Echitatia este un deosebit sport si o pasiune apreciata de persoane de toate varstele, o activitate cu numeroase beneficii pentru practicantii sai. Pe langa faptul ca echitatia este un sport nobil si un hobby cu adevarat special, este si o adevarata arta.
Scurta istorie a echitatiei
Daca ar fi sa definim echitatia am putea spune ca aceasta activitate reprezinta arta de a calari, care presupune ghidarea animalului de calarie, in cazul de fata calul, si deplasarea cu ajutorul acestuia, urmand anumite tehnici si reguli. Pe larg, a practica echitatia fie ca sport, fie ca simplu hobby, reprezinta capacitatea calaretului de a controla calul, de a-l indruma sa respecte anumite comenzi si nu in ultimul rand de a-l calari corect.
Istoria echitatiei este una foarte interesanta si poate chiar controversata, avand in vedere ca nu se cunoaste cu exactitate momentul in care caii au fost domesticiti si au inceput sa fie utilizati de catre om in diverse scopuri. Se presupune ca un cal a fost calarit pentru prima oara in jurul anului 4500 BC, dovezile demonstrand de-a lungul timpului ca aceste animale au fost calarite cu mult timp inainte ca ele sa fie utilizate pentru transport.
Rolul cailor in istoria intregii omeniri este unul deosebit de important, caii incepand sa fie utilizati in gospodarii, in agricultura, pentru transport, in timpul razboaielor si al altor confruntari. Primele mentiuni scrise referitoare la tehnicile stravechi de dresaj si de calarie apartin istoricului grec Xenophon care a descris numeroase tehnici folosite pentru antrenarea cailor in scop militar in jurul secolului al III-lea i.Hr. Mai mult decat atat, Xenophon a fost si cel care a scris pentru intaia oara despre frumusetea si maiestria caracteristice cailor.
Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au dorit sa aiba control asupra acestor animale atat de puternice, vazand modul in care se deplaseaza, constructia trupului si rapiditatea cu care alearga. Asadar, calaria reprezinta un element foarte important pentru intreaga istorie, mai ales ca, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, caii erau folositi inainte de toate de catre armata.
Am spus in primele randuri ale acestui articol ca echitatia este unul dintre sporturile nobile si probabil va intrebati de ce. Ei bine, in Evul Mediu, nobilii si cavalerii europeni foloseau diferite tehncii de calarie pe care le aplicau fie pentru a se deplasa, fie in timpul luptelor, insa aceasta este una dintre cele mai importante perioade care au marcat echitatia. Tehnicile de calarie din Europa au fost raspandite in intreaga lume, iar rase de cai din orient au fost aduse in Europa.
Treptat, tehnicile de calarie au inceput sa se dezvolte si chiar sa fie predate si invatate, existand cateva manuscrise care dateaza din secolele al XIII-lea – al XV-lea care trateaza modul in care nobilii aplicau tehnicile de calarie. In Italia a fost infiintata prima scoala de echitatie si nobilii din lumea intreaga veneau la aceasta pentru a fi instruiti in arta echitatiei de catre maestrii precum Grisone, Pignatelli si Fiaschi.
Copiii familiilor instarite studiau pe langa astronomie, filozofie, literatura, dans, strategie militara, matematica si latina si arta echitatiei. Pasionatii de echitatie sau cei care iubesc aceste animale deosebite si doresc sa practice acest sport ca o simpla activitate recreationala trebuie sa tina cont de invataturile primilor maestri si sa constientizeze ca nu profesorul este cel care invata, ci calul este cel mai bun mentor, iar relatia dintre cal si calaret este cea care conteaza cel mai mult.
Cu trecerea timpului, dezvoltarea societatilor si evolutia tehnologiei, caii nu au mai fost utilizati in lupte sau pentru transport, cel din urma caz fiind intalnit inca in zonele rurale. Echitatia a devenit un sport si o activitate recreationala potrivita persoanelor de orice varsta.
Echitatia – un hobby cu multe avantaje
Echitatia, acest sport nobil, poate fi practicata si ca o simpla activitate recreationala potrivita atat celor mai mici, cat si adultilor sau persoanelor mai in varsta. Echitatia reprezinta o activitate foarte benefica, o activitate pe care oricine o poate practica alaturi de persoanele dragi, alaturi de familie si de prieteni.
Inainte de toate, cei care practica echitatia iubesc fara doar si poate animalele si, bineinteles, caii deoarece, dupa cum am spus si in randurile anterioare, relatia dintre cal si calaret reprezinta un aspect foarte important in cadrul acestui sport. Echitatia nu este deloc o activitate foarte simpla, asa cum poate multi dintre dumneavoastra considera. Pe langa faptul ca cel care doreste sa practice acest sport trebuie sa lege inainte de toate o legatura stransa cu aceste animale deosebite, echitatia necesita foarte multa responsabilitate si practica.
Va puteti inscrie la cursurile de echitatie din cadrul cluburilor de specialitate si veti fi invatati de instructori acreditati care va vor ajuta sa va acomodati cu cele mai importante reguli si tehnicii care vor trebui respectate pentru ca practicarea acestei activitati sa reprezinte o oaza de relaxare in adevaratul sens al cuvantului.
Cursurile de echitatie pentru incepatori vor fi desfasurate intr-un spatiu inchis, deoarece este necesar ca orice practicant sa se acomodeze cu regulile stricte si tehncicile caracteristice echitatiei, dar si cu folosirea echipamentului. Pentru ca intreaga activitate sa se desfasoare in siguranta, echipamentul de echitatie este obligatoriu. Insa, pe de alta parte, este foarte important ca cel care practica aceasta activitate sa aiba incredere in cal deoarece acesta simte daca persoana din spatele sau este stresata sau daca acesteia ii este frica.
Daca primele cursuri au loc intr-un spatiu inchis, cele care vor urma vor constitui fara doar si poate unul dintre avantajele supreme ale echitatiei. Echitatia va ofera posibilitatea sa descoperiti natura, sa descoperiti peisaje fabuloase intr-un mod cat se poate de inedit, intr-un mod in care si stramosii nostri le-au descoperit – calarind. Foarte multe persoane aleg sa mearga in zonele montane pentru a calari.
Echitatia este un hobby cat se poate de relaxant si de sanatos, deoarece intreaga activitate este realizata in mijlocul naturii, iar aerul curat este benefic pentru intregul organism. Stresul acumulat pare sa dispara in momentul in cale incalecati pe sa si porniti la drum alaturi de un animal atat de loial si de pur precum calul. Echitatia este un hobby potrivit si pentru cei mici. Acestia vor invata ce inseamna a fi responsabil si, mai mult decat atat, vor invata ce inseamna grija pentru un animal.
Chiar daca stati comod in spatele calului, echitatia este un bun exercitiu pentru organism deoarece muschii sunt antrenati. Picioarele le tineti in scaritele special concepute iar mainile le folositi pentru ghidarea calului, astfel incat corpul este pus in miscare pentru a va putea mentine echilibrul. Echitatia este benefica pentru persoanele care au probleme cu spatele deoarece ajuta la imbunatatirea posturii, dar si pentru cele care au probleme ale articulatiilor, mai ales pentru cele cu probleme ale genunchilor deoarece, in momentul in care calul trebuie dominat, calaretul trebuie sa se rididice in scarite, realizand un fel de genoflexiuni. Practicarea acestei activitati va poate ajuta sa va imbunatatiti capacitatea de reactie.
Pe langa aceste avantaje, singurul dezavantaj al echitatiei este faptul ca nu este o activitate foarte ieftina. Atat cursurile, cat si echipamentul de echitatie sunt costisitoare insa adevaratii pasionati vor investi intr-o pasiune atat de frumoasa si captivanta care ii face sa va simta cu adevarat liberi.