Ce știm noi despre tradiția mărțișorului – 1 martie, mărțișoare și ghiocei pe care le oferim doamnelor și domnișoarelor. Primim un pupat moca, iar viața merge mai departe. Că așa se face.
Dar de ce? Ce-i ăla mărțișor, de ce are un șnur alb cu roșu și de ce toate astea fix de 1 martie? Și ce-i cu alesul babelor?
Păi hai să vedem care-i tradiția mărțișorului
Românii considerau această perioada a anului cea mai favorabilă pentru începerea războiului, motiv pentru care la ei anul începea cu această luna a lui martius (pe latinește), denumire dată după Marte, zeul războiului.
MĂRȚIȘÓRul este un mic obiect de podoabă legat de un fir împletit, roșu cu alb, care se oferă în dar ca semn al trecerii de la iarnă spre primăvară, fetelor și femeilor, pe 1 martie.
OK asta știe toată lumea! Dacă nici măcar atât nu știi, nu îmi dau seama unde ai trăit până acum.
Dar de când se oferă mărțișoare? Păi de foarte muuult timp!
Atât de demult încât tradiția mărţişorului și originea sa este imposibil de stabilit, fiind chiar vechi decât Epoca Bronzului care se întâmplă cu vreo 4000 de ani i.H. Cu toate că este bătrân, primele menţiuni despre Mărţişor apar abia prin secolului al XIX-lea.
Cine a inventat mărțișorul?
Un lucru este cert, și anume nu e doar al nostru.
Mărțișorul este o sărbătoare moștenită de la traci și e răspândită în întregul bazin balcanic.
Dacă noi avem mărțișorul, bulgarii au marteniţa. Iar dacă noi o avem pe Baba Dochia, ei o au pe baba Marta (scris Баба Марта)
Cele mai vechi mărțișoare găsite în diverse situri arheologice erau din lut, vopsite în alb și roșu.
Ulterior martisoarele au devenit monede de argint sau aur. Dacă ți se rupe inima că dai 5 lei pe-un mărțișor, ei bine, iată că astăzi scăpăm ușor.
Moneda era legată cu un șnur alb-roșu împletit pe care fetele îl purtau în jurul gâtului un timp, după care cumpărau cu acea moneda vin roşu şi căş dulce. Se credea că fetele vor rămâne frumoase tot anul. Albe la faţă că brânza şi rumene în obraji că vinul roşu”. Firul alb-roșu rămas era agăţat într-un pom înflorit.
De ce alb-roșu? O întrebare ce nu-și are locul. Evident roșu pentru că simbolizează vitalitatea și feminitatea iar albul pentru că reprezintă limpezimea și masculinitatea.
Potrivit unei alte cercetări asupra acestui obicei, mai precis cea a poetului George Coşbuc, culorile alb și roșu reprezintă focul şi lumina, iar moneda era un simbol al Soarelui.
Dar ce-ar fi un obicei dacă n-ar avea în spate și o legendă? Sau două? Sau foarte multe?
Tradiția mărțișorului – nu o legendă ci mai multe
Mâna întinsă care nu spune o legendă nu primește mărțișor!
Legenda moldovenească
Prima legendă vine din Moldova și spune că în prima zi a lunii martie, Primăvara, ieșind din pădure, a observat în poiană un ghiocel, apărut de sub zăpadă.
Vrând să-l apere de frigul iernii, Primăvara l-a acoperit cu mâinile ei, rănindu-se astfel în niște spini, iar sângele ei, a căzut pe ghiocel și pe albeața zăpezii. Astfel cele două culori ale șnurului simbolizează victoria Primăverii asupra iernii.
Legenda Voinicului care a eliberat soarele
O a două legendă, cea a „Voinicului care a eliberat Soarele” spune că demult, Soarele a dorit să cunoască cum trăiesc oamenii s-a coborât pe pământ în chipul unei fete fermecătoare. Zmeul a furat față și a ascuns-o în palatul său de dincolo de lume, pământul a căzand în beznă.
Și pentru că avem un zmeu, evident că avem și un voinic neînfricat, ce l-a învins pe zmeu și astfel Soarele a revenit pe Bolta Cerului, luminând pământul.
Voinicul a fost grav rănit în timpul și a murit. În locul unde sângele lui s-a scurs pe zăpadă, au răsărit ghiocei – vestitorii Primăverii, care certificau victoria Luminii asupra Întunericului. Șnurul alb roșu purtat de doamne și domnișoare, reprezintă sângele Voinicului și ghioceii Primăverii.
Legenda Babei Dochia
Ultima legendă este cea a Babei Dochia. Această avea un fiu, Dragobete (despre care noi am mai vorbit). Ce nu v-am spus atunci este că el s-a îndrăgostit la un moment dat de o fată frumoasă şi tânără ca primăvara, ce urma să-i devină soţie, însă fără acordul Dochiei.
Baba, pentru a se răzbuna, îi dădu fetei într-o zi rece de iarnă un ghem de lână neagră şi îi spune să se ducă să-l spele la pârâu și să nu se întoarcă acasă abia când acesta devine alb. După mai multe ore de frecat lâna, degetele îi erau îngheţate și pline de sânge, dar nu putea pleca spre acasă căci lânăaera în continuare neagră.`
Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos îi apare în cale şi îi da o floare roşie, cu ajutorul căreia față reușește să albească ghemul de lână. Față îi mulțumește lui Mărțișor (căci așa l-a numit, nerecunoscandu-l pe Isus) și se întoarse acasă unde soacră-să, baba Dochia văzând floarea cea roșie a pornit împreună cu turmă să spre munte, fiind convinsă că primăvara a sosit.
Ei bine asta a picat cum nu se poate mai bine căci ne da nouă ocazia să vorbim despre obiceiul alegerii babelor la începutul lunii martie.
Cam multe legende despre tradiția mărțișorului. Care vi se pare mai plauzibilă?
Dar cu babele care-i faza?
Pe parcursul călătoriei sale, Baba Dochia şi-a scos, rând pe rând, cele 9 cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul călătoriei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.
Între zilele de 1 şi 9 martie, cunoscute că zilele Dochiei sau Babele, fetele, femeile şi copiii îşi aleg câte o ”babă”.
Dar de fapt nu-și alege nimeni nimic. Dacă te-ai născut în oricare din cele nouă zile, îți alegi Baba în ziua respectivă. Dacă dată naşterii este formată din două cifre, se face suma dintre acestea până când rămâne o singură cifră.
Dacă te-ai născut pe 19 sau 28 ale lunii… intră și tu pe weather.com și alegeți ce zi vrei tu .
După cum e vremea în ziua aleasă îți poți anticipa norocul din acel an.
De reținut că de ziua Babei Dochia nu ai voie să lucrezi pentru că atragi ghinionul şi zilele negre asupra ta.
Asta dacă nu cumva ai vreo ședința importantă. Nu aș vrea să spui că eu, cu poveștile mele, ți-am influențat în mod negativ prestația de la muncă.
Povestea Babei Dochia se sfârşeşte în a nouă zi a lunii martie când sunt sărbătoriţi şi cei 40 de Sfinţi Mucenici.
Potrivit tradiţiei, noi îi cinstim făcând colăcei în formă de opt şi închinând 40 de pahare de vin.
Tradiția mărțișorului – concluzii
Eu cam atât am avut să vă povestesc despre tradiția mărțișorului.
Acum știm de ce oferim mărțișoare și motivul pentru care ne alegem fiecare câte o babă.
Întrebări, sugestii, reclamații mai jos, în comentarii.
PS: dacă nu oferi mărțișor, să știi că o faci greșit.