Va mai amintiti de sapunul de casa pe care il faceau bunicile dumneavoastra si pe care il foloseau pentru a oferi stralucirea aceea fabuloasa rufelor albe? Ei bine, se pare ca sapunul de casa a evoluat intr-o oarecare masura, nu i se mai spune sapun de casa, ci i se spune sapun homemade pentru ca asa este in trend, iar parfumul lor este fabulos.
Sapunurile homemade reprezinta o latura importanta in domeniul cosmeticelor bio si in jurul acestora s-a creat o adevarata afacere, foarte productiva de altfel. Daca pana in prezent nu ati asistat la niciun proces de realizare a sapunului de casa, in randurile care vor urma va vom prezenta cum sa faceti sapun homemade.
De ce sa faceti sapun de casa?
Realizarea produselor homemade a devenit pentru foarte multe persoane un hobby „cu acte”. De ce sa nu devina si pentru dumneavoastra? Realizandu-va chiar dumneavoastra produsele de ingrijire personala veti fi siguri ca ati folosit doar ingrediente naturale si, mai mult decat atat, veti folosi aromele preferate care vor fi mult mai intense. De asemenea, creand astfel de produse le veti oferi si cunostintelor dumneavoastra placerea de a se bucura de ele, transformandu-va mica pasiune intr-o veritabila afacere.
Pielea este caracterizata prin prezenta porilor care absorb diferite substante din atmosfera si din produsele de igiena pe care le folosim. Sapunul pe care il folosim zi de zi trebuie sa curete foarte bine pielea dar in acelasi timp sa o si hidrateze si sa nu o usuce sau, si mai rau, sa o irite. Aromele puternice ale sapunurilor din comert nu sunt deloc naturale si pot irita piele, in timp ce pentru sapunurile homemade sunt utilizate doar plante aromatice. Iar un alt mare avantaj al sapunurilor naturale este acela ca puteti realiza fel de fel de sortimente din punctul de vedere al aromelor si al culorilor.
Cum sa faceti sapun homemade
In spatele sapunurilor facute in casa exista mai multe tehnici insa, indiferent de ce tehnica abordati, este foarte important ca sapunurile sa respecte trei criterii importante:
– sa curete bine pielea;
– sa hidrateze pielea;
– sa aiba un parfum placut.
Ingredientele care stau la baza realizarii sapunului de casa sunt
Grasimea – daca in trecut se folosea grasimea animala pentru realizarea celebrului sapun de casa, in prezent accentul este pus pe uleiuri vegetale, in amestecuri cat mai numeroase pentru ca sapunul sa imbine proprietatile acestora. Asadar, puteti folosi uleiul de masline, de palmier sau de cocos, acestea fiind cele mai hidratante.
Alaturi de grasime, soda caustica joaca un rol foarte important insa cantitatea de soda caustica trebuie sa fie atent calculata pentru ca efectele sale nocive sa se neutralizeze. Cantitatea de soda caustica se va calcula in functie de indicele de saponificare al fiecarui tip de ulei in parte. Fiecare tip de ulei are proprietati diferite din acest punct de vedere.
Gradul de saponificare al uleiului de masline, cel mai frecvent folosit, este de 135, de unde rezulta ca este nevoie de 134 de g de soda caustica pentru un kilogram de ulei de masline.
Iata aici, pe larg, care sunt proprietatile fiecarui tip de ulei in parte:
- Uleiul de avocado are un grad de saponificare de 134 si o textura foarte moale, hidrateaza foarte bine pielea si o curata suficient de bine.
- Uleiul de cocos are un grad de saponificare de 191, are o textura dura, ingrijeste pielea si o curata foarte bine.
- Uleiul de ricin are un grad de saponificare de 127, are o textura moale, ingrijeste perfect pielea si o curata bine.
- Uleiul de palmier are gradul de saponificare de 142, o textura dura, hidrateaza pielea si o curata excelent.
- Uleiul de jojoba are un grad de saponificare de 69, o textura moale, este hidratant si curata bine pielea.
Asadar, cantitatea de soda caustica se va folosi in functie de tipul de ulei ales si de cantitate.
Pe langa ulei si soda, se foloseste si apa distilata pentru a dilua soda caustica. Nu este indicat ca apa sa depaseasca 35% din cantiatea de ulei.
Alaturi de acestea puteti folosi uleiurile esentiale preferate, plante uscate, coji de citrice, boabe de cafea si orice alte ingrediente naturale care considerati ca pot face bine pielii dumneavoastra si care au o aroma deosebita.
Inainte de toate va trebui sa dizolvati soda caustica in apa. Apa va fi pusa la foc mic, iar soda se va turna usor.
Este indicat sa purtati o masca in timpul acestui proces pentru ca vaporii rezultati in urma topirii sodei sunt daunatori. Lasati soda putin sa se raceasca si aduceti vasul din inox in care se afla grasimea la temperatura de 100 ºC, moment in care veti turna soda si veti amesteca foarte bine. Tot acum este momentul sa adaugati si aromele preferate. Amestecati totul foarte bine pana cand amestecul devine cremos.
Turnati sapunul in formele preferate. Chiar daca acesta se va intari, nu este indicat sa il folositi decat dupa aproximativ o luna de zile, timp in care reactiile chimice intre soda si restul ingredientelor se vor fi diminuat.
O alta tehnica de realizare a sapunului homemade este cea melt and pour, care presupune topirea fulgilor de sapun si adaugarea aromelor si plantelor preferate. Sapunurile astfel create pot fi utilizate mai repede.