Vitamina D in viata copilului – un aport adecvat de vitamina D este esential pentru sanatatea micutului. Nu este iesit din comun ca bebelusii si copiii sa aiba deficiente de vitamina D – aceasta este produsa si asimilata prin regimul alimentar, dar mai ales prin expunerea la razele soarelui; asadar, deficiente pot sa apara in special pe timpul iernii.
Vitamina D in viata copilului – ce influenteaza producerea si asimilarea de vitamina D:
In primii ani de viata ai copilului, aportul de vitamina D in organism si sanatatea sistemului osos este in mare masura influentata de aportul vitaminei D in organismul mamei pe durata sarcinii – astfel, suplimentele de vitamina D sunt importante pentru femeile insarcinate, in special iarna, cand expunerea la lumina soarelui este scazuta.
Expunerea micutului la lumina naturala a soarelui este esentiala inca de la inceput – a lasa lumina naturala sa intre in camera si a iesi cu bebelusul afara, chiar iarna, sunt cai de a asigura producerea si asimilarea de vitamina D (peste 70% din aportul de vitamina D este asigurat prin expunerea la razele solare). O plimbare zilnica de cateva minute este cat se poate de benefica – insa nu uitati de protectie cu crema atunci cand soarele este puternic.
Regimul alimentar sanatos contribuie si el in asimilarea vitaminei D – desi nu este suficient, in lipsa soarelui. Totusi, alimente precum pestele gras (sardine, somon, hering) si galbenusurile de ou sunt benefice, in special iarna. Margarina, untul si lactatele grase contin si ele vitamina D, la fel laptele formula pentru bebelusi. Pentru ca bebelusul nu consuma asemenea alimente, medicii recomanda suplimente, in special daca este alaptat.
Suplimente de vitamina D
In timpul sarcinii, dar si cand alaptati, intrebati medicul ce doze de vitamina D sunt adecvate; cat despre copii, ele sunt considerate benefice in anumite doze – insa luati aceasta decizie doar dupa ce discutati cu pediatrul. In general, se recomanda suplimente de vitamina D pentru bebelusii alaptati – cei hraniti cu lapte formula isi iau din acesta o parte mare de vitamina D.
In lunile de iarna, medicul poate sa recomande o doza marita, de la 2 la 4 ori pentru femeile insarcinate, mamele ce alapteaza, dar si pentru copil. Doza recomandata se situeaza intre 200 si 400 I.U. (Unitati Internationale), insa recent se spune ca aceasta doza este clar insuficienta si ar trebui marita drastic. Totusi, majoritatea medicilor respecta o doza de 400 I.U. pentru viitoarele mamici, mame ce alapteaza, bebelusi si copii.
Important: deoarece expunerea la soare a bebelusului se face treptat, deoarece se expune o mica parte a corpului bebelusului la soare, deoarece iarna iesirile afara sunt scurte, iar regimul alimentar nu ii ofera surse de vitamina D (cu exceptia laptelui formula), multi medici recomanda mamei ce alapteaza sa ia suplimente zilnic, dar si sa ii ofere bebelusului suplimente dupa primele saptamani de viata.
Vitamina D in viata copilului – de ce este importanta?
Un aport adecvat de vitamina D este esential pentru dezvoltarea si intarirea sistemului osos al copilului – aceasta vitamina ajuta la asimilarea calciului in organism, dar si la dezvoltarea musculaturii. De fapt, vitamina D este legata nu numai de oase si musculatura, dar si de o stare generala buna de sanatate.
Este important de stiut ca studii recente au aratat faptul ca mai mult de jumatate din adolescenti au deficiente de vitamina D – medicii spun ca dozele recomandate pana acum sunt clar insuficiente si ca ar trebui marite chiar pana la 10 ori, mai ales iarna, pentru bebelusi, copii si adolescenti. O deficienta de vitaima D in organismul micutului poate cauza rahitism, dar si osteoporoza, boli musculare, probleme dentare, diabet, hipertensiune, astm, boli infectioase, afectiunii ale inimii, cancer.
Deficienta de vitamina D implica, astfel, dificultati precum rahitism (slabiciunea oaselor si deformari ale oaselor), dezvoltarea lenta din punct de vedere al abilitatilor motorii, slabire a muschilor, dureri de muschi si oase, fracturi frecvente. Cand suspectati o posibila deficienta de vitamina D in viata copilului, discutati cu medicul – va poate recomanda suplimente in doze crescute sau chiar un test de sange pentru a verifica nivelul de vitamina D in organismul copilului.
Riscul de deficienta de vitamina D creste daca mama nu si-a asigurat un aport adecvat in timpul sarcinii; daca mama alapteaza si are deficienta de vitamina D – laptele matern, desi atat de sanatos, nu este o sursa bogata in vitamina D; daca micutul trebuie sa stea in casa din diverse cauze si expunerea la lumina solara este extrem de rara.