Relații de familieViolența verbală în familie și efectul asupra copiilor

Violența verbală în familie și efectul asupra copiilor

Violenta verbala este subestimata – ca nocivitate! Poate ca nu este o forma de agresivitate la fel de vizibila, socanta si dezaprobata ca violenta fizica, insa violenta simbolica (sau verbala) poate avea efecte la fel de nocive in familie.

Cuvintele ranesc, forta cuvintelor este impresionanta, in special daca acestea vin de la o persoana apropiata, de care ne pasa, care ne influenteaza. Folosim uneori cuvinte fara a ne gandi, fara a constientiza impactul acestora asupra interlocutorului. Aminteste-ti doar de ultima oara cand ai fost jignit, deranjat de o persoana oarecare – aceasta poate ca nici nu a intentionat sa te insulte. Insa cuvintele sale au ramas cu tine, te-au macinat si te-au iritat (in cel mai bun caz). Atunci ce efecte poate avea violenta verbala in familie, ce efecte pot avea cuvintele care jignesc si/sau ranesc venite din partea unor persoane iubite?

Violenta verbala in culpul conjugal

Climat ostil. Initial, daca in cuplul conjugal s-au spus doar uneori vorbe urate la suparare, acestea nu afecteaza in mod decisiv relatia dintre parteneri. Insa creeaza o atmosfera de ostilitate, o tensiune nociva in familie. O singura vorba insultatoare aruncata la nervi partenerului il poate afecta pe acesta mai mult decat s-ar crede. Si chiar daca cearta se termina, acea vorba ramane acolo, intre cei doi, creand tensiune si impiedicandu-i sa se impace complet.

Cum devii victima. Daca unul dintre parteneri isi ia obiceiul sa insulte, sa jigneasca, sa vorbeasca urat, poate initial se riposteaza. Insa cu cat situatia se repeta si cei doi nu se pot intelege, cu atat cuvintele transforma pe cel care le spune in agresor si pe cel caruia ii sunt adresate, cel pe care il ranesc, in victima. Constient sau nu, agresorul transforma partenerul de cuplu in victima, umilindu-l, supunandu-l. Acesta inceteaza la un moment dat sa mai riposteze, obisnuindu-se sa accepte tacut insultele.

Violenta verbala constanta va afecta astfel increderea in sine si stima de sine a persoanei, care ajunge o victima perfecta: nu se mai opune, supunandu-se agresiunii verbale. Ea ajunge sa creada ca merita acele vorbe, crede in ceea ce i se spune. Se obisnuieste incet-incet cu aceste agresiuni verbale si incepe sa incerce sa le ignore – insa efectele sunt la fel de nocive, oricat se incearca ignorarea.

Persoana se supune acestui tratament pentru ca i se distruge intreaga siguranta de sine si ajunge sa creada ca nu merita mai mult. Nu se mai opune, nu riposteaza din frica de a fi parasit. Exemplu: acele femei carora sotii le spun constant ca nu sunt bune de nimic, ca nici un alt barbat nu le-ar dori – ele ajung incet-incet sa accepte insultele tacute si nu se opun, crezand ca, intr-adevar, daca ar fi parasite de catre sot, un alt barbat nu le-ar accepta.

Violenta verbala distruge in timp posibilitatea comunicarii. Nu mai ai cum sa incerci sa te intelegi, sa ceri sa fii ascultat de catre o persoana care in mod sigur te va insulta iarasi! Odata cu distrugerea comunicarii deschise intre soti, intreaga relatie conjugala este distrusa. In cuplu, persoana dominatoare este cea care apeleaza in general la violenta verbala, pentru a-l pune pe celalalt „la locul sau” (in general, insa nu mereu, persoana dominanta este barbatul).

violenta verbala in familie

Violenta verbala ca razbunare. Insa nu intotdeauna violenta verbala este folosita ca atac, ca metoda de supunere a celui mai slab de catre partenerul dominant. Agresiunile verbale sunt deseori si o metoda de refulare: de exemplu, femeile care isi insulta sotii atunci cand acestia lipsesc de acasa, au probleme cu alcoolul etc. Nestiind cum sa rezolve situatia, femeile isi refuleaza emotiile agresive jignindu-si sotii. Insa cum il ajuta pe un alcoolic sa auda de la sotie „nu esti bun de nimic, esti un betiv”? Astfel de vorbe urate nu fac decat sa ii intareasca convingerea ca asa este!

Violenta verbala – efecte asupra copiilor

Atmosfera familiala. Am vazut ca violenta simbolica intre cei doi soti le afecteaza pana la distrugere relatia: insulte, jigniri, vorbe ce ranesc si umilesc. Insa aceste vorbe creeaza si o tensiune insuportabila in mediul familial, ceea ce afecteaza copiii. Pentru ei, o familie in care parintii tipa unul la altul, se ataca prin vorbe, nu are acele elemente atat de importante pentru copii – siguranta, protectie, armonie, comunicare. Copilul va creste visand la ziua in care va parasi casa parinteasca, dezvoltand o repulsie care poate chiar deveni ura pentru parintele agresiv.

Model. Parintii sunt primele si cele mai importante modele pentru copil. Iar un copil care din primii ani de viata asista la scene de violenta simbolica intre parintii sai va prelua mai mult ca sigur acest model in relatiile cu alte persoane. Chiar nestiind sensul, el va memora cuvintele pe care si le adreseaza parintii si le va repeta. In plus si mai grav, copilul va invata ca agresiunea (verbala sau nu) este modalitatea eficienta de a te impune, de a fi castigator. Copilul este oricum influentabil, iar parintii sai ii ofera cele mai multe elemente de preluat.

Violenta verbala directa. Cat despre insulte, jigniri, cuvinte urate indreptate direct asupra copiilor – puteti sa va inchipuiti ca efectele sunt cu atat mai dezastruoase. Am vazut mecanismul de victimizare in cuplu, in care persoana dominata ajunge prin obisnuirea treptata cu agresiunile o victima care nu mai are pic de incredere in sine. In cazul unui copil influentabil, instabil, insuficient de sigur pe sine, este doar logic ca efectele nocive sunt cu atat mai intense.

Imaginea de sine a unui copil care este insultat chiar de catre propriul parinte este la pamant. Daca ii spui unui copil in mod repetat ca este „rau”, „prost”, „bun de nimic”, „idiot” etc., atunci copilul va ajunge sa creada aceste cuvinte – in special pentru ca vin tocmai de la unul din parintii sai! Iar copilul stie ca parintii sai il cunosc cel mai bine – deci ei trebuie sa aiba dreptate…

Concluzie? Aveti intotdeauna grija ce cuvinte folositi, in special ce cuvinte le adresati celor dragi. Chiar la suparare si nervi, nu va folositi de cuvinte ca de arme: nu vor fi usor uitate… Nu va razbunati cu rautate prin cuvinte pentru o nedreptate si mai ales protejati-va copiii de efectele violentei verbale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.