Moliie sunt printre cele mai raspandite si in acelasi timp enervante insecte care isi fac simtita prezenta in locuinte, fie in camara si dulapul din bucatarie, fie in sifonier. Moliile pot fi foarte daunatoare, mai ales ca ele sunt descoperite de cele mai multe ori dupa ce au produs pagube considerabile. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom oferi cateva sfaturi utile pentru protejarea sifonierului impotriva moliilor.
Daca va intrebati cum ajung aceste insecte atat de daunatoare in locuinta dumneavoastra, ei bine, larvele acestora se lipesc de haine si in locuinta ele vor gasi conditiile optime pentru a se dezvolta daca hainele nu sunt spalate inainte de a fi impachetate si puse in sifonier. Asa ca este indicat sa va protejati sifonierul pentru a scapa de micile neplaceri.
Ce trebuie sa faceti:
• Inainte de toate, este foarte important sa mentineti ordinea in dulapul dumneavoastra de haine. Este bine ca toate lucrurile sa fie foarte bine organizate.
• Din cand in cand este indicat sa faceti o curatenie temeinica in sifonier si o reorganizare a acestuia. Daca exista haine pe care nu le purtati sau sunt prea invechite, nu le inghesuiti printr-un colt al sifonierului, ci aruncati-le sau depozitati-le in cutii pentru a le oferi cuiva ulterior. Cu siguranta acest pas este cel mai dificil, mai ales pentru persoanele de sex feminin, care nu se indura sa renunte la hainele pe care le indragesc atat de mult. In acest fel, veti avea mai mult spatiu in sifonier si acesta va fi mult mai aerisit.
• Atunci cand faceti ordine in sifonier este indicat sa aspirati in interiorul acestuia si sa stergeti foarte bine praful. Chiar daca sifonierul este un spatiu inchis, praful se poate depune chiar si pe rafturile sale.
• Nu asezati niciodata in sifonier haine pe care le-ati purtat si nu le-ati spalat deoarece acestea pot fi purtatoarele de larve ale moliilor. Spalati intodeauna hainele si uscati-le bine. Daca paltoanele si hainele de blana nu pot fi spalate precum restul hainelor pe care le purtati zilnic, este indicat ca acestea sa fie duse la o curatatorie unde, pentru a fi siguri ca insectele nu vor reprezenta o problema, se poate aplica un tratament special impotriva insectelor.
• Chiar si daca urmati pasii de mai sus, riscul aparitiei moliilor nu a disparut. Este important sa verificati hainele din cand in cand pentru a observa daca exista modificari in unele parti ale tesaturii.
• Folositi substante protectoare care tin departe aceste insecte. Puteti folosi produse speciale care se gasesc in comert, cum ar fi traditionala naftalina sau odorizantele parfumate impotriva moliilor, sau puteti folosi produse naturale. Exista anumite plante care fac minuni impotriva acestor insecte. Lavanda este una dintre plantele ideale pentru protejarea sifonierului impotriva moliilor si va imprima hainelor dumneavoastra un miros foarte natural si placut.
Puteti realiza mici buchetele de lavanda pe care le veti aseza printre hainele dumneavoastra, sau puteti pune lavanda uscata in mici saculeti de panza. Alaturi de lavanda, o alta planta care face minuni impotriva moliilor este cedrul. Mirosul proaspat si foarte puternic va tine la distanta insectele nedorite si va improspata mirosul hainelor. Cea mai potrivita solutie este uleiul de cedru care va fi picurat in saculetii speciali. Pe langa aceste plante mai puteti folosi rozmarin, cimbru, menta, scortisoara si coaja de portocala.
Daca veti urma pasii pe care i-am prezentat anterior, moliile nu isi vor face aparitia in sifonierul dumneavoastra.