Rasa tibetana – Dog de Tibet – este descendentul Mastiffului tibetan vechi care se spune ca a dat nastere la toate rasele de caini de tip Mastiff de astazi. Celebrul explorator Marco Polo spunea despre acest caine ca ,,este de marimea unui magar si are vocea unui leu”. In Europa acest caine nu este foarte popular, numarul de exemplare fiind foarte putine, chiar si in tara sa de origine Tibet aceasta rasa a inceput sa dispara.
Cainele are un aspect general puternic cu musculatura bine dezvoltata, capul mare si blana de culoare alba, neagra, gri, maronie-cafenie, cu par lung si drept, subpar bogat si des. Masculul are talia de 64-69 cm, femela de 56-61 cm, iar greutatea lor poate varia intre 64-82 kg.
Corpul este compact dar nu pare greoi, cu toracele adanc, spatele lat, coastele bine si frumos arcuite, salele masive. Capul este mare, are craniul larg si masiv, botul puternic, nasul mare si negru, dantura alba si completa, ochii de marime medie si culoare maronie, urechile de marime mijlocie, netede, indreptate in fata cand patrupedul sta in atentie. Gatul este puternic si destul de scurt, umerii sunt robusti si oblici, iar coada groasa si stufoasa este inserata sus, purtata recurbata pe spate si putin spre lateral.
Membrele anterioare sunt puternice, cu oase mari, solide si drepte. Membrele posterioare au articulatii bine legate, oasele mari, soldurile bine dezvoltate. Labele sunt mari, drepte si puternice, cu degete apropiate si gheare tari, de culoare inchisa.
Acest Dog de Tibet este un caine foarte atent, inteligent si vigilent, cu un caracter destul de dificil. Este independent, distant si imprevizibil, isi tradeaza foarte rar adevaratele intentii. Isi iubeste foarte mult familia din care face parte, este credincios, foarte curajos, nimic nu-l poate speria.
Este un excelent caine de paza si un companion fidel. Este recomandat sa i se asigure un spatiu la curte, inconjurat cu un gard foarte rezistent si destul de inalt datorita aspectului sau mare si faptului ca are obiceiul sa sara si sa sape pe sub garduri, pentru a evada.
Trebuie dresat de mic pentru a fi invatat sa socializeze cu diferite persoane si alti caini, el fiind un animal destul de agresiv cu strainii, are tendinta chiar de a musca. Stapanul trebuie sa fie foarte rabdator si ferm cu el, deoarece este foarte incapatanat si dresajul se realizeaza destul de greu.
In cursul vietii poate suferi de cataracta, displazie de sold, torsiune gastrica, entropion (afectiunea peoapelor) si nu trebuie suprasolicitat la alergari deoarece articulatiile sale pot fi solicitate prea mult din cauza greutatii sale. Speranta de viata la aceasta rasa tibetana este de 10-15 ani.