Copii & adolescențiTrebuie să fie moda pentru copii o preocupare pentru părinţi?

Trebuie să fie moda pentru copii o preocupare pentru părinţi?

Epoca modernă a impus ca valoare socială o nouă tendinţă, aceea de „a fi la modă”. Dacă până atunci a fi în pas cu cerinţele modei era apanajul numai anumitor indivizi, de obicei al celor ce dispuneau de resurse financiare considerabile, de la începutul secolului XX moda a început să devină o preocupare constantă pentru categorii tot mai largi de oameni, inclusiv pentru copii.

Case de modă, reviste, prezentări de modă, festivaluri, top-modele, cataloage, canale TV de modă, toate aceste lucruri, apărute rând pe rând, au determinat din ce în ce mai multă lume să agreeze această idee: de a se îmbrăca şi comporta conform cerinţelor stabilite de cei care par cunoscători şi competenţi şi stabilesc „ce este la modă”.

Pentru unii, creatorii de modă sunt dumnezei; pentru alţii, nu sunt decât nişte indivizi extravaganţi şi exotici, care nu trebuie să fie neapărat ascultaţi. Oricum, publicul feminin, mai întâi, iar după aceea alţii (tinerii, artiştii, originalii care au devenit „mondeni”) au decis să se conformeze acestor tendinţe de modă care se schimbă anual şi sezonier.

Este sau nu potrivit să te adaptezi cerinţelor modei şi să-ţi schimbi ţinutele periodic, aşa cum cere moda? Între anumite limite, da. Sigur, asta depinde şi de situaţia financiară, pentru că a te îmbrăca „la modă” şi a-ţi schimba hainele mereu înseamnă să ai sume de bani la dispoziţie pentru acest scop.

Atâta timp cât se ţine cont şi de aspectul personal, pentru că o ţinută trebuie adaptată la modul cum arătăm, deci atâta timp cât intervine si bunul-simţ, dar şi bunul-gust, este normal să ne preocupe moda zilei. Cu măsură însă, fără sacrificii financiare, fără opulenţă sau exhibiţionism. Şi să nu uităm că sunt ţinute care nu se demodează niciodată, iar lucrurile care ne sunt dragi ne stau întotdeauna bine!

Trebuie să fie moda pentru copii o preocupare pentru părinţi?

Cataloagele de modă şi alte publicaţii de specialitate au început prin a avea secţiuni dedicate, mai întâi, modei feminine, după aceea modei masculine şi în ultima perioadă, mai accentuat şi modei adresate copiilor. Preocuparea pentru modul în care îmbrăcăm copii a existat întotdeauna, dar nu era o componentă de sine stătătoare a tendinţelor modei.

moda la copii

Nu era percepută ca o cerinţă mondenă, ci mai mult ca pe o sugestie. Între timp, lucrurile s-au schimbat; preocupările s-au diversificat, moda pentru copii a devenit o industrie, creatorii de modă şi-au îndreptat atenţia şi spre acest segment de piaţă. Avem acum modele-copii, fetiţe şi băieţi care sunt pregătiţi pentru modelling, participă la prezentări de modă şi pozează pentru cataloage şi reviste de specialitate.

Avem produse de machiaj pentru copii, accesorii în ton cu moda şi îmbrăcăminte care respectă aceleaşi tendinţe care sunt alese şi pentru moda adulţilor. Şi, chiar dacă unora li se pare ciudat, există şi public pentru toate aceste lucruri. Este oare bine sau nu că se întâmplă aceste fenomene? Până unde ar trebui să meargă această preocupare pentru moda copiilor?

În mod cert, orice părinte responsabil este preocupat de aspectul copilului său. În primul rând pentru că un copil nu poate avea grijă singur de îmbrăcămintea şi de aspectul său, iar în al doilea rând pentru că felul în care arată şi este îmbrăcat copilul său arată grija și atenţia de care se bucură copilul din partea părintelui său.

Bineînţeles, în cazul în care părintele este preocupat de tendinţele modei şi are resurse financiare suficiente, îşi va arunca ochii şi pe cataloagele de modă pentru a achiziţiona haine pentru odrasla sa. Acest lucru nu trebuie să devină însă un obicei; a-ţi îmbrăca copilul numai după cataloagele de modă şi cu haine de firmă nu-i conferă nici lui, nici familiei lui o valoare în sine. Un copil crescut în acest fel nu va mai avea respect şi consideraţie pentru cei care nu vor reuşi să se îmbrace şi ei în haine de firmă, conform modei.

A dispreţui ţinuta modestă a celor ce nu-și permit să cumpere haine „de fiţe” nu este o atitudine pe care s-o apreciem la copiii noştri. Hainele de firmă nu te vor face mai deştept, mai talentat, mai competent. Îmbrăcămintea la modă nu va asigura copiilor noştri reuşita în viaţă. Să nu uităm că unele haine la modă sunt și absolut nepotrivite vârstei. De aceea se impune o măsură, o limită până la care să mergem în această tendinţă de a ne îmbrăca copiii conform modei.

Exagerările nu sunt bune, chiar dăunează, dezvoltând în mintea copilului mentalităţi greşite, ca acelea pe care le-am şi pomenit. De asemenea, trebuie dezarmate preocupările exagerate pentru modă, venite chiar din partea copiilor. Un copil trebuie să aibă alte interese şi preocupări decât cele mondene. Să-i lăsăm deci lumea neştirbită şi nepătată de lucruri şi situaţii care îi sunt străine, care sunt aproape stridente pentru frumoasa vârstă a copilăriei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.