Suptul degetelor la copiii mici este un obicei de care doar cu greu ii puteti dezvata – insa atat medicii pediatri, cat si dentistii si psihologii ne spun ca un copilas cu varsta peste 4-5 ani trebuie neaparat sa renunte la acesta. A suge degetul sau alte obiecte este cat se poate de normal si natural pentru un bebelus, chiar benefic, insa daca dureaza prea mult, suptul degetelor la copii le poate dauna – devoltarea dintilor, impedimente in vorbire.
Suputul degetului la copii devine rapid un obicei care, atat de repetat, ajunge sa fie practicat chiar inconstient de catre micut, pentru ca acesta l-a asimilat. Majoritatea copilasilor isi sug degetul mare, unii chiar isi baga toata manuta in gura. De fapt, se pare ca acest obicei este cat se poate de comun – trei sferturi din bebelusi isi sug degetul in primul an de viata si macar un sfert dintre acestia continua obiceiul pana pe la 5-6 ani.
De ce isi sug copiii mici degetul?
Suptul degetelor la bebelusi si copii mici este, asa cum s-a spus, cat se poate de natural. Bebelusul are dezvoltat simtul tactil in special in zona fetei, de aceea micutul are tendinta de a duce la gura diverse obiecte, explorand. A suge este o activitate instinctuala, care ii ofera unui bebelus sau copilas confort emotional si relaxare, dar este si placuta, amuzanta – iar degetul este cel mai accesibil obiect. Suptul degetelor devine o cale simpla pentru micut de a se calma atunci cand este obosit, iritat sau de a se amuza atunci cand se plictiseste!
Obiceiul de a suge degetul se combina uneori cu alte obiceiuri ale copiilor mici: rosul unghiilor, trasul sau incurcatul firelor de par, scobitul in nas, atinsul urechilor. Pana pe la 4-5 ani, suptul degetelor nu este un obicei iesit din comun, insa dupa aceasta varsta devine chiar riscant – specialistii atrag atentia ca suptul degetelor poate aduce dupa sine probleme dentare, dar si posibile infectii. In plus, daca acest obicei este adoptat foarte frecvent, poate implica impedimente in vorbire. De asemenea, un copil la gradinita care nu se dezvata de obicei va fi batjocorit de ceilalti covarstnici.
Deci la ce varsta dezvatam copilasul de suptul degetelor?
In primul rand, este recomandat sa ii oferiti chiar in primul an de viata lui bebe o suzeta – asa aveti sanse ca micutul sa nu adopte obiceiul suptului degetelor. Insa daca se apuca, retineti ca este un gest normal – chiar pentru copilul ajuns la varsta de 5 ani, suptul degetelor este doar un obicei si nu arata ca ar exista vreo problema de dezvoltare sau emotionala. Copilul care isi suge degetele este normal, ca oricare altul.
Unii copii renunta singuri, in jurul varstei de 4-5 ani la acest obicei, dar cam 15% nu… Asadar, din cauza riscurilor expuse mai sus, dupa varsta de 4-5 ani, este timpul sa va dezvatati copilul de obicei. Unii specialisti va sfatuiesc sa va dezvatati copilul de obicei chiar mai devreme, pe la 3 ani, deoarece are efecte negative asupra cresterii ulterioare a dintilor. Daca obiceiul este adoptat doar rar, in anumite momente si doar acasa, va fi mai simplu, daca insa este adoptat frecvent si indiferent de locul unde se afla copilul, veti avea o munca dificila.
O prima idee: trebuie sa abordati o modalitate incurajatoare, care sa laude progresele, caci daca il certati sau cicaliti, nu veti avea progrese (copilul devine anxios si isi suge si mai mult degetele sau se incapataneaza sa va arate ca el decide). De asemenea, specialistii va sfatuiesc sa nu ii scoateti pur si simplu degetul din gura cand il vedeti – nici asa nu merge…
Discutie
Primul pas este sa ii spuneti clar ca obiceiul suptului degetelor este pentru copiii mai mici si ca el a crescut. Oferiti-i exemple, persoane pe care stiti ca micutul le admira si spuneti-i „X” nu isi suge degetul, si-a supt degetul cand era mic, dar cand a ajuns ca tine, nu a mai facut asa”. Spuneti-i ca este un obicei pe care il mai poate tine o vreme, dar doar cand nu este in public, doar in anumite momente intime, ca la culcare. Nu ii impuneti si nu ii certati – asa veti trezi spiritul de rebeliune.
Tabel
Faceti impreuna un tabel desenat si colorat cu zilele lunii si impreuna, seara, completati de cate ori a adoptat copilul obiceiul in ziua respectiva. Cand este doar o cifra mica, laudati-l, aratati-va mandri si eventual recompensati-l la sfarsitul fiecarei saptamani daca rezultatele sunt bune. Implicati-l pe micut, faceti impreuna tabelul si aratati-i ca sunteti alaturi de el.
Confort emotional
Pentru ca obiceiul este deseori adoptat pentru calmare, diminuare a anxietatii, oferiti copilasului alte modalitati de calmare si care sa ii ofere siguranta si confort. De exemplu, daruiti-i o jucarie de plus si spuneti-i ca de fiecare daca cand e trist sau suparat sa il tina pe „Teddy” in brate strans si asta il va ajuta…
Fara metode excesive la inceput!
Nu cumparati de la inceput produse create pentru dezvatarea copilasilor de obicei (substante cu gust rau care se pun pe degete) – e o metoda ce trebuie pastrata pentru atunci cand nimic altceva nu merge. Nu adoptati nici metode severe precum a-i pune pe maini manusi. Acestea il vor frustra, il vor irita si cum se prinde singur si fara manusi, ghiciti ce va face – atat pentru a se calma, cat si pentru a „va arata el voua”!
Inainte de a adopta asemenea metode, aveti rabdare, caci dezvatarea de un obicei este extrem de dificila si partea cea mai importanta este ca cel mic sa isi doreasca sa scape de obicei, sa il puteti convinge ca asa este mai bine. Altfel, este o lupta zadarnica. Partea buna este ca dupa 4-5 ani, copiii in general vor coopera, vor dori si ei sa se dezvete – iar de aici incolo, trebuie doar sprijin si rabdare.