta va duce la senzatia de satietate si cainele incurajat sa faca miscare, plimbari lungi, sa se joace punandu-i la dispozitie multe jucatiri, sa alerge sau chiar sa inoate.
Dieta trebuie sa fie stabilita cu ajutorul medicului veterinar si conceputa special in functie de varsta si rasa animalului astfel incat acesta sa piarda in greutate. Mesele sa fie mici si dese, cu un continut scazut de calorii. La 1-2 luni cainele trebuie sa merga la medic pentru controlul greutatii si eventual pentru schimbarea dietei.