Totul despre schimbarea scutecului – una dintre sarcinile mai putin placute si destul de dificile pentru proaspetele mamici… In special primele dati si in special daca micutul este oricum, numai linstit nu si se agita energic, schimbarea scutecului este o provocare si poate deveni cosmarul mamicilor…
Totul despre schimbarea scutecului – cand?
In special in primele luni, bebelusului putin ii pasa ca are un scutec murdar – de foarte multe ori, nici macar nu plange si nu se simte incomod cu un scutec ud. Asadar, va trebui sa verificati starea scutecului cam din 3 in 3 ore in primele luni (veti face cam 7-8 schimbari de scutec pe zi, poate mai des in prima luna – noaptea nu este necesar sa ii schimbati scutecul la fel de des daca este doar putin ud).
Si ziua, daca nu are o iritatie, nu este necesar sa il schimbati chiar la fiecare urinare, ci doar cand este destul de ud. Obisnuiti-va sa ii verficati scutecul inainte de mese.
Totul despre schimbarea scutecului – unde?
Alegeti un loc anume pentru schimbarea scutecului si faceti aceasta sarcina doar acolo – in camera de baie sau in camera bebelusului daca va este mai comod (pastrati toate lucrurile necesare in acest loc, la indemana). Pentru a evita raspandirea bacteriilor, faceti schimbarile doar in acel loc si niciodata in bucatarie. Fie achizitionati o masa pentru schimbat, fie faceti acest lucru chiar pe podea – este nevoie de o suprafata mai tare, plana.
Pe masa de schimbat sau pe podea, veti avea nevoie de o musama pentru schimbat (exista musama cu o curea la mijloc cu care prindeti bebelusul) si de o invelitoare pentru musama (achizitionati cateva invelitori). Daca alegeti sa faceti schimbatul scutecului pe masa, intotdeauna stati cu mana pe micut si niciodata nu il lasati nesupravegheat nici macar o secunda – de aceea trebuie sa aveti tot arsenalul in apropiere.
Totul despre schimbarea scutecului – ce tip de scutec?
Aici este in totalitate decizia personala a mamicii – puteti prefera scutecele de unica folosinta, fiind mai simplu sa le aruncati imediat la cos; sau pe cele textile care trebuie spalate (atentie la detergentul cu care spalati – fara parfum, clor sau fosfati). Ca dificultate, va veti invata cu orice tip de scutec – desi se spune ca cele textile sunt mai greu de infasat, dupa cateva incercari totul devine mai usor.
Ca economii, scutecele textile va economisesc niste banuti in timp. O varianta este sa le incercati pe ambele si sa vedeti care vi se potriveste mai bine; daca bebelusul face o iritatie urata la fundulet, schimbati tipul de scutec. Un sfat general – nu cumparati foarte multe scutece din prima – trebuie sa verificati marimea si sa schimbati dimensiunile pe masura ce bebelusul creste.
Totul despre schimbarea scutecului – lucruri necesare:
Masa pentru schimbat (daca alegeti sa achizitionati) – o puteti folosi si la stergerea si imbracarea bebelusului dupa imbaiere;
Musama pentru schimbat care se pune pe masa sau pe podea si invelitori;
Scutece (textile, de unica folosinta sau din ambele);
Un cos de gunoi cu capac pentru scutecele de unica folosinta sau un cos cu capac in care puneti pe moment scutecul textil folosit;
Servetele umede pentru bebelus (fara alcool, coloranti, parfum) sau prosopele din bumbac (daca preferati prosopelele, acestea vor trebui umezite in apa calduta si adaugata o picatura de gel de dus);
Crema pentru fundulet – mai ales daca micutul are o iritatie (si va avea iritatie), aveti nevoie de un unguent special; talcul este mai putin recomandat, caci praful poate fi inhalat de catre micut in timpul procesului;
O geanta speciala in care pastrati scutecele, servetelele, sacii de gunoi pentru iesirile afara;
Totul despre schimbarea scutecului – reguli generale:
Trebuie intotdeauna sa aveti la indemana toate lucrurile necesare, asa incat sa faceti schimbatul cat mai rapid si eficient si sa nu lasati micutul nesupravegheat.
Spalati-va cu atentie pe maini imediat inainte si dupa schimbatul scutecului (daca sunteti afara, folositi un gel de curatare).
Stergeti o parte din murdarie cu o portiune curata a scutecului folosit din fata spre spate si apoi infasurati rapid scutecul murdar si bagati-l intr-un cos cu capac (de gunoi pentru cel de unica folosinta sau intr-un cos special unde le tineti pana ce le spalati pe cele textile – in cos puneti saci de plastic) – daca lasati afara scutecul murdar se raspandesc bacterii.
Pentru a incerca sa il tineti pe bebelus cat mai linistit cu putinta, vorbiti-i si tineti aproape o jucarie cu sunete sau faceti schimbatul sub un carusel cu lumini si muzica. Oricat se agita, da din maini si picioare, plange bebelusul, incercati sa nu va iritati sau enervati – il faceti si mai agitat; in schimb, dati-va straduinta sa ii vorbiti calm, sa zambiti (fetele zambitoare il calmeaza) si sa faceti contact ochi-in-ochi. Incercati chiar sa il gadilati usor pentru a face din schimbatul scutecului o experienta mai putin neplacuta!
Stergeti cu grija intreaga zona cu mai multe servetele umede speciale sau cu prosopele din bumbac umezite in apa calduta si foarte putin gel de dus pentru bebelusi (din fata inspre spate) si verificati daca micutul este curat luna (inclusiv picioarele si mainile). Crema pentru fundulet nu este obligatorie de fiecare data, este alegerea mamicii – insa daca micutul are o iritatie, trebuie sa utilizati o crema speciala. Dupa, daca aveti timp, lasati pielea funduletului sa se usuce de la sine si sa mai respire – daca nu, stergeti-l cu mare grija.
Cand ii puneti un nou scutec, aveti grija ca partea din fata sa nu ii atinga bontul ombilical la nou-nascut (pliati-l sau cumparati scutece speciale pentru nou-nascuti care au un decupaj in fata). Nu strangeti prea mult scutecul si nu folositi un scutec mic!
Inainte de a spala scutecele textile, aruncati fecalele in toaleta si inmuiati-le in apa fierbinte; apoi spalati-le doar pe ele folosind un detergent fara parfumuri, clor, fosfati; clatiti cu atentie.
Spalati musamaua pe care schimbati scutecul si dezinfectati masa regulat.