Ziua indragostitilor, numita Valentine’s Day in engleza, este o zi ce se serbeaza in fiecare an pe 14 februarie. In aceasta zi, oamenii isi sarbatoresc dragostea, daruind persoanelor iubite mici cadouri sau felicitari. In ultimii ani, aceasta zi a devenit din ce in ce mai populara si la noi in tara, acest lucru observandu-se foarte usor prin multitudinea de obiecte, de obicei de culoare rosie, aflate in vitrinele magazinelor. Insa in Romania nu este o sarbatoare oficiala, mai ales ca iubirea la noi in tara se sarbatoreste pe 24 februarie, de Dragobete.
Se pare ca Valentine’s Day a primit numele a 14 martiri crestini din Roma, insa numai doi dintre ei sunt sarbatoriti de italieni in aceasta data: Valentin al Romei, un preot martirizat in anul 269 i. Hr. si Valentin din Terni, martirizat in timpul Imparatului Aurelian. Dar cei doi martiri nu au avut nicio legatura cu dragostea, asa ca legendele legate de Ziua indragostitilor sunt multe. Una dintre ele dateaza inca din timpul Imparatului Claudiu al II-lea, spunand despre acesta ca a interzis casatoria, pentru a fi sigur ca barbatii vor participa la razboaiele duse de el.
Insa Valentin, unul din preotii crestini ai Imperiului, nu a fost de acord cu aceasta decizie, casatorindu-i in secret pe cei ce doreau sa se uneasca in fata lui Dumnezeu. Atunci cand Claudiu a descoperit ce facea preotul, a ordonat sa-l aresteze, incercand sa-l faca sa renunte la crestinism pentru a deveni soldat roman. Pentru ca a refuzat, preotul a fost condamnat la moarte, insa inainte de a fi executat a scris pe o foaie de hartie “From your Valentine” (“De la al tau Valentin”), aceasta formula pastrandu-se pana in zilele noastre.
Inainte de aceasta legenda, Ziua indragostitilor s-a numit Lupercalia in vechea traditie romana. Era sarbatorita intre 13 si 15 februarie, fiind considerata o sarbatoare a fertilitatii, oamenii fiind de parere ca acasta zi le poate alunga spiritele rele si le poate purifica orasele. Una dintre traditiile legate de aceasta zi era aceea ca fetele nemaritate sa-si scrie numele pe o bucata de hartie, pe care sa o introduca apoi intr-o urna, iar tinerii necasatoriti sa extraga cate un bilet, fetele alese devenind iubitele lor pana in urmatorul an.
Mai mult, pentru a garanta fertilitatea, cuplurile noi erau nevoite sa indeplineasca anumite sarcini: barbatii trebuiau sa alerge prin oras acoperiti de pielea caprelor proaspat sacrificate, iar femeile se lasau lovite usor de aceste piei si erau marcate pe spate cu sangele caprelor, crescand astfel sansele de a ramane insarcinate.
Ziua indragostitilor si-a mentinut popularitatea ca sarbatoare a iubirii si datorita literaturii, foarte multi scriitori abordand acest subiect in operele lor. De exemplu, scriitorul britanic Geoffrey Chaucer, cunoscut mai ales pentru colectia “Povestirile din Canterbury”, a asociat aceasta zi cu zborul unor pasari. Si Shakespeare a abordat acest subiect in piesa de teatru “Hamlet”, atunci cand Ophelia spune ca va fi partenera lui Hamlet de Valentine’s Day.
Cel mai simplu mod de a marturisi dragostea era trimiterea unei felicitari persoanei iubite, iar acest obicei a facut ca fabricarea acestor felicitari sa devina o adevarata afacere, antreprenorii incercand sa imbunatateasca in fiecare an aspectul acestora. De exemplu, in secolul al XIX-lea, felicitarile erau facute cu dantela si panglici, iar Esther Howland a fost numita “mama” felicitarilor daruite cu ocazia acestei zile in America, reusind sa faca fericite cateva sute de mii de americani.
Desi este sarbatorita aproape in toata lumea, Ziua indragostitilor are diferite denumiri, in functie de tara in care are loc, dar si diferite obiceiuri. Astfel, Suedia o numeste “Ziua tuturor inimilor”, iar in Slovenia este cunoscuta ca ziua in care plantele incep sa creasca si ziua in care oamenii incep sa se ocupe de agricultura. Turcii il sarbatoresc pe Sfantul Gregor pe data de 17 februarie, aceasta zi fiind denumita si Ziua Inimilor Dragi.
Brazilienii isi ofera cadouri pe 12 iunie, iar cei din Columbia au numit aceasta zi “Ziua iubirii si a prieteniei”, sarbatorind-o in luna septembrie, in a treia vineri si sambata. Japonia si Coreea sarbatoresc si ei aceasta zi, insa putin diferit. Astfel, femeile sunt nevoite sa ofere bomboane de ciocolata barbatilor, iar o luna mai tarziu acestia trebuie sa le returneze cadourile.
In Romania, oamenii sunt impartiti in trei categorii: cei care sarbatoresc Ziua indragostitilor pe 14 februarie, cei care sarbatoresc Dragobetele pe 24 februarie si cei care se bucura si profita de ambele ocazii. Dragobete este corespondentul lui Cupidon, zeul iubirii, acesta fiind fiul babei Dochia, un barbat plin de iubire si tare frumos. Asa cum americanii isi semneaza felicitarile prin “Be my Valentine!”, si la romani se poate auzi replica “Dragobetele saruta fetele!” In sate, inca se mai pastreaza unele traditii, cum ar fi logodirea simbolica a fetelor si baietilor sau legarea intre fete sau baieti prin sange, devenind astfel frati de sange. De asemenea, se spune ca cei care participa in aceasta zi la obiceiuri vor fi feriti tot anul de boli. Sarbatorirea iubirii pe 14 februarie aduce in fiecare an numeroase controverse, unii fiind de parere ca poporul roman isi pierde traditiile si chiar identitatea.
Indiferent de parerile celor din jur, Ziua indragostitilor poate fi sarbatorita in orice moment al anului, ba chiar poate fi celebrata in fiecare zi, atunci cand esti alaturi de persoana iubita.