Cum mai este cunoscuta in Romania: imbreana, cataveica, umbreana.
Mreana este un peste ce se gaseste in apele curgatoare reci, in special in rauri, dar si in Dunare, in apropierea confluentei acesteia cu raurile. Mreana vanata, o ruda a speciei traditionale, isi are habitatul tot cam in aceleasi locuri. Acest peste este intalnit in majoritatea raurilor din Europa Centrala si de Vest. La noi, traieste in ape precum Siretul, Prutul, Argesul, Tisa, Somesul, Oltul sau Muresul.
Specia poate fi recunoscuta dupa corpul sau fusiform, cu un cap ascutit, de culoare verde-brun, botul si gura pozitionate in partea inferioara si buzele mari. Pe suprafata mustatilor este usor sezizabila o dunga rosiatica, specifica acestui peste. Corpul mrenei este invaluit de niste solzi rari, iar burta sa este alb-galbuie.
Mreana are o lungime de pana la saizeci de centimetri, iar greutatea medie este de un kilogram. Totusi, au fost pescuite si exemplare de pana la un metru, cu o greutate de patru kilograme. Se spune ca in Dunare au fost prinse si mrene de 10 kg.
Specia se deplaseaza uneori chiar si pe kilometri intregi pentru a-si procura mancare. Acest peste mananca in special larve de insecte, rame, melci si unele crustacee de pe fundul apelor. Maturitatea sexuala o atinge pe la trei sau patru ani. La pestii de sex masculin se observa cateva dungi albe pe trupul lor, acestea reprezentand semnul imperecherii. In aceasta perioada, mrenele se strang ca sa se deplaseze spre regiunile superioare ale raurilor pentru pregatirea icrelor.
Pestii de sex feminin conduc grupul, iar in spatele lor se afla ceilalti. Acestea fac icrele pentru intaia data undeva intre 4 si 5 ani. Ele se reproduc de obicei vara, insa acest lucru depinde de mai multi factori. Femelele pot depune intre 5000 si 12000 de icre, dar aceastea nu sunt comestibile, continand cateva elemente toxice pentru om. Masculii nu se dezvolta atat de rapid ca femelele, fiind maturi din punct de vedere sexual odata ce implinesc trei ani. Odata ce icrele sunt depuse, embrionarea si eclozarea are loc cam in sapte zile, in cazul in care temperatura din apa are in jur de 20 de grade, sau dupa mai mult timp, daca temperatura este mai mica.
Daca doriti sa pescuiti mreana, trebuie sa stiti ca sezonul incepe devreme in primavara si se termina tarziu in toamna. De altfel, cel mai bine se poate prinde acest peste in primele doua luni ale toamnei. Iarna, pestele se adaposteste in cuptoarele de pe fundul apelor sau pe fundul bulboanelor. Un alt lucru de stiut este faptul ca dimensiunea minima de retinere a mrenei este de 27 de centimetri.
Specia se ascunde in zonele din apa unde este liniste, cum ar fi in spatele podurilor sau a altor obstacole. Ideal ar fi sa utilizati o undita de pana la trei metri. Cel mai potrivite carlige pentru prindere sunt cele intre 4 si 8. Momeala se pune pe un carlig mai mic, intre 4 si 6, iar branza, painea sau mamaliga se asaza pe carlige de 6-8. Momeala de natura animala se foloseste pe carlige de 5-8.
Mreana poate fi prinsa fie cu plumbul de fund, fie cu pluta. In cazul utilizarii plutei, este necesara o lanseta inalta, pentru care poate ajunge mult mai departe in apa decat o alta obisnuita. Pluta folosita nu are nevoie sa fie foarte grea. In schimb, dimensiunile acesteia trebuie sa fie ample, ca sa poata tine carligul pe care este atasat si plumbul. Acesta se lanseaza cat de departe posibil, pentru ca acei curenti subacvatici sa-l poarte in locul unde se doreste pescuirea. Este imperios necesar sa tineti guta cat mai intinsa cu putinta, ca sa va dati seama atunci cand pestele a inghitit momeala.
Daca doriti sa va orientati catre pescuit folosind plumb, trebuie sa cunoasteti un amanunt important: nu aveti nevoie de pluta. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa legati o bucatica de plumb pe carligul cu momeala, in asa fel incat acesta sa ajunga cat mai aproape de fundul lacului. Totusi, mai aveti nevoie de un carlig, care se asaza de obicei deasupra locului unde ati fixat plumbul. Cu toate acestea, nu puteti sa pescuiti in acest mod decat acolo unde nu exista multe bariere pe albia raurilor. Este important sa stiti ca marea majoritate a pescarilor folosesc nu una, ci doua momeli, cate una pentru fiecare carlig utilizat. In acest fel, se spune ca va creste si sansa sa prindeti pestii mult doriti.