Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au recurs la diferite metode pentru a se infrumuseta, body art reprezentand una dintre cele mai vechi forme ale manifestarii artistice din intreaga istorie a umanitatii. Termenul de modificare corporala poate fi interpretat intr-un mod straniu de catre cei care nu cunosc subiectul si nu au cultura necesara pentru a accepta dorinta anumitor persoane de a-si modifica aspectul indiferent de mijloace.
Body art reprezinta orice metoda prin care corpul uman este infrumusetat, cea mai veche si consacrata forma de manifestare artistica realizata pe corpul uman fiind tatuajul. Alaturi de tatuaj, body-piercing a devenit o forma la fel de populara de infrumusetare practicata, de asemenea, din cele mai vechi timpuri. Pe langa tatuaj si body-piercing, body art mai presupune si body painting, scarification, shaping sau scalpelling, insa cele din urma inca sunt privite cu scepticism chiar si catre cei mai nonconformisti. Chirurgia estetica nu intra in categoria body art.
Arta care are ca subiect principal corpul uman are o istorie foarte indelungata insa, avand in vedere ca societatea a evoluat, simbolistica acestor modificari corporale s-a schimbat si se afla intr-o continua schimbare. Cu toate acestea exista persoane care prin modificarile corporale pe care le fac gasesc un real mijloc de exprimare artistica. Si, pe de alta aprte, exista artistii care realizeaza modificarile corporale de care vorbim, cum ar fi artistii tatuatori sau persoanele specializate pe body painting. In ambele situatii este vorba despre arta, fie ca vorbim despre persoanele care reprezinta subiectul in sine al artistilor, fie ca vorbim despre artisti.
Revenind la vechimea modificarilor corporale, oamenii au incercat inca din cele mai vechi timpuri sa isi schimbe infatisarea din diferite motive. De exemplu, in vremurile stravechi oamenii triburilor se foloseau de body art pentru a transmite mesaje puternice, pentru a comunica cu cei care apartineau altor triburi. Unele modificari corporale erau realizate in scopuri religioase sau in timpul razboaielor, in special body painting, foarte popular in numeroase culturi in timpul anumitor ritualuri. Dovada stau numeroasele descoperiri arheologice, precum si insemnarile, sculpturile si picturile gasite de catre arheologi de-a lungul timpului.
Fie ca este vorba de modificarile corporale permanente, asa cum este cazul tatuajelor, fie ca este vorba despre modificari corporale cum ar fi machiajul sau body painting-ul, arta coroporala a avut intotdeauna scopul de a transmite un mesaj si de a stabili locul unui individ in societate, marcand un moment deosebit, un eveniemnt important sau pur si simplu urmand cu rigoare regulile modei deoarece, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, body art si-a pierdut din semnificatiile avute acum mii de ani, fiind pentru foarte multe persoane de neinteles.
Tatuajul – cea mai veche forma de body art
Tatuajele reprezinta cea mai veche forma de manifestare artistica in care suportul pe care este realizata opera de arta este insusi corpul uman. Si in prezent tot aceasta este cea mai populara forma de body arta, alaturi de body piercing.
Tatuajele erau realizate inca din vremurile cele mai indepartate, insa acestea sunt interpretate diferit de la o cultura la alta si de la o epoca la alta. Daca in trecut tatuajele erau realizate din motive religioase, sociale sau pur si simplu pentru infrumusetare, ele au cunoscut in timpurile moderne un declin, fiind asociate in mare parte infractorilor. In ultimul timp insa aceasta arta a inceput sa fie din ce in mai apreciata, numarul persoanelor care aleg sa se tatueze devenind din ce in ce mai mare.
Acelasi lucru se poate spune si despre body piercing, purtarea diferitelor bijuterii fiind semnificativa inca din timpurile stravechi.
Si body painting-ul isi are originile in cele mai vechi timpuri si este populara si in zilele noastre insa, spre deosebire de tatuaje, body painting-ul reprezinta o forma de exprimare artistica temporara. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii recurgeau din diverse motive la body painting, cele mai uzuale elemente folosite fiind chiar lutul si alte vopseluri obtinute in mod natural. O forma semi-permanenta a body painting-ului este si tatuarea cu henna. In present, body painting este o forma de manifestare artistica ce caracterizeaza diferite evenimente cum ar fi prezentarile de moda, dar si pictarea chipurilor celor mici intra tot in categoria body painting.
Body art – de la arta la hobby
In prezent, mijloacele de modificare corporala intra in categoria artelor neconventionale. Artistii tatuatori fac din pasiunea si talentul pe care il detin o adevarata afacere, chiar daca, din pacate, exista si persoane care nu se incadreaza nici de departe in categoria “artisti”. De exemplu, un tatuaj trebuie sa fie inainte de toate o opera de arta si trebuie sa se caracterizeze prin perfectiune. Orice artist tatuator trebuie sa stie cum sa exprime prin tatuajul pe care il realizeaza atat dorinta celui care este tatuat, cat si propriul stil.
Body art nu este un hobby chiar atat de simplu ci, din contra, este unul foarte serios iar cuvantul care l-ar descrie cel mai bine ar fi profesionalismul.
Asadar, body art poate fi un hobby foarte benefic din punct de vedere material pentru adevaratii artisti si o pasiune interesanta pentru cei care adora sa se tatueze sau sa isi faca alte modificari corporale atat timp cat nu sunt influentate de moda pur si simplu ci mijloacele pe care le aleg sunt motivate si dintr-un punct de vedere personal.