Sarcină & BebePreeclampsia și sarcina, o afecțiune legată de valorile crescute ale tensiunii arteriale

Preeclampsia și sarcina, o afecțiune legată de valorile crescute ale tensiunii arteriale

Preeclampsia si sarcina – preeclampsia este o afectiune cu care se confrunta unele femei insarcinate si este legata de valorile crescute ale tensiunii arteriale si de prezenta unor proteine in urina. Este o afectiune ce inca da batai de cap specialistilor, cauzele si metodele de prevenire fiind necunoscute.

Preeclampsia se manifesta cel mai frecvent dupa saptamana 20 de sarcina –  in timpul trimestrului doi sau al trimestrului trei. Cel mai adesea, se manifesta dupa saptamana 37 a sarcinii, spre sfarsit, ceea ce este de preferat, deoarece se va induce nasterea, iar bebelusul are cele mai mari sanse de a se naste fara probleme.

Preeclampsia si sarcina – cauze:

Cauzele preeclampsiei nu sunt absolut sigure, dar conditia a fost legata de fluxul redus de sange la uter, de o alimentatie dezechilibrata, supraponderalitate, nivel crescut de colesterol, hipertensiune. Riscul de a se confrunta cu aceasta afectiune creste daca femeia insarcinata este la prima sarcina; daca a avut hipertensiune; daca s-a mai confruntat cu preeclampsia la alte sarcini (sau rude apropiate au avut aceasta conditie); daca sarcina este multipla; daca viitoarea mama este supraponderala; daca viitoarea mama sufera de afectiuni cronice precum diabetul sau de boli autoimune; daca viitoare mama este adolescenta sau are peste 40 de ani.

Preeclampsia si sarcina – simptome:

  • Cele mai evidente simptome sunt inflamarea severa a fetei si mainilor; in timpul sarcinii, este comun ca picioarele si gleznele sa se umfle – este vorba de edem, conditie fara risc cauzata de retentia de apa; daca, insa, se umfla deodata atat picioarele, cat si mainile si fata, iar odihna la pat nu are efecte pozitive, e posibil sa fie vorba de preeclampsie si este necesar consultul medical. Orice neplacere de acest gen trebuie adusa la cunostinta medicului.
  • Durere de cap severa si ameteli;
  • Vedere incetosata, vedere dubla, vedere cu pete, pierderea temporara a vederii;
  • O crestere in greutate vizibila si brusca;
  • Urinarea mai putin frecventa, lipsa urinarii sau sange in urina;
  • Dureri abdominale;
  • Episoade de vomitat severe;

Preeclampsia si sarcina – riscurile implicate:

Preeclampsia are forme mai usoare sau mai severe; cu cat se manifesta mai devreme in sarcina, cu atat riscurile cresc si se poate agrava. La observarea simptomelor, este obligatoriu un consult medical, altfel conditia se poate dezvolta in eclampsie – o forma extrem de severa ce implica un risc deosebit de crescut (crize si convulsii, coma, chiar decesul mamei si fatului). Din fericire, majoritatea femeilor insarcinate dezvolta o forma usoara de preeclampsie chiar spre sfarsitul sarcinii, ceea ce face posibila inducerea nasterii si nasterea unui bebelus care, sub ingrijire medicala, va fi sanatos.

Preeclampsia creste riscul de nastere prematura, de insuficienta dezvoltare a fatului (deficiente cognitive sau senzoriale) si de greutate scazuta la nastere a fatului – placenta nu primeste suficient sange. O forma severa si eclampsia presupune riscuri prea mari pentru femeie (afectarea organelor precum ficat, rinichi, creier), de aceea solutia este inducerea nasterii.

Preeclampsia se poate manifesta chiar in timpul travaliului sau dupa nastere – femeia va fi atent monitorizata, i se vor administra medicatii pentru reducerea valorii crescute a presiunii arteriale si va ramane cateva zile sub observatie medicala.

Preeclampsia si sarcina – masuri:

  • Precautii. Nu exista masuri clare pentru a evita preeclampsia. Insa este important ca femeia insarcinata sa se ingrijeasca, sa respecte un regim alimentar echilibrat, sa ia suplimentele prenatale recomandate si sa isi tina sub control greutatea. Controalele medicale regulate si informarea medicului despre orice posibile simptome ajuta la depistarea timpurie a acestei conditii. S-a crezut un timp ca aspirina poate fi utila in prevenirea preeclampsiei – insa aceasta opinie nu s-a adeverit, asadar, feriti-va sa luati aspirina in timpul sarcinii.
  • Tratamente. Nu exista un tratament in sine ce vindeca preeclampsia – aceasta se vindeca odata cu nasterea. Formele usoare pot fi tinute sub control acasa, unde femeia insarcinata se va odihni la pat si isi va controla regulat presiunea arteriala. La repausul la pat se vor adauga frecvente controale medicale pentru verificarea presiunii, teste de urina, sonograme si teste nonstres pentru a verifica starea fatului. Forme mai severe necesita supravegherea medicala constanta la spital. Exista si anumite medicatii administrate (printre care medicatii ce ajuta la scaderea tensiunii sangvine si sulfat de magneziu ce previne convulsiile).
  • Inducerea nasterii. Daca femeia insarcinata este aproape de termen, i se va induce artificial nasterea, iar cu cat termenul nasterii era mai apropiat, cu atat sunt mari sanse ca bebelusul sa fie sanatos. In functie de conditia femeii si a fatului, se va prefera o nastere naturala sau o operatie cezariana. Insa atunci cand preeclampsia are forme severe si implica probleme grave ale femeii (afectarea  organelor) sau semne de suferinta fetala, se va induce nasterea indiferent de varsta fatului. Dupa nastere, presiunea arteriala isi revine la normal – pentru formele usoare, in 1-2 zile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.