Relații de familie5 jocuri potrivite pentru serile în familie – distracţie, socializare, învăţare

5 jocuri potrivite pentru serile în familie – distracţie, socializare, învăţare

Dacă sunteţi o familie obişnuită, ca multe altele, atunci rareori staţi împreună cu toţii mai mult decât durează cina ori mic-dejunul. Ceea ce este păcat: oricât de ocupat este fiecare şi oricât de diferite sunt interesele şi hobby-urile fiecăruia, există mereu activităţi distractive pe care le puteţi face împreună.

De aceea o seară de jocuri în familie este o idee cât se poate de bună. Îi implică pe toţi, este distractiv, vă permite să purtaţi conversaţii uşoare şi vesele, în acelaşi timp dezvoltând abilităţi diferite la copii, dar şi la părinţi (atenţie, calcul, strategie, imaginaţie).

Nu trebuie să fie o obligaţie, însă este perfect să încercaţi de câteva ori şi să vedeţi: cel mai sigur, veţi fi plăcut surprinşi că aceste jocuri vă apropie şi vă permit clipe vesele în familie. Mai ales când copiii cresc şi sunt interesaţi de alte lucruri şi preferă să stea cu prietenii, nu cu părinţii, o seară de jocuri în familie este o tehnică perfectă de a le arăta că se pot simţi bine şi cu „bătrânii”!

5 jocuri potrivite pentru serile în familie

Monopoly♦ Monopoly. A devenit un joc de societate foarte popular în ţară pe la sfârşitul anilor 90, unul din primele boardgames cunoscute. Este descris ca un „joc de tranzacţii imobiliare”, setul cuprinzând bancnote de 1, 5, 10, 20, 50, 100 şi 200 dolari, piese care reprezintă hoteluri şi case, cartonaşe diverse, zaruri, pioni şi o tablă de joc. Jocul nu este extrem de dificil, ideea fiind cea de a cumpăra proprietăţi în cartierele cele mai bune, apoi de a construi case, care vor deveni hoteluri. Câştigă cel care adună numărul cel mai mare de proprietăţi şi cei mai mulţi bani. Distractiv, dar şi educativ (potrivit după vârsta de 7 ani)!

Catan
Catan

♦ Coloniştii din Catan. A devenit un boardgame foarte popular, cu o tablă de joc şi piese foarte atractiv concepute. E un joc de familie perfect. Ideea jocului: tabla reprezintă o insulă, iar coloniştii îşi întemeiază aşezări; fiecare jucător îşi va alege o zonă a insulei şi va primi prin aruncarea zarurilor cartonaşe cu diferite resurse ale insulei (lemn, piatră, argilă, păşuni etc.), care se pot schimba cu altele, în vederea construirii de drumuri, sate, oraşe. Câştigă cel care adună 10 puncte (construind drumul cel mai lung, 10 aşezări, 5 oraşe, cea mai mare armată sau prin cărţi de dezvoltare – sistemul de cumulare a punctelor este simplu). Jocul se joacă perfect în 3 sau 4, fiecare avându-şi propria colonie; e amuzant şi captivant pentru adulţi şi copii, dezvoltând gândirea strategică (potrivit după vârsta de 9-10 ani).

Scrabble
Scrabble

♦ Scrabble sau jocul de cuvinte este un joc de familie potrivit, dezvoltând limbajul şi gândirea în general. Presupune o tablă de 15X15 pătrate, pe care jucătorii formează cuvinte din literele care li se pun la dispoziţie dintr-un săculeţ. Adunând valorile pătrăţelelor şi ale literelor folosite, se decide câştigătorul. Se poate juca în doi sau în mai mulţi jucători (potrivit după vârsta de 8-9 ani).

Activity
Activity

Activity este un joc extrem de distractiv, care va oferi clipe vesele petrecute în familie. Jucătorii trebuie să mimeze, să deseneze sau să descrie prin cuvinte expresia care apare pe cartea exrasă din pachet. Se poate juca pe echipe sau individual (minim 3 persoane), dezvoltând creativitatea şi amuzând pe toată lumea. Pe rând, fiecare va trebui să mimeze, deseneze ori descrie celorlalţi expresia de pe cartea sa, iar cine ghiceşte primeşte puncte. Câştigătorul e cel care ajunge la final pe tablă (potrivit după vârsta de 10-11 ani).

Carti joc
Carti joc

Cărţi de joc. Clasicele cărţi de joc nu trebuie uitate, gama de jocuri amuzante şi captivante fiind extinsă. Fie că preferaţi Şeptică, Macao, Whist, Război ori orice alt joc, sunt perfecte pentru o seară în familie, în care să uitaţi de griji, certuri şi alte activităţi. Sunt foarte multe adecvate pentru copiii de orice vârstă, iar posibilitatea de a forma echipe va transforma un simplu joc în adevărate alianţe de moment (schimbaţi des echipele, pentru a nu crea „războaie” permanente de genul „mama-fiica”, „tatăl-fiul”)!

Nu uitaţi: ca părinţi, nu vă lăsaţi prea duşi de valul competitivităţii şi lăsaţi-i pe copii să şi câştige; le va creşte încrederea în sine şi va fi mult mai distractiv pentru ei dacă îşi înving „învăţătorii”!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.