O gradina fara Clematis (Clematita) – Curpen, cum i se spune popular – este de neconceput. Mai mari sau mai mici, cataratoare (unele pot sa atinga si 6-8 metri inaltime) sau sub forma de arbusti, cu frunze cazatoare sau persistente, Clematitele uimesc prin frumusetea corolelor stralucitor colorate (roz, galbene, albastre, albe etc.), care pot fi admirate din martie pana in noiembrie, in functie de specie.
Exista peste 200 de specii de Clematis, originare din emisfera nordica, dar cele mai cunoscute, cu o mare valoare decorativa, sunt Clematis montana (care infloreste abundent), Clematis Lanuginosa (cea mai frumoasa dintre varietatile cu flori mari), Clematis tangutica (ale carei flori dureaza de vara pana la mijlocul toamnei), Clematis armandii (cu mici flori albe, foarte frumoase, si frunze persistente) etc. , la acestea adaugandu-de nenumarati hibrizi.
Clematitele pot ornamenta, delicat si original, peretii exteriori, zidurile imprejmuitoare ale gradinii, porticurile, trunchiul arborilor sau orice alt spatiu in care ii oferiti un spalier. Pot fi asociate cu trandafirii cataratori, fiind insa necesara o atentie sporita la alegerea culorilor celor doua plante, astfel incat sa se armonizeze.
Cultivare si ingrijire
Pentru Clematis, ideal ar fi sa aiba radacinile intr-o zona mai racoroasa, in timp ce partea superioara a tijelor sa fie scaldata in lumina. Acest lucru se poate realiza asezand un arbust de talie mica, in fata unei Clematite. Curpenul (Clematis) se cultiva, de preferinta, toamna, pentru ca primavara sa inceapa devreme ciclul vegetativ. Clematitele pot fi crescute si in ghiveci.
Pentru aceasta optiune, alegerea cea mai potrivita este o Clematita cu ritm mai lent de crestere, precum Clematis alpina, de exemplu, cu flori albastre. Solul cel mai bun este unul usor, bogat in humus (cu substante organice rezultate din descompunerea materialului vegetal din pamant), cu umiditate moderata si care sa asigure si un bun drenaj. Spre deosebire de alte plante de gradina sau de ghiveci, in cazul Clematitelor trebuie evitata administrarea frecventa a fertilizatorilor, deoarece acestia favorizeaza cresterea frunzelor, in detrimentul florilor. Iarna, tijele, pentru majoritatea speciilor, se usuca.
Pentru a nu solicita planta inutil, se vor inlatura crengile si frunzele uscate, pentru ca primavara, noii lastari rasar de la baza. Pentru ca planta, desi agatatoare, nu se prinde singura de spalier, trebuie ajutata sa se infasoare pe suportul pe care il are la dispozitie. Iarna, Clematis poate fi protejata de gerurile prea mari acoperind-o cu un strat de compost sau de paie.
Inflorire
Florile plantei de gradina Clematis sunt absolut incantatoare. Cultivand specii diferite, gradina va deveni, inca de la inceputul verii, un vis. Pentru a pastra prospetimea culorilor, trebuie ca florile sa nu fie expuse multe ore pe zi, la lumina puternica a soarelui. De aceea este indicat sa alegeti, pentru Clematite, locuri cu expunere spre sud sau vest.
Pe masura ce unele flori se trec, este bine ca acestea sa fie inlaturate. Se pot pastra, in schimb, cele ale speciilor Clemantis tangutica si Clematis viticella, ale caror seminte sunt aproape la fel de decorative ca si florile.
Inmultire
Inmultirea plantei de gradina Clematis se poate face, foarte usor, prin diviziunea tufei, prin butasire sau prin marcotaj. Pentru butasire, se taie, din extremitatile plantei, lastari de 8-10 centimetri, care se pun intr-un ghiveci, de mici dimensiuni, intr-un amestec de pamant de gradina si nisip. Se aseaza vasul la lumina potrivita ca intensitate, la temperaturi de peste 20 de grade Celsius.
Dupa ce lastarii respectivi prind radacini (4-6 saptamani) si incep sa creasca, se mai lasa pana devin suficient de puternici, pentru a-i transplanta in gradina. Pot fi tinuti in ghiveci, de catre cei care au spatiul potrivit, chiar pana primavara. Inmultirea prin marcotaj este si mai simpla, deoarece presupune aplecarea unei tije mai lungi a plantei, pana atinge solul, dupa care, in zona respectiva, se acopera cu pamant.
Va prinde radacini, dupa care se desprinde de planta mama si se cultiva in locul dorit. Cand se planteaza, radacinile trebuie asezate la aproximativ 10 centimetri adancime, pentru a asigura o buna stabilitate a plantei si pentru a o ajuta sa se hraneasca. Nu este exclusa nici inmultirea prin seminte, dar acestea trebuie semanate la scurta vreme dupa recoltare, altfel isi pierd capacitatea germinativa.
Daunatori si erori de cultivare
Dintre daunatorii plantei Clematis, cei mai periculosi sunt purecii, limacsii si cosenilele, care ataca, mai ales, lastarii tineri. Daca observati prezenta acestora, trebuie aplicat imediat un insecticid. Si mai bine ar fi ca acesta sa fie administrat preventiv, pentru a scuti planta de asemenea neplaceri, dar si pentru a evita stropitul cu substante toxice in timpul infloritului (ar fi periculos pentru insectele care poposesc pe corola florilor). Seceta prelungita provoaca rasucirea frunzelor, dar trebuie evitat si excesul de umiditate.
Indiferent de locul in care veti hotari sa cultivati Clematis, este sigur ca o veti indragi intr-atat incat veti cauta si alte culori, pe care sa le adaugati la cele existente.
sumt o iubitoare de flori,as vrea sa stiu de unde pot comanda si eu flori, m-ar interesa clematis si muscate .
va multumesc mult!
am citit aproape toate articolele cu ingrijirea si cresterea florilor, sunt interesante.
Daca aveti un supermarket in apropiere, cu raion de flori, cu o oferta generoasa, s-ar putea sa aveti norocul sa gasiti o Clematita in ghiveci. In acest caz, o mai tineti acasa, in ghiveci, pana se fortifica putin si, dupa ce vremea se incalzeste bine, o puteti transplanta in gradina sau o puteti pune in balcon, intr-un ghiveci mai mare (depinde unde vreti sa o cresteti). Se gasesc si seminte de Clematite, la plic. Cat despre muscate, oferta este foarte diversificata (curgatoare, drepte, cu frunze parfumate), in multe florarii. Luati-va mai multe culori, nu o sa va para rau. Spor si noroc la flori.
CINE MA POATE AJUTA CU LASTARI DE CLEMATITE . VA MULTUMESC.
lastarii de clematita nu se prind decat f f rar si greoi Mai bine cumperi planta in ghiveci.
Doresc si eu sa am frumoasele plante decorative clematis,lastari sau la ghiveci.Multumesc de pe acum celor care ma ajuta cu ele.
Nu cred ca o sa gasiti pe cineva sa va trimita lastari , se gasesc de vindut la toate serele sau chiar florarii, sunt foarte frumoase ,merita efortul sa cumparati
nu cred ca o sa gasiti pe cineva sa va trimita lastarise gasesc de cumparat la aproape toate serele , sunt foarte frumoase se merita efortul sa cumparati