Sarcină & BebeCum descifrezi limbajul bebelusilor - iată câteva sfaturi pe care te poți...

Cum descifrezi limbajul bebelusilor – iată câteva sfaturi pe care te poți baza

Fie ca esti parinte sau nu, trebuie sa cunosti limbajul bebelusilor pentru a sti cu exactitate ceea ce isi doresc cei mici si ceea ce vor sa transmita. Lumea lor este un univers in care traiesc doar ei, iar adultii trebuie sa se chinuie putin pentru a patrunde acolo. Cu totii am avut universul nostru la un moment dat, dar odata cu varsta el se sterge din memorie.

Comportamentul bebelusilor este diferit in primele luni de viata. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Padova au demonstrat faptul ca cei mici vorbesc cu ajutorul… ochilor. Pentru ei, imaginile sunt foarte importante in primele zile dupa nastere pentru ca au intrat intr-o lume noua, plina de situatii in care trebuie sa se adapteze.

Savantii au adus in discutie si faptul ca ne nastem cu o dispozitie catre comunicare, catre societate. Pentru a descifra tot ceea ce isi doreste sa comunice un princhindel de doar cateva zile, cercetatorii le-au prezentat celor mici poze cu chipurile unor femei. Limbajul bebelusilor s-a modificat pentru ca ochii au ramas fixati timp de cateva secunde pe acele poze. De aici reiese faptul ca cei mici au comunicat de fapt interesul pentru un chip, pentru o persoana.

Revenind la viata de zi cu zi a celor mici, comunicarea cu adultii o vor face in diferite moduri. Chiar daca parintii asteapta ca si copilul lor sa scoata primul cuvant, acest lucru se va intampla in jurul varstei de un an. In prima parte din viata, nou nascutii asculta tot ceea ce se vorbeste; cu siguranta nu inteleg ceea ce aud, dar in acest fel incep sa asocieze sunetele. Limbajul bebelusilor se poate dezvolta extrem de bine daca parintii vorbesc des cu cel mic.

Pana la sase luni, comunicarea cu adultii se va face prin plans si prin gangurit. Indiferent de ceea ce isi doreste cel mic, el va incepe sa planga cu siguranta. Atunci cand bebelusul este fericit si vesel, el gangureste, adica scoate cateva sunete (de exemplu e, a). Aceasta este prima faza a rasului.

Bebelusul plange in primul rand atunci cand ii este foame. Corpul lui „stie” cand trebuie sa primeasca hrana, asa ca ii da semnale si ii spune: „plangi pentru ca mami sa te hraneasca”. Limbajul bebelusilor se modifica intrucat cel mic se agita si isi misca capul in cautarea sanului. Nu se va opri din plans pana cand mami nu va veni sa il alapteze.

comunicare cu un copil

Plansul de suparare – ceva iti nelinisteste puiul. Oare ce sa fie? Lumina, pampers-ul murdar, temperatura? Mami trebuie sa descopere cauza si sa isi calmeze bebelusul.

Plansul din cauza colicilor este foarte frecvent la prichindeii ce au in jur de doua luni. In aceasta perioada apar dureri mari de burtica insotite de gaze. Aceasta problema cu care toti copii se confrunta la 8 saptamani de la nastere, dispar dupa aproximativ 3 luni. In tot acest timp, limbajul bebelusilor duce cu gandul direct la colici. Atunci cand plange se agita foarte tare, isi misca atat mainile cat si picioarele, iar acest tipat dureaza minute in sir. Exista cateva tactici pentru a mai ameliora din durere.

Atunci cand iti hranesti bebelusul, petrece-ti mai mult timp alaturi de el si linisteste-te. Calmul tau i-l vei trasmite si lui si in acest fel il vei relaxa. Cel mai bine ar fi sa aveti contact direct pe piele pentru ca asa ii vei trasmite atat caldura (ce ii va ameliora durerea provocata de colici) dar si o stare de bine. Limbajul bebelusilor in ceea ce priveste colicile poate sa nu fie foarte pronuntat doar daca mami stie ce trebuie sa faca. Atunci cand incepe sa planga din aceasta cauza, se poate aplica o compresa calda pe burtica micutului (cu siguranta ii va mai calma durerea).

Inca de la cateva luni, oamenii isi doresc sa fie in centru atentiei. Cum fac acest lucru cand au doar cateva saptamani de viata? Plang. Nu trebuie sa te sperii daca la lasarea serii, cel mic va incepe sa planga zgomotos. Te vrea langa el. Bebelusul tau vrea o clipa alintarea si mangaierea ta. Vrea sa se simta protejat si iubit. Ia-l in brate si vorbeste-i calm; vei vedea ca se va linisti si ca va adormi in bratele tale.

Limbajul bebelusilor se modifica atunci cand ceva nu este in regula cu ei. Daca se simt rau, vor incepe sa planga intr-o maniera acuta si alarmanta. Nu mai sta pe ganduri, fugi cu cel mic la medic pentru ca s-ar putea sa aiba o problema de sanatate.

Stiai ca bebelusii chiar zambesc si nu iti imita doar mimica fetei? Primul zambet apare in somn, iar mai tarziu, cel mic zambeste persoanelor cu care intra cel mai des in contact (mami, tati, bunica, bunicul, etc). Vei vedea ca in momentul in care te apropii de el sa il iei in brate, va zambi si mai larg si va incepe sa se agite pentru a-ti arata ca te asteapta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.