Timp liberVânătoarea cu arcul sau cu arbaleta, un hobby vechi practicat și în...

Vânătoarea cu arcul sau cu arbaleta, un hobby vechi practicat și în zilele de astăzi

Vanatoarea cu arcul sau cu arbaleta este considerata braconaj in Romania, insa detinerea unei astfel de arme nu este interzisa. Arcul si arbaleta sunt considerate arme neletale si obtinerea lor este mult mai usoara decat obtinerea legala a unei arme de foc. In plus, nici drumul actelor nu este chiar atat de complicat precum in cazul armelor de foc.

Amatorii de tir cu arcul isi pot desfasura fara probleme activitatea in locurile special amenajate, astfel ca „jucariile” lor destul de scumpe sa isi faca treaba. In privinta arbaletelor insa, lucrurile nu stau chiar atat de bine.

Pentru a putea detine o arbaleta veti avea nevoie de o inregistrare la Serviciul Arme, Explozibili si Substante Toxice, inregistrare pe care o puteti face la Inspectoratul de Politie de pe raza judetului sau a sectorului in care aveti domiciliul legal. Pentru a detine un arc nu mai este nevoie de niciun fel de permis sau certificat de detinator, indiferent daca arcul este unul de vanatoare, de agrement sau arcuri sportive.

Vanatoarea cu arcul ramane un vis pentru romanii dornici sa isi testeze abilitatile de vanatori innascuti. La noi in tara acest tip de vanatoare este interzisa din cauza cruzimii fata de animale. Acest tip de sport vanatoresc este, de altfel, interzis in mare parte a tarilor europene, ca motiv fiind data cruzimea fata de animale, caci cand sunt lovite cu arcul, animalele pot fugi, nefiind ucise pe loc, pot sangera si muri in chinuri mari.

Tragerea cu arcul mai mult raneste animalul si nu il doboara. Vanatorii cu arcul nu sunt insa de aceeasi parere cu PETA si sustin ca ranile mortale provocate de arc sunt mai curate decat cele de arma si ar produce moartea mai putin dureroasa a animalului. In Suedia, vanatoarea cu arcul a fost interzisa inca din anii 1930.

In ajutorul celor de la PETA vin si declaratii ale unor vanatori cu arcul ce au trecut prin experiente emotionante. Un american se afla la vanatoare de caprioare cand a strapuns gatul unei caprioare care a reusit sa fuga. Urmarind animalul, vanatorii l-au gasit pe moarte, stand ingenunchiat, insa la vederea oamenilor acesta a fugit. Imaginea caprioarei aflate pe moarte, cu sageata infipta in gat, l-a emotionat pe vanatorul care a decis ca nu va mai vana niciodata fiinte vii cu arcul.

Vânătoarea cu arcul sau cu arbaleta

Oficialii Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania spun ca vanatoarea cu arcul nu are nicio sansa de a fi legalizata la noi in tara. Vanatul salbatic nu este potrivit arcului si este pusa in discutie si cruzimea unei astfel de morti a animalului. Aventurierii nu au stat insa pe ganduri si si-au infiintat propria asociatie: Asociatia Vantorilor cu Arcul. Romulus Mihu este cel care a infiintat aceasta asociatie ce are doar cativa zeci de membri. Pentru a vana cu arcul, acestia trebuie insa sa mearga in tarile invecinate, acolo unde vanatoarea cu arcul este legala.

In randul argumentelor impotriva vanatorii cu arcul se afla braconajul, sustinandu-se ca arcul, datorita faptului ca este mai putin zgomotos, incurajeaza braconajul. La polul opus se afla argumente precum forma mai umana de a ucide animale cu arcul sau faptul ca acest tip de vanatoare nu este la indemana braconierilor, deoarece necesita multa rabdare.

„Vanatoarea cu arcul” poate fi facuta in tara noastra numai in curtea proprie. Daca aveti o curte mare si vreti neaparat sa incercati aceasta experienta, organele de aplicare a legii nu prea au ce sa va faca pentru a va intocmi dosar penal in vederea incalcarii legii vanatorii.

In general, cei care detin arcuri se antreneaza in poligoane de tragere, acasa, in curte sau in sali special amenajate. Daca aveti o arbaleta insa, veti putea sa va antrenati doar in poligoane de tragere, nu si in spatiile in care se desfasoara activitati de tragere de tir cu arcul.

Daca detineti deja un arc de vanatoare sau antrenament, va trebui sa mai asteptati pana cand veti putea vana animale vii in tara noastra. In cazul in care va doriti cu ardoare sa vanati cu arcul, puteti merge in Ungaria sau in Spania spre exemplu, acolo unde vanatoarea cu arcul este legala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.