Escalada, sau in termeni populari cataratul sau cocotul, reprezinta una dintre cele mai interesante activitati outdoor, fiind un hobby plin de adrenalina, cu multe beneficii pentru sanatate si ideal pentru orice varsta. Insa nu intotdeauna pasionatii pot escalada stancile din mijlocul naturii, asa ca omul inventiv a gasit solutia care ii permite sa practice aceasta activitate oricand, chiar si la el acasa – a creat peretele pentru catarat. Iar in randurile care urmeaza va vom prezenta cum sa construiti un perete pentru catarat in locuinta sau in propria gradina.
Inainte de a va prezenta pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a va bucura de un astfel de panou pentru escalada, fara a mai fi nevoiti sa mergeti la salile speciale, va spunem ca istoria acestor pereti de cocot incepe pe la jumatatea secolului trecut, atunci cand Don Robinson, un cunoscut profesor se sport, a adaugat niste roci unui perete din scoala. In acest fel, peretele a devenit un important instrument sportiv a carui popularitate a crescut de-a lungul timpului.
Escalada pe un perete de catarat prezinta, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, numeroase avantaje, atat pentru adulti, cat si pentru cei mici.
• Reprezinta o metoda inedita de petrecere a timpului liber alaturi de prieteni.
• Va ajuta sa va mentineti in forma, avand in vedere ca toti muschii sunt antrenati.
• Va imbunatateste capacitatea de concentrare, de analizare si de reactie deoarece trebuie sa gasiti calea cea mai sigura pentru a ajunge in punctul dorit prin alegerea prizelor potrivite.
• Pe un singur panou de escalada pot fi marcate trasee pentru toate nivelurile, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.
• Aceasta activitate poate fi practicata oricand, indiferent de anotimp.
Construirea unui perete pentru catarat
Construirea unui perete pentru escalada in interiorul proprei locuinte nu va fi deloc un lucru greu de realizat. Daca sunteti pasionati de aceasta activitate, aveti un perete gol in dormitor si in acelasi timp doriti sa oferiti si copiilor posibilitatea de a practica o astfel de activitate, este cazul sa construiti un perete de escalada.
Inainte de toate va trebui sa creati un plan care va va ajuta sa construiti corect peretele. Planul trebuie sa cuprinda dimensiunile pe care le considerati potrivite, precum si asezarea prizelor in asa fel incat sa puteti marca trasee pentru diferite niveluri. Este foarte important sa alegeti tipul de exercitii pe care urmeaza sa le executati, daca doriti pur si simplu sa va relaxati practicand oricand escalda sau daca doriti sa va exersati si sa va antrenati pentru intalnirea cu stancile.
Dupa realizarea planului este vremea sa alegeti materialele potrivite. Pentru un perete de catarat interior nu foarte dificil puteti opta pentru un panou din TECO pe care sa il fixati de perete si pe care, eventual, sa il vopsiti in culoarea preferata.
Veti mai avea nevoie de ferastrau, ruleta, suruburi si holsuruburi, bormasina, cuie, un creion pentru a trasa planul dupa care vor fi montate prizele. Alegerea prizelor potrivite pentru panoul de escalada reprezinta un pas foarte important. Daca panoul este mic puteti opta pentru prize din lemn, insa daca alegeti sa construiti un panou mai mare si mult mai complex, alegeti prize pe masura.
Despre prizele pentru panoul de escalada
Despre aceste prize trebuie sa stiti ca sunt impartite, in functie de marime si complexitate, in opt categorii principale. Categoria M pune la dispozitie sase tipuri de prize clasice, perfecte pentru un panou de catarat simplu, acestea fiind ideale pentru fixarea mainilor si a picioarelor. Categoria G pune la dispozite prize mult mai mari, iar categoria H prize foarte mici, in asa fel incat combinarea celor doua creaza o senzatie cat mai naturala.
Prizele de tip P sunt folosite pentru cei care folosesc tehnici bazate pe forta piciorului, in timp de acelea de tip B sunt folosite pentru tehnicile dificile. Mai exista inca trei tipuri de prize – D, V si T dintre care cele de tip V ofera o marie varietate de prinderi, ceea ce inseamna ca sunt potrivite pentru un panou realizat acasa.
Fixati foarte bine prizele cu suruburi puternice pentru a nu exista accidente si panoul este gata de incercat. Nu uitati si de fixarea pitonilor pe care ii veti utiliza in cazul in care veti escalada panoul folosind echipamentul. Chiar daca il veti escalada la liber, este important ca acesti pitoni sa existe si sa aveti la indemana echipamentul (hamul, coarada, carabinierele, scripetele si nu in ultimul rand saculetul cu magneziu).