Montează-ți singur parchetul în 9 pași simpli și ușor de urmat

0
495
Montează-ți singur parchetul în 9 pași simpli și ușor de urmat

Parchetul a devenit in ultimii ani din ce in ce mai popular si nu este de mirare avand in vedere caracteristicile sale. Parchetul este practic, elegant, surprinde prin frumusetea si naturaletea sa, este usor de intretinut si se potriveste perfect oricarui tip de design pentru interior, mai ales ca exista o varietate de modele. Alegerea parchetului reprezinta un pas foarte important, insa montarea sa este si mai dificila. Poti apela la un profesionist sau monteaza singur parchetul urmand sfaturile pe care le vom enumera in randurile de mai jos.

Montarea parchetului nu este un lucru dificil, insa acest lucru este influentat de mai multi factori, dintre care cel mai important este tipul parchetului. Pe piata de profil exista trei tipuri de parchet dupa cum urmeaza: parchetul laminat, parchetul stratificat si parchetul din lemn masiv (nefinisat sau finisat), fiecare dintre aceste tipuri avand caracteristici proprii.

Inainte de inceperea montarii trebuie sa aveti la indemana toate materialele si ustensilele necesare. Alaturi de parchet, trebuie sa achizitionati si folia care va acoperi podeaua, marimea acesteia fiind aleasa in functie de necesitati, folia avand rolul de a izola atat din punct de vedere termic, cat si din punct de vedere fonic, locuinta. Tot din cadrul magazinelor de specialitate va trebui sa achizitionati plintele pentru perete si pragurile de trecere dintr-o camera in alta. Trebuie sa aveti la indemana un fierastrau, de preferat electric, distantiere, boloboc, o ruleta, un creion si un ciocan din cauciuc.

Se presupune ca, inainte de alegerea parchetului, este esential sa faceti masuratorile corecte pentru a sti cu exactitate cate placi de parchet vor fi necesare. Inainte de a incepe montarea mai faceti mici masuratori pentru a sti cum veti imparti placile de parchet.

Urmatorul pas este fixarea pe podea a foliei, nu inainte de a verifica daca suprafata este dreapta si de a matura si spala foarte bine podeaua. In cazul in care exista denivelari, acestea vor fi umplute cu ajutorul foliei. Aceasta se gaseste in suluri destul de mari, iar dumneavoastra va trebui sa realizati imbinarile lipind foliile.

Citește și:  Begonia, una dintre cele mai populare și ușor de întreținut plante de apartament

Distanta dintre perete si placa de parchet trebuie sa fie de cel putin 15 mm, asa ca distantierele vor fi foarte utile in aceasta situatie. Daca parchetul va fi lipit de perete, exista posibilitea ca acesta sa se umfle in timp.

Nu uitati ca montarea se face in functie de tipul de parchet. Parchetul masiv este mai dificil de montat, mai ales pentru ca acesta presupune fixarea sa fie cu ajutorul holsuruburilor, fie prin turnarea sapei. Spre deosebire de acest tip de parchet, parchetul laminat nu necesita adeziv sau alt sistem de prindere deoarece are propriul sistem. Placile de parchet laminat vor fi montate fie prin presarea usoara cu podul palmei in locul de imbinare, fie prin unirea placilor prin batere usoara cu ajutorul ciocanului de cauciuc.

De asemenea, in functie de preferinte, puteti incepe montarea parchetului fie in asa fel incat acesta sa fie paralel cu peretii cei mai mari, fie paralel cu peretii mai mici. Specialistii recomanda sa se urmeze directia de patrundere a luminii in locuinta pentru a crea un efect mult mai interesant si pentru marirea camerei.

Mare atentie la modul in care taiati placile. Taierea se va face de sus in jos.

Intotdeauna restul ramas din ultima placa va reprezenta inceputul urmatorului rand.

In cazul in care o placa de parchet trebuie taiata pentru a se fixa intr-un loc in care exista tevi sau alte obstacole care nu pot fi indepartate, placa va fi taiata in functie de forma respectiva.

Dupa montarea ultimului rand, se vor monta si plintele care vor acoperi spatiul dintre parchet si perete. De asemenea, se vor monta si pragurile de trecere.

Totul este foarte simplu si, cu putina atentie si indemanare, parchetul poate fi montat cu succes chiar in cateva ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.