DIY sau Do It Yourself (in traducere “confectioneaza-l singur) reprezinta un concept care presupune realizarea unor obiecte sau repararea, modificare si imbunatatirea acestora prin forte si mijloace proprii, fara a cere ajutorul expertilor. Conceptul DIY a devenit din ce in ce mai popular si a fost aplicat mai multor domenii insa este considerat si un hobby foarte interesant si in acelasi timp… util, potrivit tuturor persoanelor, indiferent de varsta.
Termenul DIY a fost folosit pentru intaia oara in jurul anului 1950 si facea referire stricta la imbunatarile aduse locuintelor, imbunatatiri pe care oamenii simplii alegeau sa le realizeze independent, fara a cere ajutorul profesionistilor pentru a scuti bani, dar si pentru a-si pune imaginatia si creativitatea la incercare in realizarea unor elemente de stil originale si deosebite.
Dupa cum am mentionat si in primele randuri, in ultimii ani, conceptul DIY a inceput sa caracterizeze din ce in ce mai multe domenii, in jurul sau creandu-se o adevarata cultura. Mai mult decat atat, DIY este o ramura importanta a artei avand in vedere ca pasionatii DIY sunt considerati adevarati maestri care pot realiza lucruri deosebite. Conceptul DIY este alaturat si unor genuri muzicale noi cum ar fi punk, alternative rock, sau indie, genuri muzicale care promoveaza acest concept.
Istoria DIY
Desi pare un concept care a luat nastere relativ recent, adevarul referitor la DIY nu este tocmai acesta. Arheologii au descoperit de-a lungul timpului ruine ale unui templu grecesc care dateaza din jurul secolului al VI-lea i.Hr. si care detin instructiuni clare referitoare la modul in care partile componente au fost asamblate. Ruinele au fost decoperite in sudul Italiei, regiune populata de greci inca din secolul al VIII-lea i.Hr. Arheologul si profesorul Christopher Smith a declarat ca descoperirile reprezinta cea mai antica forma prin care oamenii au oferit informatii utile referitoare la modul in care se pot realiza obiecte in masa si felul in care acestea pot fi asamblate.
Nu va ganditi ca intructiunile erau precise, avand in vedere ca este vorba despre secolul al VI-lea i.Hr. Nicidecum. Acestea erau organizate sub forma unor simboluri codate care aratau modul in care componentele se imbinau pentru a forma un tot. Specialistii sunt de parere ca acesta este punctul de pornire al conceptului DIY, deoarece oamenii au invatat sa confectioneze singuri diferite obiecte, fara a apela la alte surse.
Chiar daca la inceput conceptul DIY a caracterizat in mare parte industria imobiliara, treptat conceptul a fost acaparat de majoritatea domeniilor care caracterizeaza viata oricarei persoane. Conceptul DIY a cunoscut o mare popularitate in America incepand cu anul 1970 si a caracterizat diverse domenii, pornind de la renovarea locuintelor, pana la realizarea unor importante proiecte sociale.
In anul 1968, Stewart Brand este cel care lanseaza primul catalog documentar intitulat “Whole Earth Catalog” prin intermediul caruia a reusit sa promoveze intr-un stil cat se poate de inedit conceptul DIY si modul in care acesta poate fi abordat de catre oricine; catalogul cuprindea obiecte pe care oricine le putea achizitiona pentru a putea realiza cu ajutorul acestora alte obiecte. Cu trecerea timpului, numeroase alte publicatii au inceput sa apara, publicatii referitoare la mecanica, la gradinarit, imbobiliare sau decoratiuni, conceptul DIY devenind din ce in ce mai des abordat.
In jurul anilor ’90 au inceput sa apara documentarele care promovau pintr-un mod cat se poate de practic conceptul DIY aplicat imobiliarelor, prin simpla prezentare a modului in care una sau mai multe persoane pot schimba aspectul unei locuinte fara a apela la ajutorul specialistilor.
In afara sferei imobiliare, conceptul DIY a fost treptat acaparat de toate domeniile, in prezent existand premisa ca oricine poate realiza orice, bineinteles daca detine materialele necesare.
DIY – un hobby sau o necessitate?
De foarte multe ori, a face singur un lucru, fara a cere ajutorul specialistilor este mult mai sigur si mult mai… ieftin. De exemplu, atunci cand doriti sa zugraviti sau sa va reconditionati mobila din casa puteti apela la profesionisti sau va puteti pune imaginatia si creativitatea la incercare iar rezultatul va fi cu siguranta uimitor. Iar banii pe care ar fi trebuit sa ii investiti in munca specialistilor ii puteti investi in achzitionarea materialelor necesare.
Este foarte adevarat ca nu oricine se pricepe sau are timp pentru astfel de lucrari, insa atunci cand aceste lucruri pot fi realizate chiar de catre dumneavoastra, ar fi pacat sa irositi banii si sa nu fiti multumiti de munca profesionistilor care nu pot stii intotdeauna care este viziunea dumneavoastra. De cate ori nu vi s-a intamplat sa cumparati un anumit obiect decorativ, sau nu ati rugat pe cineva sa va renoveze o camera pentru ca la sfarsit sa fiti total dezamagiti si sa va fi dorit sa nu fi rugat pe nimeni sa va ajute si sa fi facut totul de unul singur?
Este foarte adevarat ca pentru a duce la bun sfarsit anumite planuri care au la baza conceptul DIY este nevoie de foarte mult curaj, insa creativitatea si imaginatia sunt elementele cheie ale acestui domeniu. Pe langa imbunatatirea locuintei (reconditionarea mobilei sau realizarea acesteia, vopsirea, zugravirea peretilor, schimbarea instalatiilor, decorarea unei camere etc.), conceptul DIY este aplicat si in moda, muzica si arta.
DIY este in acest fel un hobby potrivit oricui, atat barbatilor, cat si doamnelor si domnisoarelor care pot alege cu incredere sa isi confectioneze singure diverse obiecte vestimentare (prin tricotat, crosetat si nu numai) sau accesorii handmade care sunt atat de indragite si la mare cautare.
DIY reprezinta o activitate cu numeroase beneficii. Confectionarea anumitor obiecte poate fi o activitate foarte relaxanta si chiar profitabila in unele cazuri. De exemplu, exista numeroase persoane care imbratiseaza pasiunea pentru handmade si nu ezita sa confectioneze accesorii sau decoratiuni unicat pe care le pot comercializa, sau pur si simplu le pot folosi in uz personal sau pentru a le oferi in dar celor dragi.
DIY este un domeniu cat se poate de complex si, dupa cum ati putut citi si anterior, are mai multe ramuri in asa fel incat acesta sa poata fi accesibil oricui. Inainte de a realiza singur un anumit luccru care tine de acest concept, trebuie sa va puneti la cale un plan pe care sa il urmati pana la sfarist pentru ca doar in acest fel succesul va fi garantat. Nu ezitati sa consultati reviste de specialitate, bloguri; ba chiar va puteti crea prorpiul blog prin intermediul caruia sa promovati ceea ce realizati, in asa fel incat acest hobby poate deveni o deosebita metoda de a comunica si de a lega noi prietenii.
Comunitatea DIY este una destul de larga, iar targurile si expozitiile organizate anual ajuta la promovarea obiectelor realizate de catre oamenii simpli, artisti desavarsiti. Nu uitati: daca doriti sa va lasati condusi de conceptul DIY imaginatia, originalitatea si creativitatea sunt cuvintele cheie care asigura reusita in acest domeniu.