Cu siguranta vi se intampla frecvent sa puneti mana pe un obiect din locuinta si sa simtiti cum un mic impuls electric va furnica din varful degetelor in intregul corp. Sa nu mai vorbim de praful ce se asterne imediat pe obiectele de uz casnic si pe electronicele pe care le folosim zi de zi. Pentru toate acestea este vinovata energia statica asa ca in randurile care urmeaza va vom prezenta ce este aceasta si cum puteti evita formarea sa pentru a evita in acealsi timp acumularea particulelor de praf.
Ce reprezinta energia statica?
Energia sau electricitatea statica apare in momentul in care intre doua obiecte incarcate cu energie se realizeaza un schimb de electroni, moment in care sarcinile pozitive sunt separate de cele negative. In acest fel, anumiti atomi sunt incarcati negative, in timp ce altii sunt caracterizati printr-o sarcina pozitiva, moment in care energia statica apare. Este aproape imposibil ca energia statica sa fie eliminata, insa efectele sale asupra organismului sau asupra locuintei pot fi diminuate daca veti urma sfaturile urmatoare.
Pentru a evita sa va curentati atunci cand va atingeti de obiectele din casa, incercati sa purtati numai haine din fibre naturale deoarece fibrele sintetice produc o mai mare acumulare de electroni. De asemenea, si pentru accesoriile din locuinta (cuverturi, perdele, perne, etc.) este indicat sa folositi tot fibre naturale pentru ca praful nu se va impregna chiar atat de rau in acestea.
Prezenta unui animal de companie in locuinta poate reprezenta o alta sursa a aparitiei energiei statice. Parul animalului de companie intra in contact cu diverse suprafete din locuinta, creand astfel electricitatea statica. Este indicat sa folositi frecvent o perie speciala cu ioni ce va diminua electrizarea parului animalutului dumneavoastra de companie.
Zi de zi auzim la radio sau TV voci care ne indeamna sa cumparam produse de curatenie si solutii de sters praful cu efect antistatic. Folosirea acestora este chiar foarte indicata pentru a evita aparitia energiei statice si implicit a prafului. Asadar, incercati sa folositi produse cu efect antistatic pentru a sterge mobilierul din lemn, dar si suprafetele din plastic. Renuntati la vechile carpe de praf in favoarea unui pamatuf special.
De cele mai multe ori energia statica apare in jurul electronicelor si electrocasnicelor. Pentru a evita depunerile de praf de pe monitoare, televizoare si alte obiecte, acestea vor fi sterse frecvent cu o solutie/spuma speciala pentru curatare.
Cu siguranta ati observat ca praful este mult mai adesea prezent in incaperile inghesuite si nearesite, in care umiditatea este si ea foarte scazuta si probabil va intrebati cum de praful se asterne mai repede in sezonul rece decat in sezonul cald. Este foarte indicat ca locuinta sa fie zilnic foarte bine aerista. De asemenea, un grad optim de umiditate va face ca energia statica sa fie diminuata.
Asadar, energia statica nu ar trebui sa mai reprezinte un mister pentru nimeni si este indicat sa se incerce reducerea efectelor sale in locuinta pentru a evita depunerea masiva a prafului.