Aromele cele mai potrivite pentru pescuitul la crap nu sunt foarte usor de ales, asta deoarece este mai multe criterii dupa care se fac sortarea acestora.
Prin ce se defineste o aroma de calitate?
O aroma de calitate are trei caracteristici esentiale. In primul rand, ea trebuie sa fie volatila, adica sa fie capabila sa trimita pestilor semnale prin intermediul curentilor apei, facandu-i pe acestia sa constientizeze ca in apropiere se afla surse de hrana. In al doilea rand, aroma trebuie sa poata sa-i faca pe acestia sa se obisnuiasca cu mirosul ei si sa-i atraga pana la ea. Nu in ultimul rand, aroma trebuie sa fie aderenta la nada, pentru a forma un nor de atractie de-a lungul bilei. Astfel, pestii vor musca momeala cu mult mai mare usurinta si cu o repeziciune iesita din comun.
Dificultati in ceea ce priveste fierberea la fabricarea boilies-urilor
Pescarii se confrunta cu o problema pe care nu o pot neglija. Este vorba despre alterarea sau distrugerea partii volatile a aromei in urma fierberii care are loc la fabricarea boilies-urilor. De aceea, este indicat sa se aplice aroma in afara nadei. Pentru a face acest lucru, imediat dupa uscarea bilelor, urmeaza dipuirea lor si congelarea, care nu va distruge aroma.
Cum alegem cea mai potrivita aroma?
Alegerea celei mai potrivite arome pentru pescuitul crapului si nu numai nu este deloc usor de facut. Pentru a fi siguri ca nu vom da gres, este nevoie sa ne asiguram ca stim locul unde vom pescuit, dar si calitatile apei. De asemenea, trebuie sa fim constienti si de faptul ca exista cativa factori care actioneaza asupra calitatii aromei, ditnre care cei mai importanti sunt salinitatea si pH-ului apei, gradul de poluare a ei, dar si temperatura.
Aromele pot fi gasite atat sub forma de lichid concentrat, cat si sub forma de praf. In al doilea, caz, pescarii vor avea nevoie de solventi pentru a transforma aroma intr-o substanta lichida. In prima situatie, poate fi cazul sa mai adaugam solvent, daca concentratia nu pare suficienta.
Care sunt solventii de baza care intra in componenta unei arome de pescuit?
In primul rand, vorbim despre alcoolul etilic, care are un grad de solubilitate mare si este potrivit cu precadere pentru apele mai reci. Despre acest solvent se stie ca atrage crapii foarte repede, insa isi pierde din calitati o data cu trecerea timpului.
Alcoolul izopropilic are o solubilitate medie si nu poate atrage pestii la fel de rapid ca alcoolul etilic, insa rezista mai mult timp. In fine, glicolul propilic se disperseaza moderat, iar solubilitatea este relativ scazuta. Cu toate astea, pastreaza aroma pentru foarte mult timp si de aceea se numara printre cei mai folositi solventi.
Cu toate acestea, majoritatea aromelor contin solventi cu alcool etilic, mai ales in anotimpurile reci. In compozitia unei nade de calitate mai intra si indulcitori, precum zaharul, melasa s.a, dar si atractanti si uleiuri. Aromele naturale sunt cele mai recomandate pentru pescuit, intrucat cele sintetice nu au un continut foarte ridicat de nutrienti. Totusi, cele naturale se pot combina cu cele sintetice, pentru un efect mai bun decat daca se utilizeaza doar cele din categoria a doua.
Despre uleiurile esentiale
Pentru crearea unor boilies-uri de atractie cat mai eficiente, este indicat sa se adauge uleiuri esentiale, care dau o aroma speciala acestora. Mai mult decat atat, ele pot avea si un rol de atractant, asta deoarece mirosul lor persista o perioada dupa ce aromele artificiale nu mai sunt bune. Eficienta lor este demna de remarcat in apele adanci, cu putin peste, acolo unde crapii nu pot gasi boilies-ul asa usor.
Uleiurile esentiale se pot dizolva cu usurinta in apa si dau un gust excelent boilies-urilor.
Cele mai comune uleiuri esentiale sunt cele de bergamot, de ceapa, de dafin, de piper negru si de ylang-ylang, insa cu siguranta ca mai pot fi numite si altele. Desi au un nivel de utilitate ridicat, uleiurile esentiale sunt puternice si nu se pot folosi in cantitati prea mari. Un exemplu in acest sens sunt uleiurile pe baza de ceapa si usturoi, dar si la celelalte tipuri e uleiuri. Cel mai bine este sa va documentati inainte sa decideti utilizarea lor.
In ceea ce priveste uleiurile de peste, acestea, desi sunt folosite la multe dintre retetele de dip-uri si boilies-uri, nu sunt solubile si nici nu se pot dispersa in apa, neavand, in concluzie, nicio putere de atractie.
Despre pH-ul aromelor
Este esential sa se utilizeze aparatura cat mai performanta, care sa stabileasca pH-ul aditivilor si al aromelor. Se spune ca cele care sunt foarte alcaline, adica au un pH mai mare si cele acide, cu un pH mic, au efectele cele mai rapide. Aditivii si aromele care beneficiaza de un pH mare, se pot folosi in cantitati impresionante, in comparatie cu cele cu un pH mai mic.
In cazul aromelor si al aditivilor cu pH neutru, se spune ca ele sunt rapide, insa nu prezinta prea mult interes pentru pesti. Ele se potrivesc in cazul boilies-urilor care contin multi nutrienti. In plus, pescarii sunt de parere ca pH-ul neutru contribuie la consumarea aditivilor si a atractantilor in cantitati ceva mai mari.
Confuzii despre aromele pentru crap
In ceea ce priveste tipurile de arome care merg foarte bine la pescuitul crapului, parerile sunt impartite. Unii pescari sunt de parere ca cele pe baza de carne sunt cele mai bune, in vreme ce altii opteaza pentru cele cu aroma de fructe. In fine, o a treia categorie de pescarii aleg aromele in functie de solventii care le compun. Ceea ce este sigur si am mentionat la inceputul articolului, este faptul ca in conditii de apa mai rece, aromele pe baza de alcool etilic sunt ideale, asta pentru ca se disperseaza rapid.
In cazul crapului, orice fel de aroma se poate aseza pe mix, chiar daca nu toate combinatiile posibile sunt eficiente. Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca nu se poate vorbi despre nicio cauzalitate intre aroma si mix, intrucat unele mixuri, spre exemplu cele vegetale, pot avea aroma de carne si viceversa. Pestii nu au acelasi simt al gustului si al mirosului ca noi, oamenii. Astfel, pentru el, carnea poate mirosi si poate fi similara ca si gust cu o leguma.
La final, vom spune cateva cuvinte despre tipurile de arome care se folosesc cel mai mult la pescuitul crapului si nu numai. Aroma de artar este foarte buna pentru nadele care au in componenta multe proteine si bridfood. In plus, deoarece nu este tare, se poate utiliza si la fabricarea semintelor. Cu toate acestea, trebuie sa aveti mare grija la dozaj.
Aromele de citrice, cum ar fi mandarinele si lamaile, sunt ideale pentru nadele care trebuie sa reziste o perioada lunga de timp, de obicei pe toata durata unui sezon de pescuit. Ele au un miros foarte pregnant si de aceea nu se recomanda cantitatile mari, cu exceptia boilies-urilor de mare atractie.
Aroma de ciocolata este indicata in aceleasi situatii precum cea de artar, adica la mixurile cu proteine lactice sau la cele pe baza de birdfood. De asemenea, se stie faptul ca ea se poate utiliza si in combinatie cu ficat sau cu unele fainuri de drijdie. Aroma de ficat este potrivita pentru nadele care au arome de carne, insa acest lucru nu este universal valabil. Multi pescari le prefera si in combinatie cu nadele de fructe, deoarece se pot utiliza cu foarte multe categorii de boilies-uri.
Aroma de miere este o aroma speciala, care nu trebuie folosita in exces si care are doua taisuri: ori va poarta noroc la pescuit si veti avea parte de capturi impresionante, ori va va dezamagi in asemenea mod incat nu veti mai dori sa o folositi a doua oara. Doza recomandata este de maximum sapte-opt mililitri la kilogramul de mix.
Aroma Bloodworm confera mixului dumneavoastra o savoare speciala pentru crap, asta deoarece larvele de libelula sunt organisme vii cu un miros special. Aceasta aroma este perfceta in combinatie cu lichidul de larve, dar si alaturi de diverse mixuri de peste. Nu trebuie sa depasiti 10 mililitri la fiecare kilogram de mix.
Aroma de sepie se numara printre cele mai utilizate arome de peste, datorita mirosului ei extrem de puternic, ce este recunoscut foarte repede de catre crapi. Cu toate astea, este bine sa nu abuzati de ea, desi la nadele de mare atractie este bine sa folositi o cantitate ceva mai mare.
Aroma de crab este puternica si ea, oferind un miros specific nadelor. Aceasta se potriveste la perfectie cu mixurile de fainuri de peste. Puterea sa de atractie este extraordinara, lucru ce o face extrem de eficienta. Doza recomandata este cea uzuala, maxim zece mililitri la fiecare kilogram de mix. In combinatie cu uleiul esential de piper negru va face ravagii printre crapi.
In fine, aroma de somon este ideala pentru mixurile de fainuri de peste, ca si cea de crab. In plus, ea merge si la mixurile de carne, precum si alaturi de ulei de piper negru, sau chiar cu unele arome de fructe. Doza ideala: zece mililitri la fiecare kilogram de mix.