Timp liberTipuri de pelete, folosite acum ca nadă pentru pescuitul la crap

Tipuri de pelete, folosite acum ca nadă pentru pescuitul la crap

Peletele sunt niste furaje, cu aspectul unor granule, care se folosesc destul de mult ca si nade la pescuitul diversilor pesti, printre care si crapul.

La noi in tara, peletele nu se utilizeaza la fel de mult precum in Occident. De obicei, acesta este folosit ca element nutritiv complementar boilies-urilor, deoarece pescarii din Romania nu vor sau nu stiu ca peletele este chiar capabil sa inlocuiasca boilies-urile, asta fara sa fie nevoie sa se plateasca sume foarte mari.

Tipologiile peletelor

Dupa cum am spus deja, la origine peletele sunt niste concentrate nutritive, care se utilizeaza mult in acvacultura, la cresterea diferitelor tipuri de pesti. De curand, ele au ajuns si in industria nadelor. Ca si compozitie, ele contin multe fainuri vegetale, faina de peste, diverse uleiuri, arome, aditivi si chiar betaina. Astfel, valorile nutritive ale peletelor sunt foarte ridicate.

Depinzand de felul lor de fabricatie, distingem intre peletele facute prin compresie si peletele facute prin extrudare. Primul tip de pelete se caracterizeaza printr-o forma cilindrica, mai subtire, insa ceva mai lunga in comparatie cu celalt pelete. Cu toate acestea, apa patrunde cu mai multa usurinta in cele facute prin compresie. Acestea din urma se aseamana cu niste cuburi foarte dense. Ele se desfac si se dizolva in apa cu greutate, avand avantajul ca raman intacte pe vad pentru o perioada lunga. Ca si pret, ele sunt semnificati mai scumpe decat cele cu compresie.

De retinut si faptul ca in conditii de apa mai rece, peletele se dizolva dupa un timp mai indelungat. Modele eficiente sunt cele de canepa, care-si dovedesc calitatile mai ales pentru ca pot atrage pestii foarte repede. Dezavantajul acestor pelete consta in faptul ca nu pot rezista foarte mult timp. Peletele se pot alege si in functie de sezonul de pescuit, cu toate ca aceasta clasificare nu este foarte riguroasa.

La inceputul anului, primavara, in conditii de apa rece, este bine sa se utilizeze peletele cu extracte de larve de libelule, adica peletele bloodworm. Acestea se dizolva foarte usor si contin o multime de lichide nutritive. Ele sunt potrivite cu precadere primavara deoarece crapii le adora in acest sezon.

In timpul verii, peletele facute cu fainuri de peste sunt ideale, pentru ca prezinta o mare atractie pentru pesti, in special pentru crapi, dar nu numai. De curand, ele au fost introduse chiar si in nadirea de intretinere, in combinatie cu semintele. O parte dintre pescarii ce dau la crap nu le tolereaza, intrucat nu au suficient de multi nutrienti precum alte categorii de pelete.

Odata cu venirea toamnei, peletele cu un succes major sunt cele care nu au asa de mult ulei in componenta. Vorbim despre cele bazate pe extracte de somon sau scoica, ce se bucura de o dizolvare foarte rapida.

In cele din urma, in anotimpul cel mai friguros, iarna, peletele cele mai cautate sunt cele solubile, digerabile cu usurinta de catre pesti si cu dimensiuni dintre cele mai mici. Cu cat acestea au in componenta un mix mai variat de arime si atractanti, cu atat vor avea un succes mai mare la pesti.

Cum pana acum ne-am referit numai la peletele indicate, e timpul sa vorbim putin si despre tipurile care nu sunt apreciate mai deloc de catre pescari. In primul rand, trebuie sa mentionam faptul ca mai toate categoriile care au in componenta arome sintetice tind sa fie ignorate de catre pescari, mai ales cele care sunt vopsite in culorile fructelor. Colorantul din ele, dar si continutul chimic le fac foarte daunatoare.

Peletele in detrimentul boilies-urilor?

Intr-o categorie aparte de pelete intra cele care pot inlocui boilies-urile, nu doar sa-si joace rolul ca nade de intretinere si de atractie. Acestea sunt indicate pentru pescuitul crapului, dar si al somnului si poarta denumirea de mege-pelete de cambula. Dizolvarea lor este lenta, iar in ceea ce priveste greutatea, ea poate ajunge si pana la 30 de milimetri. Cu toate ca la noi in tara ele nu sunt folosite aproape deloc, in multe state din Europa de Vest, dar si in America de Nord, sunt utilizate foarte mult.

pelete

Peletele la care facem referire au in compozitie fainuri de peste, dar si diferite extracte, precum cele de sepie sau de crustacee, ori uleiuri sau betaina.

Efectul lor de atractie asupra pestilor este uriase, in special datorita aromelor patrunzatoare cu care sunt alcatuite. Acestea se pot chiar accentua cu dipuri, in speranta ca atat crapii, cat si somnii vor musca. Deoarece se dizolva extrem de lent, ele rezista foarte bine la muscaturile speciilor de pesti mai mici. In general, in timpul anotimpurilor calde, peletele se dizolva chiar si intr-o ora, insa forma si-o va pastra chiar si pe durata unei zile intregi. Cu toate acestea, el trebuie sa fie suficient de mare, iar conditiile din apa sa fie foarte prielnice.

Dupa cum am mai spus, pescarii pot opta pentru inlocuirea boilies-urilor cu aceste pelete in vederea campaniilor de nadire pe termen mediu si lung. Un avantaj pentru asta consta in faptul ca pretul lor nu este la fel de mare ca cel pe care trebuie sa-l platiti pentru boilies-uri si, mai mult decat atat, peletele nu contin conservanti si au un continut de nutrienti foarte ridicat. Mai mult decat atat, chiar si pe timpul verii, la temperaturi caniculare, nu vor putrezi pe fundul apei. De asemenea, ele se pot utiliza ca momeala pe firul de par. Poate singura contraindicatie in ceea ce priveste folosirea acestor pelete consta in faptul ca nu este bine sa se utilizeze in pescuitul pe apele mai reci.

Mega-peletele de cambula sunt iubite de catre crapi, care vor ataca foarte rapid. la fel de rapid ca si cand ar fi dat de un boilies de calitate, pe baza de faina de peste. Cu toate acestea, in unele cazuri si in special la pescuitul somnilor, veti avea nevoie de o prenadire si de foarte mutl pelete. Somnul este un peste lacom si foarte inteligent si de aceea va trebui sa-i puneti la dispozitie tot ceea ce puteti pentru a fi siguri ca-l veti prinde.

Ca o concluzie, peletele reprezinta unele dintre cele mai eficiente nade. Fie ca sunt mai lente, fie ca sunt mai rapide, fie ca sunt mari, de pana la 30 de milimetri, fie ca sunt mai mici, de 15-20 de milimetri, toate categoriile de pelete au rolul lor bine stabilit si nivelul lor de utilitate.

Cel mai eficient mod de a nadi cu pelete este prin ridicarea usoara a rig-ului la o distanta egala cu lungimea dintre pluta si bat, fara sa scoateti carligul din apa, dupa care se va lasa rig-ul sa cada la loc, in cazul in care nu ati avut parte de nicio trasatura. Astfel, va veti asigura de faptul ca peletele nu cad de pe carlig decat atunci cand intra in contact cu pestii. In concluzie, nadirea trebuie facuta putin si des, fara exagerarari si fara inovatii din partea pescarilor.

De asemenea, peletele se pot folosi si ca pasta, daca sunt imuiate in apa clocotita.

Ca si riscuri, ele nu prezinta foarte multe pericole, intrucat se dizolva in cateva ore. Din punct de vedere nutritiv, ele contin o multime de substante necesare pentru pesti, cu precadere pentru somni si crapi. Se pot combina cu boilies-urile, dar si cu semintele sau cu alte tipuri de pelete. Mai mult decat atat, exista si pobilitatea hidratarii sau chiar a personalizarii lor. Cum nu se pot fabrica acasa, ci vin deja pregatite, realizate de catre cei mai buni producatori ai lumii, nu aveti optiunea de a le face dumneavoastra. Ca si durata de pastrare, daca sunt mentinute in locurile ideale, pot tine pana la un an, iar pretul lor este semnificativ mai mic decat cel al boilies-urilor. In esenta, gradul de utilitate al peletelor este foarte mare, dupa cum am vazut putand fi folosite in variate moduri.

Peletele se pot utiliza pe toate apele, inclusiv lacuri, balti, rauri si fluvii. In ceea ce priveste nadirea cu pelete si boilies-uri, aceasta metoda este foarte indicata in special in baltile salbatice. De altfel, peletele nu sunt altceva decat niste boilies-uri mai simplificate, care totusi au pastrat caracteristicile si calitatile de baza ale acestora. Practic, ele nu pot da gres decat daca pescarii sunt neexperimentati si au facut alegerile gresite. In rest, riscul unei deziluzii este foarte scazut, spre zero.

Desi unii spun ca lichidele nutritive pot topi peletele, acest lucru nu este in intregime adevarat. Peletele cu structuri mai aerisite se inmoaie, intr-adevar si se desfac la contactul cu acesti aditivi, in vreme ce peletele dense absorb lichidul. Proteina de peste solubila poate si ea sa incetineasca procesul de dizolvare. Deoarece nu sunt preparate la temperaturi prea ridicate, peletele ne pastreaza nealterate pentru o perioada mai lunga.

Ca si mod de realizare, peletele se fac foarte usor. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa-i puneti intr-o galeata, peste care sa turnati apa fiarta, dupa care ii veti acoperi cu un capac si veti astepta sa se raceasca. Rezultatul obtinut va fi o pasta pe care o veti utiliza sa faceti bulgarii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.