Te simți stresată, obosită și copleșită de griji? Viața modernă este într-adevăr agitată, iar efectele stresului pe termen lung îți pot afecta sănătatea. Pentru a te relaxa vei avea nevoie de liniște sufletească, de relaxare și sănătate. Află în acest articol cum te poți relaxa prin aromaterapie, la tine acasă.
Strategia de a face un SPA acasă este foarte simplă, dacă ai o cadă cu apă caldă și sare de baie cu arome de plante medicinale. Se umple cada cu apă, apoi se adaugă sarea de baie și câteva picături de uleiuri esențiale. Temperatura apei nu trebuie să fie prea mare, indicat este să nu depășească 40 de grade Celsius.
Un bun prilej pentru a descoperi aromaterapia
Poți profita din plin de aromaterapia unei băi cu uleiuri esențiale, care oferă plăcere, relaxare și alte beneficii terapeutice. De pildă, uleiul esențial de lavandă este considerat benefic pentru mirosul distinct dulce și floral, dar și pentru efectul terapeutic, calmant, liniștitor și de vindecare. El se poate folosi în apa de baie, pentru că este recomandat pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele, liniștește spiritul și ajută la regăsirea echilibrului existențial.
Difuzarea uleiului esențial de lavandă în aer, în casă și inhalarea aromei sale deosebite, calmează mintea, durerile de cap, migrenele, elimină stresul, depresia și anxietatea. Aroma uleiul de lavandă poate ajuta persoanele care au stări de agitație, insomnie sau tulburări de somn.
Mirosurile oferite de uleiurile esențiale reprezintă o modalitate ușoară de a schimba atmosfera în orice cameră a locuinței. Uleiul esențial de tămâie este mult apreciat de cei care fac meditații, pentru că promovează pacea interioară și poate fi utilizat în combinație cu uleiul de lavandă.
Prin utilizarea uleiurilor esențiale de rozmarin și portocală ai posibilitatea de a scăpa de oboseală și de a rămâne activ mental. Aceste uleiuri, prin mirosul lor revigorant, promovează claritatea mentală, capacitatea de atenție și de concentrare.
Foarte popular este și uleiul esențial de mentă care are o aromă răcoritoare, sau uleiul esențial de Ylang Ylang care induce un parfum floral, tonic, deosebit de plăcut în cameră.
Alte elemente pentru relaxare și îndepărtare a stresului
Multe studii științifice au dovedit că muzica are efecte terapeutice, curative. Anumite clinici medicale stomatologice folosesc muzica pentru a atenua stresul și anxietatea pacienților.
Pentru a-ți ameliora stresul, îți sugerăm să alegi o muzică care îți poate relaxa tensiunile și stările de nervi. Ascultă muzică cel puțin 15 minute zilnic și lasă-ți gândurile să curgă liber! Pentru alegerea muzicii nu trebuie neapărat să urmezi sfaturile experților, este suficient să asculți o muzică care te face să te simți într-adevăr mai bine.
Pentru a te simți confortabil, ai putea aplica conceptul hygge al danezilor și în viața ta, aceștia fiind considerați cei mai fericiți oameni din lume. Hygge înseamnă să creezi o atmosferă plăcută prin lucruri mici, dar care fac diferența, să te bucuri de timpul liber, singur sau cu familia și prietenii, să bei un ceai cald, sau să savurezi băuturi deosebite și mâncăruri gustoase.
Hygge este un mod de viață, un sentiment creat de abilitatea de a te bucura de momentul prezent. Există diferite lucruri prin care te poți simți mai fericit și prin care poți înlătura frica, stresul, tristețea, anxietatea. Poți aprinde lumânări parfumate cu arome de trandafir, lemn de santal sau iasomie.
Și terapia vizuală te poate ajuta, de exemplu ai putea folosi o lumină difuză pentru a crea o atmosferă confortabilă, sau ai putea aprinde una sau două lumânări, în loc să utilizezi lumina veiozei.
Utilizarea de uleiuri esențiale și bețișoare parfumate
În ziua de azi, când trăim astfel de vremuri interesante, ai putea face față stresului și stărilor neplăcute (de anxietate, oboseală, depresie) cu ajutorul uleiurilor esențiale. Foarte mulți oameni au declarat în sondaje că se simt epuizați din punct de vedere emoțional, triști, mai iritabili și cu stări de anxietate. Ei caută strategii prin care să se relaxeze, cum ar fi plimbarea în aer liber, exercițiile fizice în sălile de sport, distracția în cafenele și restaurante, etc.
Dacă nu ai mult timp liber la dispoziție pentru a aplica astfel de strategii, îți poți crea o atmosferă plăcută și relaxantă acasă. De exemplu, ai putea combina diverse uleiuri esențiale, folosind difuzoare aromaterapie ori bețișoare parfumate, care să te ajute să ai o stare de bine și să te calmezi în același timp. Uleiurile esențiale au numeroase beneficii pozitive pentru sănătate, în plus, unele pot promova somnul și relaxarea.
Parfumul proaspăt de citrice – cum este cel al uleiului esențial de lămâie sau de portocale – îi face pe oameni să se simtă mai optimiști, puternici și plini de vitalitate.
Unele studii recente arată că stimularea nervului vag poate reduce anxietatea, tulburările de somn și simptomele depresiei. Uleiurile esențiale de citrice au proprietăți antidepresive și sunt o metodă neinvazivă pentru stimularea naturală a nervului vag.