Sarcină & BebeÎnfășatul bebelușului, practică veche, dar utilă pentru mămici - vezi ce beneficii...

Înfășatul bebelușului, practică veche, dar utilă pentru mămici – vezi ce beneficii aduce

Infasatul bebelusului este o practica veche, pe care bunicile noastre o foloseau sigure de eficienta acesteia – si intr-adevar, uneori cea mai la indemana solutie este si cea mai buna. Infasatul bebelusului are multiple beneficii, atat timp cat invatati cum sa o faceti si cat respectati recomandarile medicilor pediatri din ultimii ani.

Infasatul bebelusului inseamna sa il infasurati cu grija intr-o paturica moale si subtire – ganditi-va cum infasurati cu maiestrie o lipie: nici prea strans, nici prea neglijent! Este important sa invatati din maternitate cum se face, asa incat sa il infasati destul de bine, insa nu prea strans – in vechime se credea ca, cu cat mai strans, cu atat mai bine. Insa bebe nu trebuie presat si imobilizat prea strans si infofolit prea gros. De ce inca este o practica apreciata – pentru ca il calmeaza pe micut in primele luni, oferindu-i caldura si siguranta. Atentie, insa: unii bebelusi, chiar nou-nascuti, protesteaza – asa ca daca vedeti ca nu ii place si ca nu adoarme linistit odata ce este infasat, renuntati la obicei.

Il calmeaza

Infasatul bebelusului ii ofera un sentiment de securitate – puteti vedea ca micutul se relaxeaza odata ce este infasurat comod in paturica sa. El se simte in siguranta, simtindu-se la fel de comod ca in fosta lui casuta (uterul tau); daca il imbracati din prima luna doar in hainute de bebelus, puteti vedea ca este inconfortabil.

Somn adanc

Odata infasati, multi nou-nascuti dorm mult mai bine. In plus, infasatul previne acel reflex de tresarire pe care il au bebelusii in timpul somnului, reflex ce ii deranjeaza si trezeste. Bebelusii infasati se trezesc mai rar si au un somn mai adanc. Este o practica foarte eficienta atunci cand nu stiti cum sa adormiti un bebelus – de multe ori, daca sunt suprastimulati, adorm greu sau deloc, plangand – infasatul poate fi un truc folositor in asemenea situatii. In plus, Asociatia Americana de Pediatrie spune ca exista motive sa se considere ca infasatul in prima luna diminueaza riscul de moarte subita infantila.

Caldura

In primele zile de viata, temperatura corporala se regleaza inca, asa incat sa protejeze micutul in noul mediu. Infasatul ii asigura caldura necesara pana ce termometrul intern se regleaza singur. Apoi, in decursul primei luni si chiar a urmatoarelor, este de preferat sa infasati micutul (dar nu prea strans, nici gros) si sa pastrati o temperatura echilibrata in camera (20-23 grade Celsius) si circulatia aerului (cu un mic ventilator asezat in afara razei de actiune a micutului) decat sa incalziti prea mult camera – bebelusii nu se simt bine daca stau intr-o camera prea calduroasa si neventilata.

Retineti ca temperaturile prea mari sunt corelate cu sindromul mortii infantile! In plus, infasatul este recomandat ca o tehnica pentru calmarea micutilor, nu pentru incalzirea lor – deci intotdeauna infasati-i cu paturi subtiri.

Tehnica

inmfasat

Oricat de benefica este, e important sa invatati cu atentie cum sa infasati micutul. Daca va sfatuieste cineva sa il infasati strans, nu ascultati! Daca il infasati strans, acest lucru slabeste articulatiile si afecteaza negativ cartilagiile vulnerabile ale soldurilor micutului. Cand il infasati, aveti grija sa lasati suficient spatiu, asa incat micutul sa isi poata indoi destul de mult genunchii si misca putin picioarele departe de trup.

Cand il infasati

Nu infasati micutul decat dupa ce il hraniti si dupa ce ati curatat funduletul. In prima luna de viata, puteti alege sa infasati bebelusul oricand doriti sa il calmati, cand pare prea agitat, suprastimulat, cand plange, desi a mancat. Insa dupa prima luna, nu il mai infasati cand este treaz – trebuie sa ii lasati liber trupul, asa incat muschii si oasele sa se dezvolte prin miscari.

Doar cand bebe trage un pui de somn si seara este inca benefic sa il infasati – insa daca, intr-adevar, bebelusul pare mai confortabil asa (fiecare micut are preferinte proprii, nu este o regula generala). Daca plange si da din picioruse, se misca nervos cand incercati sa infasati, renuntati pe moment (si daca va protesta de multe ori, renuntati de tot). Cam in jurul varstei de 2 luni, micutii se misca mai mult in somn si infasatul devine deseori incomod pentru ei, iar pe la 3 luni deja ar cam fi timpul sa renuntati la aceasta practica.

Paturica folosita

Alegeti o paturica destul de mare, usoara si subtire, din material moale si comod, dar fara puf! Exista si paturi speciale pentru infasat, care fac procesul mai simplu;  insa daca nu va permiteti cheltuiala, orice patura mai mare si moale este buna, dar ar fi ideal si daca ar fi putin absorbanta (daca funduletul ramane mult timp ud, iritatiile sunt la un pas departare). Nu infasati micutul cu paturi groase – dupa cum s-a spus, micutilor nu le place deloc sa le fie prea cald.

Pastrati intr-un loc special curat paturica si spalati-o frecvent – folosind un detergent hipoalergenic, fara parfum, colorant, clor sau fosfati. Un truc util este sa puneti putin paturica de infasat pe dumneavoatra, pentru a va imprumuta mirosul – insa pe pielea curata, fara parfumuri si creme (este un vechi truc care calmeaza bebelusii, caci mirosul mamei ii face sa se simta in siguranta si fericiti).

Concluzie: infasatul bebelusului este intr-adevar o practica eficienta, care are beneficiile de a-l calma pe micut, de a-l face sa se simta in siguranta, de a-i asigura un somn profund. Insa oricat de mari sunt beneficiile, nu trebuie exagerat nici ca frecventa (dupa prima luna doar la somn), nici ca durata (pana pe la 3 luni, uneori doar pana la 2 luni). Cel mai in masura sa va spuna cat de bun este infasatul este chiar micutul: urmariti daca se calmeaza, daca pare linistit si fericit si daca protesteaza in vreun fel cand incepeti infasatul.

Dupa cum s-a mentionat, rar exista si micuti mai activi carora nu le place deloc sa fie infasati (puteti incerca sa ii infasati, dar lasandu-le bratele libere). Oricum, infasatul nu se face pentru caldura decat in primele cateva zile de viata – dupa aceea, scopul sau este de calmare si adormire. Asadar, daca lui bebe nu ii place, lasati-l liber, imbracat cu scutec, body sau salopete cu laba piciorului si invelit lejer cu o paturica.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.