Depresia in perioada de sarcina, dar si cea postnatala, este una dintre cele mai comune probleme cu care se confrunta un numar relativ mare de viitoare mamici. Aparitia depresiei nu trebuie sa fie considerata ca un semn ca tanara femeie nu este pregatita sau ca nu isi doreste copilul, ci ca un pas peste care se poate trece cu sustinere si sprijin emotional din partea celor apropiati si in special a sotului.
Depresia se manifesta ca un amalgam de emotii negative – tristete fara motiv, nehotarare, anxietate, stres, oboseala prelungita, pierderea interesului pentru orice activitati. Multe persoane se confrunta cu perioade de depresie mai lungi sau mai scurte, dar in cazul viitoarelor mamici, aceasta este mai profunda. Pentru ca depresia in perioada de sarcina este provocata si de schimbarile hormonale ale organismului, de schimbarile vizibile si uneori infricosatoare ale propriului trup, de restrictiile impuse de sarcina – feluri de mancare, activitati diverse, alcool, tutun.
Depresia in perioada de sarcina poate fi confundata cu sentimente normale de tristete, de schimbari ale starii de spirit bruste sau de crize de plans – acestea sunt semne normale ale actiunii hormonilor. Insa o stare prelungita de epuizare, de lipsa de chef de viata, de lipsa de interes pentru orice, de tristete coplesitoare si aparitia gandurilor morbide – acestea sunt semne clare ale aparitiei depresiei.
Sentimentul de tristete incontrolabila si de neputinta pot face mult rau viitoarei mame, asadar este important ca persoanele apropiate sa recunoasca semnele depresiei in perioada de sarcina si sa intervina, oferindu-si intregul sprijin, intelegere si afectiune. Sotul trebuie sa se asigure ca este mereu prezent si alaturi de sotia sa si ca ii indeplineste nevoile de afectivitate si comunicare.
Depresia in perioada de sarcina poate fi cu atat mai grava cu cat tanara femeia a mai experimentat perioade depresive, are o personalitate inchisa si pesimista sau a avut probleme legate de infertilitate si mentinerea sarcinii. Depresia poate fi agravata si de o varsta prea frageda a mamei, de sentimentul nerealizarii personale sau profesionale. Gandul ca de acum nu mai are sanse sa se dezvolte, deoarece va fi acaparata de catre copil, este frecvent la femeile insarcinate, insa daca acesteia i se adauga ganduri legate de inutilitatea vietii, trebuie intervenit.
Depresia in perioada de sarcina nu trebuie tratata cu antidepresive: ele pot cauza diverse probleme fatului si nici nu solutioneaza problema de la radacina! Singura solutie este sprijinul celor apropiati, sprijinul unei femei care a trecut la randul sau prin aceasta stare si gasirea unor activitati interesante pentru viitoarea mamica. Trebuie sa fie influentata sa priveasca pozitiv sarcina si schimbarile prin care trece si sa adopte noi activitati care sa o tina ocupata.
Daca aceste solutii nu au efectul scontat, trebuie apelat la consilere psihologica! Depresia in perioada de sarcina are efecte negative si asupra mamei si a celor din jur, dar cel mai important, asupra fatului, de aceea orice solutie trebuie incercata pentru inlaturarea acestei stari negative.
A merge la psiholog nu inseamna ca esti nebuna sau ca ai probleme, ci este o solutie matura si responsabila si te va ajuta sa gestionezi situatia dificila prin care treci. Un specialist stie din cunostinte, dar si din experienta cum sa te sfatuiasca pentru ca tu sa treci cu bine peste acest pas dificil. Consilierea psihologica este cu atat mai necesara cu cat femeile care se confrunta cu depresii in timpul sarcinii sunt predispuse si la depresii postnatale!
Dupa cum s-a spus, depresia in perioada de sarcina nu arata ca nu vrei copilul sau ca nu vei fi o mama buna! Multe femei sufera de aceasta tulburare – aproximativ 20 %! De aceea, nu trebuie sa o ignori si nici sa ii acorzi prea multa importanta, ci sa incerci sa gestionezi situatia si sa gasesti solutii. Mai ales, impartaseste-ti emotiile si sentimentele celor dragi si cere ajutor! Asta nu arata ca esti slaba, ci dimpotriva ca ai curajul sa iti infrunti problema!
In functie de cat de intensa este depresia in perioada de sarcina si de cat timp dureaza, apeleaza sau nu si la ajutorul unui psiholog – este alegerea ta, dar tine cont si de sfatul si parerea partenerului tau! Daca nu accepti acest ajutor, este necesar sa discuti si sa ii explici medicului tau cu ce te confrunti – va fi si el capabil sa iti ofere sfaturi si metode sa treci peste aceasta stare.
Dar cel mai important este, oricat de neajutorata si trista te simti, sa te gandesti la toate lucrurile bune din viata ta, la tot ceea ce ai si ce vei avea! Poti gasi si un grup de sprijin prin intermediul Internetului si poti vorbi cu o mamica care a trecut prin aceste stari cu care te confrunti tu acum! Cauta noi activitati care sa te provoace – sigur ai un hobby sau un talent de care nu ai avut timp sa te ocupi – acum este momentul!
Poti citi si cursuri de dezvoltare personala si spirituala si aplica unele tehnici primare – si deci simple – de relaxare. Si foarte important, vorbeste cu partenerul tau, implica-l in viata ta, explica-i prin ce treci si accepta sprijinul si ajutorul sau! Daca iti indepartezi partenerul cu vorbe de genul: “tu nu poti sa intelegi, esti barbat”, iti faci singura o defavoare! Da, nu poate simti ce simti tu, dar poate incerca sa te inteleaga si mai ales, poate sa iti fie alaturi cu dragoste!
Depresia in perioada de sarcina este doar inca un hop peste care trebuie sa treceti in calitate de cuplu! Insa mai bine ar fi sa fii constienta inca de la inceput de riscul aparitiei sale si sa faci tot posibilul pentru a o evita sau diminua: in primul rand, sa te consideri pregatita pentru venirea bebe-ului, sa te “antrenezi” pentru schimbarile ce urmeaza. In al doilea rand, sa iti mentii sanatatea printr-o dieta adecvata, exercitii fizice – cele recomandate de catre medic si activitati relaxante.
Lasa in aceasta perioada treburile stresante si solicitante ale gospodariei in seama partenerului, a mamei tale sau, daca va permiteti, a unei menajere! Este foarte important sa iti mentii o stare de spirit pozitiva si aceasta se poate face doar daca ai timp suficient pentru tine – sa te relaxezi, sa te odihnesti si sa savurezi micile placeri ale vietii!