Dragoste și relațiiLa ce să te aștepți și cum să faci față corect unei...

La ce să te aștepți și cum să faci față corect unei despărțiri

In multe cazuri, ruperea unei relatii de cuplu este cea mai buna solutie sau singura alternativa posibila! Unele relatii pur si simplu nu merg, poate ca partenerii nu sunt meniti sa fie impreuna, sau poate ca unul dintre cei doi nu este pregatit inca pentru tot ceea ce implica o relatie serioasa de cuplu.

Fie ca partenerii au fost orbiti de pasiune si au avut astfel o relatie bazata pe sex, care este ca si terminata atunci cand se ajunge la o rutina sexuala, fie ca partenerii au decis sa fie impreuna din cauza unor sentimente de prietenie si a similaritatilor dintre ei, deci au avut o relatie bazata pe nevoia de siguranta emotionala, se va ajunge la un moment dat la momentul ruperii relatiei.

Insa chiar daca ruperea unei relatii a fost o alegere corecta si esti constient de acest lucru si chiar daca a fost alegerea ta, o perioada vei simti lipsa. Lipsa – daca nu a partenerului in sine, lipsa relatiei, a sentimentului de a fi cu cineva, de a avea mereu aproape o persoana care te sustine si te cunoaste. Este normal sa simti aceste sentimente de pierdere, aceasta nu inseamna neaparat ca ai facut o alegere proasta despartindu-te de partener. Nu poti dupa o despartire – oricat de amiabila a fost aceasta, sa fii imediat in stare perfecta de functionare! Sigur, te poti preface!

Insa ruperea unei relatii este urmata de o perioada de “doliu”, pentru unii mai intensa, pentru altii mai usoara, dar mereu existenta. Desi stii ca nu ar fi mers bine relatia respectiva si ca nu ar fi dus nicaieri (decat eventual la o despartire si mai dureroasa), nu te poti abtine sa nu regreti anumite momente fericite din viata voastra de cuplu si sa te intrebi daca vei mai gasi o persoana cu care sa traiesti astfel de clipe frumoase. Orice relatie, oricat de nepotrivita si nefunctionala, are momentele ei bune pe care ti le vei aminti apoi cu regret.

Nu lupta impotriva emotiilor, ci accepta-le si acorda-ti timpul necesar dupa ruperea unei relatii: timp sa te gandesti la tine insati, la ceea ce vrei de la un partener, la ceea ce nu a mers in relatia ta, la ceea ce vrei tu in viitor si ce fel de persoana ti-ar indeplini asteptarile. Fereste-te sa dai pur si simplu vina pe partener si sa incerci imediat din nou o relatie! Trebuie intai sa-ti acorzi timp si sa stai o perioada tu cu tine, sa ajungi sa te cunosti din nou si sa aflii ce anume cauti de la o alta persoana intr-un cuplu.

Exista doua tipuri de persoane, in functie de cum reactioneaza dupa ruperea unei relatii: sunt cei care se arunca in diverse activitati sociale si cei care se izoleaza de orice activitati sociale! Nici unii, nici ceilalti nu abordeaza o strategie corecta in a trece peste emotiile unei despartiri. Primii se pierd pe sine intr-un sir nesfarsit de distractii, de iesiri cu prietenii, de petreceri si alte activitati. Incep sa mearga la intalniri romantice una dupa alta: poate, poate, vor intalni persoana potrivita! Si dupa o perioada destul de lunga de intalniri esuate, incep sa se intrebe de ce nu le merge!

despartire

Pentru ca nu au stat sa se gandeasca, pentru ca nu si-au lasat timpul necesar sa afle ce vor ei de la sine si de la celalalt: ei pur si simplu au inceput sa iasa, fara a se intreba daca persoana respectiva chiar ii atrage, cu oricine li s-a parut cat de cat interesant. Si nu asa iti intalnesti partenerul perfect! Aceasta este o strategie de a inhiba emotiile, de a nu iti permite sa simti tristetea, de a fi mereu ocupat. Cand esti atat de ocupat sa socializezi in cluburi, sa dansezi, sa bei, sa cunosti noi persoane, cum sa mai ai timp si sa te gandesti la emotiile tale, sa le traiesti si sa le impartasesti prietenilor dragi? Dar tristetea aceea trebuie traita si acceptata, caci este singura cale de a trece peste ea!

Un al doilea tip de persoane se izoleaza de societate dupa ruperea unei relatii, se inchid in sine si nu lasa pe nimeni sa se apropie de ei si sa le vada tristetea. Nici aceasta nu este o strategie corecta, pentru ca ei refuza comunicarea cu singurii care au puterea sa ii ajute: prietenii apropiati! Tristetea trebuie acceptata si impartasita celor dragi, iar prin a vorbi despre ceea ce simti, deja faci primul pas spre vindecare!

A pretinde in fata prietenilor ca nu ai nimic si a te inchide in casa pentru a-ti linge singur ranile poate duce la o depresie de toata frumusetea! Daca nu discuti despre problema ta si ramai doar la perspectiva ta asupra relatiei, risti sa exagerezi realitatea, sa o deformezi si sa tragi concluzii pripite: de exemplu, ca nu ar trebui sa mai incepi vreo relatie vreodata, deoarece oricum se va termina! Prietenii sunt cei care te pot pune cu picioarele pe pamant, te pot ajuta sa iti impartasesti tristetea si dupa o perioada indeajuns de lunga pentru a privi lucrurile in perspectiva, sa o iei de la inceput!

Asadar, dupa ruperea unei relatii trebuie sa iti accepti emotiile, oricat de dificil ti s-ar parea! Faptul ca esti trist nu inseamna ca esti slab si vulnerabil, din contra, daca ai puterea de a accepta si de a arata si celorlalti ceea ce simti, acest lucru te va face mai puternic! Sinceritatea este importanta, iar cea mai importanta este sinceritatea fata de tine insati! Insa ceea ce este important este ca acceptarea emotiilor in nici un caz nu presupune a le lasa sa te domine!

Traieste-le, impartaseste-le, insa nu uita pentru nici macar o clipa ca sunt doar emotii trecatoare si ca alte emotii pe care le simti sau le vei simti sunt mai importante! De exemplu, ce inseamna tristetea ta de moment comparata cu clipele de veselie pe care ti le pot oferi prietenii? Ce inseamna tristetea ta de moment comparata cu fericirea pe care o vei simti la un moment dat in viitor, atunci cand vei intalni persoana potrivita? Trebuie sa realizezi ca treci printr-o perioada vulnerabila a vietii tale, dar, ca orice altceva, acea perioada va trece (cu atat mai repede cu cat o accepti ca atare si nu incerci sa fugi de ea) si vor veni zile mai fericite!

Ce trebuie sa retii de acum incolo din acest articol? A fi puternic inseamna a-ti accepta emotiile, fara insa a le lasa sa te domine!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.