Sarcină & BebeÎngrijirea bontului ombilical la nou-născuți pentru a evita infecțiile periculoase

Îngrijirea bontului ombilical la nou-născuți pentru a evita infecțiile periculoase

Despre ingrijirea bontului ombilical la nou-nascut – ce trebuie sa stiti pentru a ingriji adecvat buricul micutului? Multi proaspeti parinti se tem sa nu raneasca aceasta sensibila zona a bebelusului. In primul rand, trebuie sa stiti ca bontul ombilical se usuca si cade in aproximativ 1-2 saptamani dupa nastere (uneori mai putin, alteori mai mult), iar micuta rana ramasa se vindeca in doar cateva zile. In al doilea rand, este bine sa stiti ca bebelusul nu simte nici un fel de durere, deci nu va temeti.

Ingrijirea bontului ombilical la nou-nascut este destul de simpla. Rolul cordonului ombilical este extrem de important in timpul sarcinii – prin intermediul cordonului ombilical, bebelusul isi primeste nutrientii si oxigenul care ajung de la mama la placenta in timpul sarcinii. Odata cu nasterea, cordonul ombilical si-a indeplinit rolul sau de a hrani micutul, astfel ca este taiat (bebelusul nu simte durere la taierea cordonului) si nou-nascutul ramane cu bontul ombilical, care are in jur de 2 centimetri si care urmeaza curand sa cada.

Taierea cordonului ombilical semnifica in multe culturi partea cea mai importanta a nasterii – micutul este de acum separat de mama si isi incepe viata (in unele societati, se pastra cordonul ombilical intr-un loc special, considerandu-se ca bebelusul este legat de cordon simbolic si ca starea cordonului taiat il poate influenta – alteori, cordonul era considerat un fel de frate geaman spiritual al bebelusului).

Despre ingrijirea bontului ombilical la nou-nascut – ce trebuie sa stiti:

Cel mai important este sa pastrati zona din jurul bontului ombilical uscata – nu ii faceti baie completa bebelusului pana ce cade bontul si se vindeca rana; pana atunci, ii veti face micutului bai partiale, spaland cate o portiune din trup si evitand zona vizata.

La fel de important este sa pastrati zona din jurul bontului ombilical curata; se recomanda sa tamponati usor baza bontului ombilical cu o compresa cu alcool medicinal in fiecare zi de 2-3 ori, pentru a evita infectiile, apoi sa tamponati fara a apasa pentru a usca si curata de resturi; unii medici insa spun ca masura este inutila, bontul fiind la maternitate dezinfectat, iar tamponarea nu ar face decat sa prelungeasca caderea bontului cu cateva zile; acestia recomanda sa curatati bontul doar daca s-a murdarit cu o compresa cu apa fiarta si racita si apoi sa uscati zona usor cu un tampon absorbant. Despre acest aspect, discutati cu medicul pediatru.

Aveti mare grija sa nu iritati bontul ombilical cand infasati si imbracati bebelusul; exista scutece speciale pentru nou-nascut, care au un mic decupaj in fata, asa incat scutecul sa nu se frece de zona; daca nu folositi astfel de scutece, aveti grija sa pliati scutecul in fata astfel incat materialul sa nu vina in contact cu bontul si scutecul sa nu acopere zona. In nici un caz nu puneti bandaje in zona (impedicati vindecarea si riscati infectii)!

Este recomandat sa lasati zona pe cat se poate la aer – nu puneti pe bebelus hainute stramte precum body-uri pana ce nu cade bontul ombilical si pana ce nu se vindeca rana, daca temperatura in casa este adecvata, ci puneti-i bluzite ceva mai largi.

Bontul ombilical isi va modifica culoarea pe masura ce se va usca – va ajunge de la un galbui la maroniu si apoi la negru – aceasta este normal si nu exista motive de panica.

De asemenea, nu este nimic iesit din comun sa observati cate o crusta de sange uscat in jurul bontului.

La caderea bontului ombilical, puteti observa o sangerare moderata, ceea ce nu trebuie sa va alarmeze; rana se va vindeca de la sine in doar cateva zile; de asemenea, puteti observa o masa de tesut rosu (granulom) – informati medicul pediatru, caci se poate sa fie necesara cauterizarea.

Chiar cand vi se pare ca bontul ombilical mai are foarte putin si cade, niciodata nu incercati sa grabiti procesul!

Dupa caderea bontului ombilical, tamponati usor zona cu o compresa de alcool timp de cateva zile.

Ingrijirea bontului ombilical al nou-nascutului – cand sa va ingrijorati:

Parintii proaspeti sunt deseori ingrijorati cu privire la ingrijirea bontului ombilical la nou-nascut, in special dupa ce se informeaza asupra tuturor problemelor care pot sa apara. Desi o infectie a bontului ombilical este posibila, acestea nu sunt foarte frecvente deoarece in maternitate, dupa taierea cordonului ombilical, se va dezinfecta zona. Exista insa un risc, iar daca micutul face o infectie in zona, este necesar un tratament imediat. Urmariti uscarea bontului si vindecarea zonei si la posibile semne ale unei infectii sunati-va medicul pediatru:

Zona din jurul bontului ombilical este inflamata si/sau inrosita;

Sangerarea este consistenta sau persistenta – pete mari de sange, pete multe si dese sau sangerare constanta timp de mai mult de cateva minute (5-10 minute);

Bebelusul face febra (peste 38 grade Celsius prin masurare rectala);

Observati o secretie cu miros extrem de dezagreabil;

Observati puroi sau vezicule;

Micutul pare sa aiba dureri cand atingeti usor bontul ombilical.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.