Mai mult sau mai putin bine intentionate, diverse persoane coplesesc proaspetii parinti cu sfaturi enervante, parca crezand ca ei stiu ce este mai bine pentru copilul altora. Din clipa in care viitorii parinti anunta sarcina, parca o groaza de persoane devin autoritati atotcunoscatoare in sarcina si cresterea copilului, oferindu-si fara a fi intrebate opiniile si sfaturile.
Probabil ca fiecare parinte a fost macar de cateva ori in situatia de a fi coplesit cu sfaturi enervante despre cum sa isi creasca, ingrijeasca, educe copilul. Fiecare mama sau tata a simtit cat de enervant este sa fi nevoit sa stai si sa asculti cu politete diverse sfaturi – fie ca sunt bune, fie ca sunt absolut stupide. Multe dintre aceste sfaturi necerute oferite parintilor au si un substrat de critica – bine-voitorii se poarta de parca ar sti ce e mai bine pentru copilul altora, de parca parintii au nevoie disperata de sfatul si ajutorul lor!
Si aceste sfaturi oferite parintilor sunt cu atat mai enervante cu cat vin uneori din partea unor persoane care nu au nici un drept sa isi bage nasul: a unor prieteni care nici macar nu au copii (dar se pare ca se considera autoritati in cresterea copiilor deoarece au citit vreo carte!) sau chiar din partea unor straini care se trezesc sa ofere sfaturi fara ca macar sa cunoasca situatia (cat de enervant este pentru parinte sa auda cum un strain – sau aproape strain – comenteaza si da sugestii bine-voitoare despre cresterea si disciplina copilului?)…
Cele mai enervante sfaturi date parintilor – cine sunt sfatuitorii?
Bunicii micutului. Din clipa in care este anuntata sarcina, viitorii bunici pot fi o sursa constanta de iritare pentru viitorii parinti. Cateodata, sfaturile si sugestiile lor sunt lipsite de orice tact si sunt oferite sub forma unor critici voalate: „iti spun eu ce sa faci, e clar ca tu habar n-ai”. Da, parintii si socrii doresc sa se implice si sa ajute parintii in timpul sarcinii si mai ales odata cu venirea copilului pe lume – din nefericire, exista o linie subtire intre a ajuta si a deveni invaziv si iritant, critic si bagaret.
De la mici comentarii despre ingrijirea practica in sarcina si ingrijirea bebelusului, la sugestii despre cum trebuie procedat in diverse situatii, la critici directe legate de felul in care parintii isi cresc si educa copilul lor. Bunicii nu doresc decat sa fie de ajutor si sa ofere din experienta lor ca parinti – din pacate, uneori nu stiu cum sa evite sa devina enervanti.
Prietenii cu copii. Cand parintii au prieteni apropiati care au deja un copil, acestia se simt deodata datori sa le ofere din intelepciunea lor si sa ii bombardeze cu sfaturi si sugestii necerute. Ca parinte, te-ai astepta ca un alt parinte, care stie deja cat de dificil este, sa stie si cat de enervante sunt unele comentarii si sfaturi necerute. Insa nu se intampla astfel, iar prietenii care au deja copii se cred atotcunoscatori si irita cu diversele lor opinii – de parca nu ar trebui sa stie deja ca fiecare experienta este diferita, fiecare parinte este diferit si fiecare copil este diferit…
Prietenii FARA copii – da, parintii pot fi uimiti sa vada cum prieteni care nici nu au schimbat vreun scutec incep deodata sa le ofere sugestii „utile”! De la idei pe care le-au auzit la cine-stie ce emisiune, la povestiri auzite, la propriile lor idei despre ce inseamna a fi parinte bun. Sfaturi iritante despre ingrijirea in timpul sarcinii, sugestii enervante despre numele copilului, sugestii despre cum trebuie ingrijit si crescut un copil, opinii despre ce inseamna sa fi un parinte – venite de la persoane care nu au nici o idee (printre cele mai enervante comentarii posibile: „stiu cat de greu este, ar trebui sa..” – de unde stii tu cum este?! Si „sa te bucuri de perioada asta, este cea mai frumoasa” – stii tu, ti-a soptit o vrabiuta?!).
Strainii „binevoitori”. Insa probabil ca nici un sfat dat parintilor nu este mai enervant decat cel venit de la un strain – sau o persoana aproape straina, precum un vecin! Ce drept ar putea avea acestia sa comenteze si sa ofere sugestii unui parinte? Nici unul, bineinteles, insa se pare ca unii simt nevoia sa impartaseasca din „intelepciunea” lor.
A auzi cum un strain iti spune ce sa faci pentru a iti linisti copilul, iti spune sa nu iti ignori copilul (cand tu incerci sa ii arati ca daca tipa nu primeste ce vrea), iti sugereaza cum sa iti imbraci mai potrivit copilul, poate fi cel mai frustrant si iritant lucru (si acei straini ce isi baga nasul nu ar trebui sa se supere daca primesc o replica acida sau o plasa peste cap – o cautau…).
Care sunt cele mai enervante sfaturi date parintilor:
Sfaturi despre sarcina – in special viitoarea mamica va fi bombardata cu sugestii – unele cu adevarat utile, altele ciudate, altele chiar stupide. Cum sa se ingrijeasca, ce are si ce nu are voie sa faca (de parca ea nu ar sti!), cum sa amenajeze camera copilului, ce nume sa ii dea copilului… Sfaturile sunt des utile si valoroase, in special pentru o viitoare mamica aflata la prima ei sarcina, insa ele ar trebui cerute si nu oferite cu forta…
Sfaturi despre ingrijirea nou-nascutului. Bunicii sunt primii care vin cu multe (des, prea multe) sugestii si comentarii despre ingrijirea practica a bebelusului, dorind sa ajute proaspetii parinti, insa des iritandu-i cu diverse comentarii (cum este hranit, imbaiat, imbracat, tinut in brate, leganat, adormit bebe etc.).
Sfaturi despre educatia si disciplina copilului. Insa cele mai enervante sfaturi sunt cele care ofera opinii necerute si sugestii despre cum ar trebui parintii sa isi indeplineasca rolul lor, despre cum ar trebui sa isi creasca si educe propriul copil! Parintele isi cunoaste copilul cel mai bine si este singurul in masura sa ia decizii legate de educarea acestuia – unii insa cred ca stiu mai bine, se cred indreptatiti sa comenteze si sa scoata in evidenta ceea ce parintii nu fac bine si sa ofere idei.
Multe dintre sfaturile primite de catre parinti sunt enervante, insa acestia nu trebuie sa se lase afectati de aceste opinii si sugestii si in nici un caz sa nu se simta inadecvati ca parinti (cand le sunt date sfaturi care mascheaza critici si care vor sa ii faca sa simta ca nu stiu nimic). Majoritatea persoanelor ce ofera aceste sfaturi chiar doresc sa ajute, dar nu aleg calea cea mai potrivita. Parintii trebuie sa tina minte ca ei sunt cei care stiu mai bine si care au dreptul sa faca alegeri si decizii in legatura cu copilul lor!