Nevoile alimentare ale bebelusului iarna – cu ce hranim micutul in timpul sezonului rece? Odata cu diversificarea alimentatiei lui bebe, un regim alimentar sanatos este extrem de important pentru rezistenta sa; in plus, chiar daca nu ati inceput diversificarea alimentatiei si bebe se hraneste inca doar cu lapte matern/formula, iarna poate fi recomandat sa incepeti sa ii oferiti si alte alimente, deoarece micutul va avea nevoie de nutrienti in plus pentru a-si mentine temperatura corporala si pentru a lupta cu infectiile de sezon.
Asadar, daca bebe inca are o dieta bazata pe lapte, insa incepe sa ceara mai des biberonul/sanul, daca se hraneste mai mult si daca manifesta curiozitate fata de alte alimente, poate fi momentul sa ii oferiti nutrienti in plus, atat timp cat bebe pare pregatit. Alimentatia este importanta pentru dezvoltarea si rezistenta sistemului sau imunitar.
Laptele matern
Nu renuntati la mesele cu lapte matern iarna, acesta fiind cel mai sanatos aliment posibil pentru micut (mesele cu lapte matern ar trebui mentinute pana la 2 ani daca se poate). Laptele matern contine anticorpi ce il protejeaza pe bebe, asa ca daca inca nu l-ati exclus din regim, continuati, cat este posibil, sa ii oferiti zilnic biberonul/sanul.
Cereale cu lapte matern/formula
Primul aliment de introdus in regimul bebelusului pot fi cerealele cu orez imbogatite cu fier, preparate cu lapte matern sau formula – iarna, pot fi oferite micutului de la 4 luni, pentru a-i completa dieta. Dupa 6 luni, ii puteti oferi si cereale de orz, ovaz, grau, secara.
Fructe
Puteti continua oferindu-i bebelusului fructe – foarte importante in regimul alimentar pe timp de iarna. Fructele proaspete sunt intotdeauna preferate celor din conserve. Incepeti cu piureuri din fructe – fie cumparate, insa in acest caz verificati cu atentie ingredientele (sa nu contina zahar), fie preparate in casa; merele coapte si facute piureu (in blender) sunt perfecte in timpul iernii.
In special iarna si in special daca bebe nu este hranit cu lapte matern, ci formula, vitaminele si mineralele oferite de fructe sunt esentiale – puteti sa ii oferiti piureuri de pe la 4-5 luni. Alte fructe adecvate pentru nevoile alimentare ale bebelusului iarna – bananele, avocado, piersici, caise (puteti face compoturi fara zahar, dar evitati conservele din comert, deoarece pe langa conservanti, fructele acestea nu mai au aproape deloc nutrienti).
Legume
Dovleceii, morcovii, conopida, cartofii dulci si fasolea verde sunt perfecte pentru inceput. In special piureul de morcovi fierti este potrivit si ajuta sistemul imunitar al bebelusului sa se dezvolte. Si piureurile de dovleci si cartofi dulci sunt potrivite – contin vitamina C si vitamina A.
Nevoile alimentare ale bebelusului iarna – cateva precizari:
Iarna poate fi adecvat sa incepeti diversificarea alimentatiei, insa respectati regula de a introduce treptat cate un nou aliment.
Nu preparati primele luni piureuri combinate – cate un fruct si cate o leguma pe rand.
Consultati-va cu medicul pediatru – iarna nevoile nutritive cresc si chiar daca ati planuit sa incepeti diversificarea alimentatiei la 6 luni, asa cum este in general recomandat, poate fi recomandat sa faceti primul pas inca de la 4 luni.
Nu renuntati la mese cu lapte matern nici dupa ce micutul mananca alimente solide – cand este posibil, se recomanda ca pana la 2 ani bebe sa aiba parte de nutrientii laptelui matern (aceasta cu atat mai mult in sezonul rece).
Cu exceptia bananelor ce pot fi pisate crude, fructele sau legumele trebuie fierte sau coapte, apoi facute piureu impreuna cu supa in care au fiert sau cu lapte matern/formula.
Evitati lactatele cu grasimi – favorizeaza aparitia infectiilor (laptele de vaca nu este deloc recomandat pana la varsta de un an); iaurtul, in schimb, este benefic in evitarea virozelor.
Nu uitati de hidratare – odata cu diversificarea alimentatiei, este momentul sa incepeti sa ii oferiti micutului si cate putina apa si eventual suc natural de porocale preparat acasa – fara zahar!
Dupa varsta de un an si ceva, micutul poate deveni foarte pofticios – iar odata cu prepararea imbietoarelor mese de sarbatori, micutul poate dori sa guste ceea ce se mananca la masa celor mari! Mare grija la preparatele grase din carne de porc! Daca a inceput deja sa manance alimente solide si carnita, ii puteti da cate o bucatica de friptura – dar nu prea mult si nu carnati, caltabosi, sorici! Daca micutul este pofticios si isi intinde manutele spre frumosii cozonaci, oferiti-i cateva bucati mici fara umplutura dulce.