Despre bebe…
In saptamana 35 de sarcina, bebe masoara in jur de 47 de centimetri si are vreo 2, 6 kilograme. Sistemul osos s-a intarit, insa oasele craniului raman moi pentru a se putea plia cand se naste (pe parcursul copilariei, oasele craniului sunt in formare). O nastere prematura acum, in saptamana 35 de sarcina, presupune un risc scazut, bebe avand mari sanse de supravietuire – plamanii s-au obisnuit cu exercitiul respiratiei. Parul ii creste si depozitarea stratului de grasime continua.
…si viitoarea mamica:
Incepand cu saptamana 35 de sarcina, foarte probabil te vei simti mai obosita si sarcini mici te pot extenua – ofera-ti odihna necesara. Este destul de posibil sa iti curga colostru din sfarcuri (lichidul galbui sau incolor), ceea ce arata ca sanii tai sunt pregatiti pentru lactatie. Sanii in mod obisnuit sunt de acum mult mai mari, pregatiti sa ii asigure lui bebe o hrana sanatoasa.
O veste buna: daca bebe si-a luat pozitia pentru nastere, cu capul in jos, atunci presiunea asupra diafragmei slabeste si poti respira mai usor. Partea proasta: creste presiunea asupra vezicii urinare, deci, desi nu ai crede ca e posibil, te vei duce si mai des la toaleta! Poti sa simti furnicaturi si chiar o amorteala in zona pelviana, iar uneori dureri. Durerile din zona pelviana, care se extind la solduri si coapse, acompaniate de durerile de spate te pot incomoda serios cand faci miscare.
Controale mai frecvente
Incepand cu saptamana 35 de sarcina, pentru ca mai ai doar in jur de o luna pana la termen, medicul tau se prea poate sa te cheme in fiecare saptamana la cate un control, pentru a-i verifica lui bebe miscarile, cresterea si pozitia. Iti poate cere (si este bine chiar daca nu iti cere) sa urmaresti singura cat de des si intens se misca bebe. In general, daca nu il simti miscand si lovind de macar zece ori timp de doua ore, aceasta poate indica o problema. Dar pentru a ii urmari eficient miscarile, trebuie sa ii inveti programul de somn, cand este linistit si sa ii compari miscarile dintr-o zi cu cele din zilele urmatoare.
Stres
Este cat se poate de normal sa fii atat nerabdatoare, cat si extrem de stresata! Iti faci griji, ai temeri, in special cand esti la prima nastere. Oricat ai citi, oricat ai vorbi cu mamici, nu ai cum sa te simti absolut pregatita pentru aceasta experienta! Incearca sa iti alungi gandurile negre si sa nu dai atentie temerilor – gandeste pozitiv. Daca medicul iti spune ca nu este nici o problema, atunci nu este nici o problema! Mentine-te ocupata cu activitati placute, odihneste-te si oricand un gand negru ia stapanire asupra ta, suna-ti sotul, o prietena, mama…
Odihna
Pentru a alunga stresul, dar si pentru a te feri de riscuri, este timpul sa dai atentie odihnei si sa uiti de exercitii fizice – cu exceptia exercitiilor Kegel si a celor de respiratie. Gata si cu inotul, gimnastica acvatica, iar plimbarile fa-le in jurul casei, pentru a te putea intoarce acasa si odihni oricand te simti epuizata. Nimic nu merita sa ignori odihna atat de necesara, deci oricand te simti putin obosita, intinde-te la un pui de somn, la un film, cu o carte. In aceasta perioada, masajul este prietenul tau cel mai bun – are efect pozitiv asupra durerilor, problemelor de piele si asupra stresului.
Detalii despre nastere
Te-ai hotarat asupra detaliilor despre cum vei naste? Un sfat: incearca sa nu faci epiziotomie: aceasta se pare ca afecteaza recuperarea si poate inrautati rupturile. Cere, bineinteles, sfatul medicului tau, dar daca poti, evita aceasta procedura.
Ruperea apei
Stim, ai vazut in filme ca femeia isi dadea seama deodata ca i s-a rupt apa si imediat avea contractii, iar dupa 10 minute, tinea in brate un bebe adorabil! Din pacate, nu-i asa! Apa se rupe des inainte de declansarea travaliului si tu poti sa nu iti dai seama de aceasta. Asta pentru ca nu iti va curge, foarte probabil, un suvoi, ci se va prelinge usor. Totusi, poti sa observi aceasta prelingere – chiar daca nu ai contractii, suna-ti medicul imediat. Daca travaliul nu se manifesta in curand, medicul va trebui sa il induca artificial.
Cezariana
S-a spus in alte articole: anumite conditii si situatii – daca bebe nu este pozitionat adecvat, ci cu sezutul inainte, daca e pozitionat lateral, daca ai avut preeclampsie, daca travaliul dureaza prea mult fara evolutie – poate fi recomandata sau chiar obligatorie o nastere prin cezariana. Pe de alta parte, tu poti fi cea care alege acest tip de nastere, chiar daca totul merge bine. Insa inainte de a face o decizie, intereseaza-te adecvat asupra acestei nasteri. Poti crede ca scapi de durerea nasterii naturale, de chinul travaliului si de necesitatea de a impinge timp de…cine stie cate ore!
Insa nasterea prin cezariana implica alte neplaceri: recuperarea este mai grea, caci se sectioneaza pielea, muschii, grasimea si uterul. Vei avea mult timp dureri la miscari usoare, cum ar fi ridicat, mers, schimbarea pozitiei, stranut, ras… Asadar, asigura-te ca alegi in cunostinta de cauza felul in care vei naste, asta daca nu se impune operatia prin cezariana! Ai grija: chiar cand alegi nasterea naturala, daca nu inregistrezi intr-o perioada de vreo zece ore progres, daca se modifica ritmul cardiac al lui bebe, se poate schimba planul si impune o cezariana! S-a mai spus: important este ca bebe sa fie sanatos!