Animale de companieBotia macracantha, un pește de apă dulce potrivit pentru un acvariu

Botia macracantha, un pește de apă dulce potrivit pentru un acvariu

Botia macracantha este un peste de apa dulce care provine din sud-estul Asiei, Arhipelagul Indonezian, Insulele Sumatra si Borneo. Caracteristica principala a acestui peste este ghimpele de sub ochi care se poate intari si il ajuta in aparare, de aici ii vine si numele de ,,macracantha” care inseamna ,,ghimpi mari”. Acesti ghimpi ascutiti sunt folositi impotriva pestilor rapitori dar si impotriva pestilor din aceeasi specie, botia fiind un peste putin agresiv. De aceea este recomandat sa fie tinut intr-un acvariu mai mare, unde sa aiba loc suficient sa se ascunda cand este in retragere.

Are corpul alungit, de forma cilindrica, capul este destul de mare si mai ingust in zona botului. Gura este situata ventral si este prevazuta cu patru perechi de mustati cu ajutorul carora pipaie fundul apei in cautarea de mici nevertebrate cu care se hraneste. Aripioarele dorsala si anala sunt de culoare neagra cu marginile albe, iar inotatoarele pectorale si ventrale au un colorit rosiatic.

Inotatoarea codala este profund bifurcata in doi lobi si are de asemenea o nuanta rosiatica. Pestele are corpul lung de pana la 30 cm in mediul natural si de pana la 15 cm in captivitate, pielea sa este neteda fara solzi si are un colorit galben-portocaliu cu dungi verticale negre. Masculul se diferentiaza de femela prin benzile negre mai pronuntate si prin mustatile de la gura mai distantate intre ele.

Este un peste de acvariu foarte popular, traieste in zona inferioara a acestuia, in apropierea pietricelelor de pe fundul apei, unde ii place sa se ascunda. Apa in acvariu trebuie sa fie intotdeauna curata, bogata in oxigen, cu pH-ul de 6,5-7 si temperatura de 24-29ºC. Acvariul trebuie sa fie bine iluminant si prevazut cu plante cu frunze mari, care cresc repede, chiar si cu plante care plutesc. Apa trebuie sa fie bine filtrata si schimbarile partiale de apa trebuie sa se realizeze in mod frecvent. Dimensiunea optima a unui acvariu trebuie sa fie de minim 80 litri.

Fiind o specie omnivora, hrana sa consta atat din alimente de origine animala cat si vegetala, pe care le culege de pe fundul acvariului. In captivitate poate fi hranit cu mancare uscata, vie, sau congelata. Consuma cu placere si anumite legume: salata verde, frunze de spanac, castraveti, dovlecei, broccoli si altele.

Reproducerea pestelui Botia macracantha in captivitate inca nu s-a realizat deoarece in acest mediu el nu ajunge la dimensiunea necesara pentru maturitatea sexuala.

Acest peste traieste aproximativ 18 ani si poate fi cumparat din magazinele specializate in animale de companie.

Video – Botia macracantha:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.