Copii & adolescențiCe medicamente îi poți oferi copilului și care ar trebui evitate fiind...

Ce medicamente îi poți oferi copilului și care ar trebui evitate fiind periculoase

Medicamentele si copiii – cand este cazul sa ii dati copilului medicamente, ce medicamente sa alegeti si cand este recomandat sfatul medicului pediatru? Din pacate, sondaje recente efectuate in lume ne arata ca parintii ofera uneori medicamente copiilor fara sfatul specialistului, gandindu-se ca “daca nu ii face bine, rau nu ii face”! Partea buna este ca astazi parintii sunt mai informati si cunosc in mare parte posibilele efecte negative ale medicatiilor oferite “dupa ureche”!

Medicamentele si copiii – despre cele mai comune medicamente

Paracetamolul (acetaminofen). Unii parinti privesc paracetamolul ca fiind o medicatie buna pentru orice, de la febra la durere si care nu necesita avizul medicului. Este unul dintre cele mai folosite medicatii pentru copii, in special in forma lichida. Desi, intr-adevar, paracetamolul (acetaminofen) poate ameliora febra micutului, adevarul este ca nu trateaza cauza, ci simptomul.

Asadar, daca un copil are febra cauzata de o infectie virala sau bacteriana si ii oferiti imediat, desi febra nu e mare, paracetamol, medicatia incetineste de fapt procesul vindecarii! In plus, tineti cont de alte posibile simptome ale copilului, in afara de febra si atunci cand nu sunteti siguri ca e vorba de o simpla raceala, consultati macar telefonic medicul si intrebati-l ce medicamente puteti folosi. Desi in dozajul prescris, paracetamolul este destul de sigur, in doze mari afecteaza grav ficatul. De asemenea, nu ii oferiti paracetamol copilului sub 1 an fara sfatul medicului.

Ibuprofen. Pilulele ce contin ibuprofen si nu acetaminofen sunt considerate mai sigure si mai eficiente in tratamentul febrei copilului. Evitati ibuprofenul atunci cand copilul are astm sau vomita. Trebuie sa fiti extrem de atenti la dozaj, citind cu grija instructiunile si utilizand un dozator – in general, nu varsta este importanta in stabilirea dozajului, ci greutatea copilului. Nu oferiti niciodata ibuprofen unui copil sub 6 luni, chiar sub 1 an, fara recomandarea specialistului. Nu combinati ibuprofenul cu alte medicatii cum ar fi acetaminofenul! Ibuprofenul este util, insa apelati la el doar daca febra copilului nu se amelioreaza dupa odihna si somn, iar atunci cand febra creste, trebuie sunat medicul.

Antibiotice. De retinut: antibioticele au efect doar si doar asupra infectiilor bacteriale, nu virale, asadar un copil cu raceala sau gripa nu are nevoie de antibiotice – din contra, ii dauneaza (in cel mai bun caz, cauzeaza deshidratare si diaree! Doar un medic poate stabili daca este nevoie de tratamentul cu antibiotice, tipul si dozajul eficient.

Decongestionante. Unii parinti dau copilului decongestionante (in principal, spray nazal) pentru a-i usura respiratia. Decongestionantele insa pot avea efecte secundare neplacute, pot chiar agrava starea mucoasei nazale. Siropul de tuse este un alt medicament des dat copiilor – insa trebuie sa stiti ca tusea are un rol – prin tuse se elibereaza mucusul din caile nazale. Siropul de tuse este chiar riscant, mai ales in combinatii cu alte medicatii – in plus, da o stare de somnolenta si confuzie. Doar cand tusea este intensa si cand nu se amelioreaza, intrebati medicul cat si ce sirop de tuse sa ii oferiti unui copil.

medicamente pentru copil

Medicamentele si copiii – ce medicatii evitati

Aspirina. Niciodata nu dati unui copil aspirina! Creste riscul de manifestare a sindromului Reye – o boala fatala, dar are si alte efecte negative pentru copiii raciti sau cu gripa. Verificati orice medicament, pentru ca unele contin mici doze de acid acetilisalicilic.

Medicamente anti-greata. Nu dati unui copil nici un tip de medicament pentru combatarea gretei – episoadele de vomitat trec de la sine si aceste medicatii trebuie date doar la sfatul medicului.

Medicamentele si copiii – sfaturi importante

Combinatiile. Nu combinati doua tipuri de medicamente decat daca ambele au fost prescrise de catre medic – efectele lor sunt diferite cand sunt combinate si pot fi negative. Nu combinati nici ibuprofenul cu acetaminofenul, nici unul dintre acestea cu sirop de tuse sau alte medicatii.

Dozaj. Respectati strict atat dozajul (pentru cele lichide utilizati un dozator special), cat si orele indicate si durata tratamentului. Aveti grija – importanta in stabilirea dozajului nu este varsta copilului, ci greutatea sa, asadar daca instructiunile nu sunt clare in acest sens, intrebati farmacistul sau medicul.

Nu dati unui copil medicamente prescrise pentru altcineva, chiar daca e vorba de aceeasi afectiune!

Cititi intotdeauna instructiunile si intrebati farmacistul cand cumparati un medicament despre efecte secundare, compozitie, dozaj, ore.

Pastrati intotdeauna un medicament in ambalajul original si cu instructiuni si verificati data expirarii.

Pastrati orice medicament intr-un loc inaccesibil copilului!

Nu cumparati medicamente colorate care sa il atraga pe copil gandind ca ii e mai usor sa le ia – ii sugerati ca medicamentele sunt un fel de bomboane! Nu luati medicamente de fata cu un copil!

Vitaminele. Cand vine vorba despre vitamine, minerale sau alte suplimente alimentare, nu considerati ca acestea nu pot dauna copilului! Aceste suplimente nu ajuta cu adevarat un copil decat atunci cand stiti ce deficiente de vitamine sau minerale are copilul in organism si deci ce combinatie de vitamine si minerale poate fi utila – iar aceasta nu va poate spune decat medicul!

Retineti: nu oferiti des medicamente, in special copiilor mici, ci lasati sistemul lor imunitar sa combata boala, altfel acesta nu se va intari! Atat timp cat simptomele nu sunt intense, apelati la tratamente fara medicatii si anume masuri precum odihna, hidratarea, alimentarea cu vitamine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.