Urmeaza sa va casatoriti – atunci probabil ca primiti din toate partile sfaturi inainte de nunta: ce sa faceti, cum sa faceti, unde sa faceti. Persoane care nici nu au avut o nunta sau care s-au casatorit acum 100 de ani (!) se ofera binevoitoare sa va spuna cum ar trebui sa procedati sau chiar sa organizeze singure totul! Parintii ei vor ceva, parintii lui vor altceva, prietenii nu ajuta cu nimic – iar voi nu mai stiti ce sa faceti!
Iata, insa, cateva sfaturi inainte de nunta care chiar pot ajuta:
Deciziile importante. Luati cat mai din timp deciziile importante: unde ati dori sa faceti cununia religioasa si receptia, ce rochie de mireasa doriti, ce formatie muzicala, ornamente si invitatii. Acestea sunt partile esentiale – de restul va puteti ocupa pe parcurs. Odata ce ati ales locatia, formatia muzicala si ati facut lista cu invitati, totul devine mai usor. Retineti: mai important decat o locatie perfecta este sa stiti ca veti fi alaturi de cei dragi, ca va veti petrece seara cu persoanele cu care doriti sa o faceti.
Planificare minutioasa. Pentru a va feri de confuzie, incurcaturi, graba, disperare, acesta este unul din cele mai importante sfaturi inainte de nunta: planificati cu grija detaliile importante. Exact ca si cum ati lucra la un proiect de munca, asterneti pe hartie un plan de organizare care sa cuprinda neaparat: responsabilitatile fiecaruia, limite de timp si cheltuieli. Astfel, cum terminati cu una din responsabilitati, o bifati de pe lista si va veti simti mai bine!
Cine si ce face? Foarte important, daca vorbim despre sfaturi inainte de nunta: cine face treaba? In general, la inceput, viitoarea mireasa este atat de entuziasmata, incat vrea sa faca totul: ceea ce lui ii convine, caci nu este atat de ahtiat si entuziasmat de toata agitatia… Insa daca ea se ocupa de tot, va vedea ca se descurca cu greu si va fi putin frustrata – nu mai este decat un pas pana la o cearta si replici de tipul „nu vrei sa faci nimic, nu te intereseaza nunta noastra, nu vrei sa te casatoresti”.
Asadar, un sfat inainte de nunta pentru barbati – ajutati-va logodnica si implicati-va putin in toata organizarea. Puteti, sigur, face ce e important impreuna: cautarea locatiei pentru receptie, a bisericii, a formatiei, a ornamentelor… Insa acesta este un scenariu ideal. Eficient si sigur este sa va impartiti strict responsabilitatile in cadrul planificarii. El se poate ocupa fie de lista cu invitati si de alegerea invitatiilor, fie de meniu (trebuie doar sa gusti din o groaza de preparate si sa alegi!) si de locatia bisericii…
Este nunta voastra! Parintii, dar si prietenii apropiati vor veni cu diferite sfaturi inainte de nunta, sugestii care mai de care mai ciudate si cereri diverse: „nu-i asa ca aveti in meniu peste?”, „nu-i asa ca serviti tuica?”, „nu-i asa ca va fi muzica latino/populara/pop/etc.?”, „trebuie sa gasim o locatie mai mare, sa incapa toate rudele de la tara” etc. etc.!
Trebuie, sigur, sa tineti cont de unele din aceste dorinte ale apropiatilor – in special de implicarea parintilor nu puteti scapa in totalitate! Insa amintiti-va ca este, totusi, nunta voastra si ca voi aveti ultimul cuvant de spus! Da, vreti ca toti sa se simta bine, insa amintiti-le subtil parintilor vostri ca pentru voi faceti nunta, nu pentru matusa de la tara! Asa ca nu renuntati la ceea ce va doriti cu adevarat.
Nu cheltuiti prea mult…dar nici nu faceti economii la sange! Ganditi-va ce v-ati dori cu adevarat si nu renuntati la ce visati, daca nu presupune mari sacrificii! Faceti in cadrul planificarii si lista cu cheltuilelile pe care vi le permiteti, cu banii pe care va permiteti sa ii imprumutati si stabiliti de comun acord o limita de buget pentru fiecare aspect. Insa nu cheltuiti mai mult decat va permiteti, caci, desi este nunta voastra si tocmai pentru ca e nunta voastra, veti fi fericiti si cu o formatie mai putin scumpa, cu un buchet al miresei mai modest, cu un aranjament mai putin extravagant… Nu trebuie sa impresionati pe nimeni – important este ca toti sa se simta bine, nu sa laude decoratiunile!
Nu lasati stresul sa nasca certuri! Veti fi in curand soti – nu este momentul sa cedati nervilor, temerilor, stresului si sa iscati certuri din nimic! Da, veti fi extrem de obositi, nervosi, stresati inainte de nunta. Insa trebuie sa ramaneti o echipa, nu sa va transformati in rivali! Ea vrea crini, el – trandafiri! Chiar pare o problema pe care merita sa va certati? Orice neintelegeri aveti, ramaneti calmi, discutati si apelati la un compromis! Nici un detaliu al nuntii voastre nu este mai important decat intelegerea dintre voi.
Traiti momentul! In special pentru mireasa, nunta si mai ales pregatirile pentru aceasta sunt extrem de obositoare, stresante. Si uneori, mireasa se trezeste gandind „de abia astept sa se termine tot”! Incearca sa fii prezenta acolo, la nunta ta, nu deveni un robotel automat setat sa zambeasca fals intreaga seara! Nu afisa zambete false pentru cameramani, ci traieste-ti nunta asa cum vrei. Nu faceti nunta pentru a ramane cu o gamada de poze imaculate, ci pentru a va bucura de oficializarea iubirii voastre.
Nu intrati in panica! Asteptati-va la o mica criza – pentru unii mai intensa, pentru altii, doar un momemt de temeri. Este normal, cu cateva saptamani sau zile (chiar ore) inaintea nuntii, ca viitorul mire sau viitoarea mireasa sa aiba un moment de cumpana. Este normal sa iti fie teama, sa te gandesti daca ai luat o decizie buna, daca vrei sa faci asta, sa ai temeri cu privire la viitor. Insa cand iti vezi mirele/mireasa, toate temerile si dubiile vor disparea…
Protejati-va. Cu cateva zile inaintea nuntii, aveti grija sa nu va expuneti la nici un factor de risc: frig, ploi, curent, mancaruri ciudate, activitati fizice riscante! O nunta in care mirele sau mireasa are febra, are dureri de stomac sau un picior in ghips nu este la fel de amuzanta!
Zile libere. Stresul, oboseala, asteptarea va creeaza o stare de excitabilitate nervoasa in care mai aveti putin si faceti poc! Asa ca o idee extrem de buna este sa va luati cate zile libere puteti: macar 1-2 inaintea nuntii si 3-4 dupa nunta…