Astronomia reprezinta una dintre cele mai interesant stiinte insa s-a dovedit a fi si un hobby foarte interesant si apreciat de catre persoanele de toate varstele. Un pas important pentru un astronom incepator este alegerea celui mai potrivit telescop asa ca, in randurile ce vor urma, va vom prezenta cum sa va alegeti un telescop potrivit.
Astronomia ca hobby
Astronomia a luat nastere din interesul oamenilor fata de astre si fata de intregul univers, aceasta fiind si una dintre cele mai vechi stiinte, dezvoltandu-se in Antichitate pe teritoriul Greciei. Bazele acestei stiinte au fost puse de amatori, de acele persoane care, din anumite motive, au considerat ca intre corpurile ceresti exista o stransa legatura, ba mai mult decat atat, acestea se influenteaza reciproc si ne influenteaza si pe noi, oamenii. Rolul astronomilor amator este unul foarte important chiar si in prezent, dezvoltarea acestei stiinte fiind absolut imposibila fara aportul pe care acestia l-au adus si continua sa il aduca.
De aceea, nu este de mirare ca astronomia este o pasiune frecvent intalnita, atat in randul celor mici, cat si in randul celor mari. Astronomia este un hobby foarte interesant, ce imbina creativ stiinta si natura. Cine nu isi doreste sa afle care sunt misterele marelui Univers si sa observe fenomenele astronomice care au loc in fiecare moment si pot fi atent analizate la caderea noptii? Pentru ca acesta este scopul astronomului amator, acela de a folosi instrumente potrivite nivelului de pregatire pentru a analiza spatiul cosmic, Luna, planetele, cometele, ploile de meteoriti si alte obiecte sau evenimente ce caracterizeaza spatiul cosmic.
De asemenea, daca iubiti atat astronomia, cat si fotografia, puteti imbratisa astrofotografia, un hobby inedit ce presupunea fotografierea spatiului cosmic.
Cum sa deveniti un astronom amator?
De la pasiunea pentru informatiile legate de astre si de spatiul cosmic si de la simpla privire a cerului instelat cu ochiul liber, pana la a deveni un astronom amator, este un drum destul de lung si tocmai pentru ca pasionatii de astronomie se grabesc sa isi achizitioneze un telescop scump, fara a sti cum sa il foloseasca, pasiunea se transforma rapid intr-o experienta esuata.
Ce pasi trebuie sa urmati pentru a deveni un astronom amator:
In primul rand, trebuie sa va documentati. Chiar daca nu veti deveni un astronom profesionist, este foarte important sa cunoasteti istoria acestei stiinte dar mai ales evolutia spatiului cosmic si cateva detalii semnificative despre cele mai importante astre ceresti.
Analizati cerul cu ochiul liber. Tineti cont de informatiile pe care le gasiti in carti, reviste si pe site-urile de specialitate pentru a le pune practic in aplicare. Daca nu veti cunoaste elementele principale cu ochiul liber, cu siguranta atunci cand veti folosi un telescop veti fi debusolati. Folositi harti si notati tot ceea ce observati cu ochiul liber.
Dupa ce ati experimentat ceva timp cu ochiul liber, puteti folosi un binoclu. Acesta nu va va oferi experienta pe care doar un telescop o poate oferi, insa va va aduce putin mai aproape de stele.
Alegeti un telescop potrivit nevoilor dumneavoastra abia dupa ce ati inceput sa deslusiti la nivel teoretic cateva dintre misterele astronomiei.
Cum sa va alegeti un telescop potrivit
Piata de profil este foarte generoasa, venind in intampinarea pasionatilor de astronomie cu oferte care mai de care mai tentante atat din punctul de vedere al pretului, cat si din punctul de vedere al performantelor. Astfel, telescoapele sunt impartite in functie de complexitatea acestora, fiind foarte dificil de spus ce fel de telescop este potrivit pentru astronomii incepatori.
Daca doriti doar sa priviti cerul instelat si anumite evenimente cosmice nu foarte complexe, puteti alege un telescop mai simplu, ce poate fi utilizat cu o mai mare usurinta. Insa, daca veti dori sa analizati astre, constelatii sau evenimente astrale mai complexe, va fi necesar sa alegeti un telescop pe masura.
Atunci cand alegeti un telescop trebuie sa tineti cont de:
Focalizator – dupa cum insusi numele sugereaza, acest element permite astronomului amator sa focalizeze o anumita imagine.
Acoperiri optice – aceste elemente acopera lentiele si oglinzile tescopului, influentand modul in care lumina este transmisa in asa fel incat imaginea sa nu fie distorsionata de anumite reflexii.
Apertura – acest element reprezinta deschiderea telescopului, diametrul obiectivului acestui instrument. Daca apertura este mare, cantitatea de lumina este si ea mai mare si imaginea mult mai clara.
Distanta focala si raportul focal reprezinta doua criterii foarte importante de care trebuie sa tineti cont atunci cand va alegeti un telescop astronomic. Distanta focala reprezinta distanta de la obiectiv la imaginea proiectata. Distanta focala este cu atat mai mare cu cat telescopul este mai lung.
Puterea de marire reprezinta un alt factor important, insa nu decisiv, chiar daca foarte multe persoane se lasa influentate de aceasta denumire. Daca telescopul are o putere mare de marire, fara ca apertura sa fie mare, imaginile nu vor fi deloc clare, deoarece apertura este cea care conteaza cel mai mult.
Asadar, alegeti un telescop caracterizat printr-un obiectiv cu diamentru mare. In acest fel veti putea observa mult mai multe lucruri la nivel astral. Alegeti intodeauna telescoape de calitate si fiti gata sa investiti o suma destul de mare daca doriti calitate si nu doar sa priviti romantic cerul instelat.
Pentru a avea parte de cele mai frumoase imagini, este indicat sa alegeti o zona mai putin poluata. Folositi telescopul ori de cate ori aveti ocazia, atat noaptea, cat si ziua. Puteti tine un jurnal al evenimentelor pe care le observati si nu ezitati sa va inscrieti pe forumuri si in asociatiile destinate acestui hobby deoarece, dupa cum am mentionat si anterior, observatiile unui astronom amator sunt foarte importante pentru oamenii de stiinta.